Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zníži sa počet alkoholikov na Slovensku? Toto môže pomôcť

Priemerný Slovák vypije litre čistého alkoholu ročne.
Priemerný Slovák vypije litre čistého alkoholu ročne.

Priemerný Slovák vypije litre čistého alkoholu ročne, zvýšiť povedomie o jeho škodlivých účinkoch má preto nový Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 – 2016 z dielne ministerstva zdravotníctva. Plán, ktorý dnes schválila vláda SR, sa zameriava i na kontrolu predaja neplnoletým či kontroly požívania alkoholu na pracoviskách a v doprave.

"Hlavným zámerom národného plánu je v prvom rade zvýšiť zdravotné uvedomenie vo vzťahu k podpore zodpovedného, kultúrneho a kontrolovaného užívania alkoholu vzhľadom na jeho škodlivé účinky na zdravie," uvádza sa v materiáli.

Alkohol, ktorý patrí medzi najčastejší rizikový faktor úmrtia a poškodenia zdravia v populácii, priamo ovplyvňuje kognitívne funkcie, znižuje sebaovládanie, zvyšuje emotívnosť, impulzívnosť, sebavedomie a agresivitu.

Budú sa realizovať kampane

Materiál, prinášajúci úlohy pre viaceré rezorty, počíta napríklad so vznikom koordinujúceho orgánu na realizáciu akčného plánu pri Úrade verejného zdravotníctva SR. Realizovať sa má i zdravotno-výchovná kampaň Deň zodpovednosti, ktorá má prispieť k lepšiemu povedomiu o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov. Prostredníctvom kampaní a výchovných opatrení orientovaných na riziko požitia alkoholu pred a počas vedenia vozidla sa má znižovať aj počet dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu.

Veľa pijú i Česi a Maďari

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v priemere vyššia konzumácia alkoholu v krajinách ako Česká republika, Maďarsko, Slovensko či Poľsko ako vo zvyšku Európy. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, v roku 2011 bola spotreba čistého alkoholu na jedného obyvateľa SR za rok 8,7 litra. V prípade vekovej kategórie od 15 rokov to bolo 10,2 litra a od 18 rokov 10,6 litra. Štatistky nepočítajú s nelegálne páleným alkoholom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9