Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horúčavy udreli v plnej sile: Slováci nezvládajú vysoké teploty

Kvôli horúčavám skolabovalo už niekoľko ľudí.
Kvôli horúčavám skolabovalo už niekoľko ľudí.

Horúce počasie a teploty okolo 30 stupňov Celzia, ktorými sa v pondelok začal horúci týždeň, už spôsobili nárast kolapsov ľudí. Záchranná zdravotná služba mala v pondelok 140 výjazdov k ľuďom s kolapsom z tepla. Ako informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel, 108 ľudí museli po prvotnom ošetrení previezť do nemocnice.

Stále platí, že horúce počasie spôsobuje viac kolapsov u žien - v pondelok ich bolo 82. Okrem toho záchranári pomohli 55 kolabujúcim mužom a trom deťom. Najviac ľudí skolabovalo v Košickom kraji, kde museli záchranári zasahovať v 24 prípadoch, najmenej kolapsov bolo v Nitrianskom a Trenčianskom kraji - v oboch mali 14 prípadov.

"Odporúčame ľuďom poctivo a pravidelne dodržiavať pitný režim a nechodiť zbytočne na priame slnko medzi 11:00 a 15:00. Keď už niekto potrebuje ísť von, nemal by zabúdať na pokrývku hlavy," dodal Chmel.

Čakajú nás 38 stupňové teploty

Slovensko tento týždeň čakajú extrémne horúce dni a tropické noci, spočiatku len na juhozápade Slovenska, no v druhej polovici týždňa už aj na ostatnom území. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Maximálna denná teplota tak podľa SHMÚ stúpne najmä v južných okresoch západného a stredného Slovenska od stredy do piatku na 33 až 35 stupňov, cez víkend by mohla vystúpiť až na 36 až 38 stupňov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9