Pandémie nás už neohrozia: Vakcíny budú dostupnejšie a lacnejšie

Pre všetky štáty v EÚ budú vakcíny lacnejšie.
2013-07-04 13:00:00

Európsky parlament (EP) presadil systém spoločného nákupu vakcín, ktoré by tak mali byť pre jednotlivé krajiny Európskej únie lacnejšie. Týmto opatrením sa má zároveň zvýšiť flexibilita pri objednávkach a zabezpečiť spravodlivejší prístup k liekom. Informovalo o tom kancelária EP na Slovensku.

Budú lacnejšie

"Prístup k liekom bude spravodlivejší, nakoľko budú k dispozícii za prijateľnejšie ceny. Ide o vítaný pokrok, najmä z pohľadu menších členských štátov, ktoré si jednoducho nemohli dovoliť premrštené ceny za lieky počas nedávnych pandémií," uviedol spravodajca Gilles Pargneaux.

Urýchli sa aj proces povoľovania liekov

Spoločné nákupy vakcín sú súčasťou balíka opatrení, ktoré v stredu schválil EP. Nová legislatíva umožňuje aj vyhlásenie celoúnijného stavu núdze, počas ktorého by sa urýchlil proces povoľovania potrebných liekov pri ohrození verejného zdravia. V súčasnosti je to možné, len ak Svetová zdravotnícka organizácia vyhlási medzinárodný stav núdze na všetkých kontinentoch.

Parlamentom schválená legislatíva vychádza zo skúsenosti s pandémiou spôsobenou baktériou Escherichia coli (E. coli) v roku 2011, s chrípkou H1N1 v roku 2009, ako aj problémami, ktoré prinieslo rozšírenie mraku sopečného popola v roku 2010.

2013-07-04 13:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia