Na Slovensku zúri letná chrípka: Počet chorých sa stále zvyšuje

Chrípka nás môže ľahko skoliť aj v lete.
2013-08-26 12:00:00

Až o 43 percent stúpol v Banskobystrickom kraji za týždeň výskyt chrípkových ochorení. Akútnych respiračných ochorení je viac o vyše 13 percent. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Celková slabosť tela, bolesti hlavy, horúčka a zimnica nás teda ohrozujú nielen v zimných mesiacoch, ale i v lete.

Počet chorých bude narastať

V porovnaní s rovnakom obdobím vlaňajška je výskyt respiračných ochorení vyšší o 6,5 percenta a chrípky takmer o 50 percent. Podľa epidemiológov však tieto čísla nemožno dramatizovať - každoročne sa totiž s koncom školských prázdnin a vracajúcimi sa dovolenkármi počet chorých zvyšuje.

„Ochorenia, ktoré sa v tomto čase vyskytujú sú vo väčšine prípadov nie virózy, teda nie prenosné ochorenia, ale faringitídy a laryngitídy z tepla, prípadne chladných rán, kedy sa ľudia neoblečú a neobujú adekvátne k teplote a počasiu. Aj v nasledujúcich týždňoch bude počet chorých podľa každoročných skúseností narastať“, konštatovala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie banskobystrického RÚVZ Viera Morihladková.

Ako sú na tom respiračné ochorenia?

Podľa hlásení 42 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu, v prípade respiračných ochorení predstavuje prepočítaná chorobnosť 550 na 100.000 obyvateľov Banskobystrického kraja. V prípade chrípky predstavuje chorobnosť  necelých 29 na 100.000 obyvateľov kraja.

Ako Tolnayová upozornila, pomerne nízky počet hlásiacich lekárov spôsobuje, že môžu vznikať isté rozdiely medzi skutočným a evidovaným počtom chorých.

Najviac chorých je v Lučenci

V 34. kalendárnom týždni najvyšší počet chorých na akútne respiračné ochorenia je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (299), Veľký Krtíš (187) a Žiar nad Hronom (183). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je ich najviac v okrese Lučenec, Revúca a Banská Bystrica. Choroby najviac postihli ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti základných škôl, ale aj najmenšie deti do 5 rokov. Najmenej chorých je medzi adolescentmi.

Kedy môžeme ochorieť?

Na letnú chrípku môže každý ľahko ochorieť. Je dokázané, že si okolo 92 % obyvateľov spôsobí toto ochorenie samo. Letnú chrípkovú infekciu napr. podporuje to, keď prehriate a spotené telo vystavíme väčšiemu prievanu, napr. vďaka klimatizácii alebo otvoreným oknám v aute. Ďalšou príčinou môže byť aj malý príjem tekutín alebo dlhodobé opaľovanie. Imunitný systém sa oslabí a tým pádom je menej odolný voči vírusom.

Ako je na tom celé Slovensko?

O tom, že chorých Slovákov je čím ďalej tým viac, svedčí aj ich počet v celej krajine

"V 34. kalendárnom týždni bola zistená celokrajská chorobnosť na akútne respiračné ochorenia 609,4 (absolútny počet 748 ochorení) na 100 000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov (v minulom týždni chorobnosť 530,2/100 000). Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia bola 24,4/100 000 (absolútny počet 30 ochorení) osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov (v minulom týždni chorobnosť 23,6/100 000)," povedala Mgr. Katarína Nosálová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Čo sa týka Bratislavského kraja, najvyššia chorobnosť na ARO a chrípku bola v okrese Malacky, najnižšia v okrese Pezinok.

Symptómy letnej chrípky

  • Škriabanie v krku.
  • Výtok z nosu.
  • Bolesti hlavy.
  • Oslabené telo.
  • Môže sa objaviť aj teplota, zimnica, zvracanie, bolesti brucha.

Aj keď letná chrípka nie je nebezpečná, napriek tomu nesmie byť podceňovaná.

Liečba

Tak ako chrípka v zime, tak aj v lete sa musí poriadne vyliečiť. Liečba je taká istá ako je to v prípade klasickej chrípky v zime. Vaše telo vtedy potrebuje pokoj. Na nepríjemnú nádchu je výborné vyplachovanie nosa soľným roztokom, čím si tak upokojíte a vydezinfikujete sliznicu. Alfou a omegou sú vitamíny, ktorými si posilníte imunitný systém. Dajte prednosť vitamínu C, zinku a magnéziu. Dobre vám poslúži koreň zázvoru a tiež prípravky s beta-glukánom. Na horúčku zaberajú zábaly, lieky ako paracetamol a pri kašľaní sú to mukolytiká a expektoranciá.

Ako sa jej vyhnúť?

  • Vyhnite sa pitiu studených nápojov.
  • Vypite minimálne 2-3 litrov za deň.
  • Pozor na prievan a klimatizáciu nastavenú na veľmi chladné teploty.
  • Nemajte na sebe dlho mokré alebo prepotené oblečenie.
  • Neplávajte príliš dlho v studenej vode.
  • Hýbte sa a športujte na čerstvom vzduchu. Posilníte tak imunitný systém.
  • Dbajte na zdravé stravovanie s veľkým množstvom ovocia a zeleniny. Veľa vitamínu C je v jablkách, kiwi, grepoch a paprike.
2013-08-26 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Health.thefuntimesguide.com  |  Zdroj: TASR, webmd.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia