Zlá správa pre regionálne nemocnice: Prišli o licencie na záchranky

Viaceré regionálne nemocnice prišli o licencie na záchranky.
Zdroj: sxc.hu
2013-09-04 12:00:00

Prvé kolo tendra licencií na záchranky neskončilo úspešne pre viaceré regionálne nemocnice. Ich body získali súkromné alebo štátne spoločnosti. Záchranky sú v sektore zdravotníctva považované za jednu z najziskovejších oblastí, nemocnice tak tento výpadok pravdepodobne pocítia. Licencie sa budú opätovne prerozdeľovať o šesť rokov.

Ako vyplýva zo zverejnených výsledkov tendra na 76 licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby, väčšinu licencií si medzi seba prerozdelia LSE-Life Star Emergency, Falck Záchranná, Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava a Záchranná služba Košice. Naopak, o body prišli nemocnice v Trstenej, Čadci, Bojniciach, Spišskej Novej Vsi, Myjave, Partizánskom, Námestove a Poprade.

Čo komisia posudzovala?

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej komisia o víťazoch rozhodovala na základe zákonných kritérií. Posudzovať sa malo personálne zabezpečenie prevádzkovania ambulancie záchrannej zdravotnej služby, jej materiálno-technické vybavenie, výška peňažných prostriedkov vinkulovaných v banke i projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby.

Opätovne si môžu obhájiť licenciu

"Každý prevádzkovateľ takejto ambulancie má po skončení licencie právo zúčastniť sa výberového konania a opätovne si obhájiť licenciu na poskytovanie tejto služby," povedala Čižmáriková.

Dôvodom opätovného prerozdeľovania licencií bolo uplynutie lehoty povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby.

Platia šesť rokov

Licencie po novom platia šesť rokov namiesto doterajších štyroch. Novelizovaný zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zároveň priniesol povinnosť predložiť spolu so žiadosťou o vydanie povolenia aj spomínaný doklad o personálnom zabezpečení prevádzkovania záchranky a projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby.

Mesačná platba stúpla

Mesačná platba pre ambulanciu RZP nedávno stúpla zo 16.082 eur na 16.343 eur. Platba pre ambulanciu RLP vzrástla z doterajších 27.882 na 28.426 eur. Stúpnuť majú aj ceny za jeden kilometer jazdy spomínanými ambulanciami, po novom by mal kilometer stáť 0,79 eura.

Na Slovensku funguje v súčasnosti 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.

Nebude mať vplyv na chod nemocníc

Vedenie spoločnosti Svet zdravia, a. s., pod ktorú patria Nemocnice s poliklinikami (NsP) v Partizánskom a v Spišskej Novej Vsi, zobralo rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR týkajúce sa prerozdelenia licencií na záchranky na vedomie. Podľa vyjadrenia PR manažérky spoločnosti Svet zdravia, a. s. Zuzany Gajdošíkovej sú nemocnice v oboch mestách ekonomicky stabilné a to, že ambulancie pozemných záchranných zdravotných služieb bude prevádzkovať niekto iný, nebude mať na chod nemocníc vplyv. Záchrannú službu bude v oboch nemocniciach po novom prevádzkovať Falck Záchranná, a. s. Košice.

"Vzhľadom na prebiehajúce rozvojové a synergické projekty by takýto stav nemal nijako ovplyvniť výsledky roka 2013 a taktiež spomaliť rozvoj nemocníc v budúcich rokoch," vysvetlila Gajdošíková. "Môžeme ubezpečiť obyvateľov dotknutých regiónov, že urobíme všetko preto, aby daná skutočnosť nijako neovplyvnila kvalitu nami poskytovanej zdravotnej starostlivosti," dodala Gajdošíková.

Na otázky či sa spoločnosť uchádzala o opätovné získanie licencie na prevádzku pozemnej záchrannej zdravotnej služby v spomínaných nemocniciach a čo urobí so sanitkami a materiálom, ktorý jej po zmene prevádzkovateľa služby zostane, Gajdošíková neodpovedala.

2013-09-04 12:00:00  |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia