Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Choroby sa ešte neskončili: Na Slovensku opäť zúri chrípka

Na Slovensku ešte choroby neskončili, chorobnosť stúpla.
Na Slovensku ešte choroby neskončili, chorobnosť stúpla.

Aj keď sa chrípkové obdobie už skončilo, choroby sa na Slovensku stále hlásia o slovo. V 15. kalendárnom týždni bolo hlásených 46.515 akútnych respiračných ochorení (ARO), t. j. 1466,6 ochorení na 100.000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom ide o vzostup chorobnosti o štyri percentá. Taktiež počet chorých na chrípku sa vo väčšine krajoch zvýšil.

Počet akútnych respiračných ochorení mierne stúpol

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Banskobystrickom, najnižšia v Trnavskom kraji. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine 0 až päťročných detí s chorobnosťou 3849,3/100.000 osôb.

Priebeh ochorení bol komplikovaný u 993 ľudí, čo predstavuje 2,1 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (537). Ostatné komplikácie predstavovali pneumónie (232) a otitídy (224).

Ochorenia hlásilo 65 percent lekárov pre deti a dorast a 55 percent praktických lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Nitrianskom, najnižšia v Bratislavskom kraji.

Ako chrípkachrípke podobné ochorenia (CHPO) bolo v 15. kalendárnom týždni hlásených 4096 ochorení (chorobnosť 129,1/100.000), čo predstavuje 8,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o pokles chorobnosti o 2,5 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Žilinskom kraji, najnižšia v Košickom. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine 15 až 19 ročných.

V 15. kalendárnom týždni bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v dvoch materských a v piatich základných školách v Prešovskom kraji. Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 bolo vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva celkovo vyšetrených 3135 vzoriek biologického materiálu.

V 15. kalendárnom týždni bolo hlásených šesť prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) u troch mužov a troch žien. Prípady sa vyskytli v Prešovskom, Trnavskom, Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji. V tomto kalendárnom týždni nebolo hlásené žiadne úmrtie na SARI. Z celkového počtu SARI hlásených od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 ochoreniu podľahlo 25 pacientov. Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 bolo hlásených 220 prípadov SARI. Informovali o tom pracovníci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najvyššia chorobnosť je v Piešťanoch

V 15. kalendárnom týždni zaznamenali v Trnavskom kraji 4981 prípadov akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 466. Kým v prípade chrípky ide o 29,7-percentný pokles, akútne respiračné ochorenia zostávajú takmer na rovnakej úrovni. Informovala o tom Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Najvyššia chorobnosť naďalej pretrváva v okrese Piešťany, medzi chorými je najviac detí do päť rokov. Školy a predškolské zariadenia už nebolo potrebné pre zvýšený počet ochorení zatvárať.

Chrípka sa vrátila do Nitrianskeho kraja

Aj do Nitrianskeho kraja sa opäť vracia chrípka. Po poklese chorobnosti v minulých týždňoch došlo opäť k jej nárastu. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, v 15. kalendárnom týždni bol zaznamenaný nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 16,2 percenta. Celkovo bolo hlásených 7597 prípadov.

"Z toho na chrípku bolo hlásených 927 ochorení. Predstavuje to nárast chorobnosti chrípky a chrípke podobných ochorení o 38,1 percenta oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu," uvádza vo svojej správe RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo v skupine nula až päť- a šesť- až 14-ročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 247 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 64 percent zápalov prínosových dutín, 15,4 percenta zápalov pľúc a 20,6 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 75 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých.

"Rýchlotestom v laboratóriách bol potvrdený v jednom prípade vírus chrípky typu A v Nových Zámkoch a jedenkrát vírus chrípky typu B v Zlatých Moravciach. Ochorenia majú sporadický charakter. Výchovno-vzdelávací proces v rámci Nitrianskeho kraja nebol v 15. kalendárnom týždni nikde prerušený," informoval RÚVZ v Nitre.

Chorobnosť v Žilinskom kraji tiež stúpla

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 15. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 9,2 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1580,6 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (+36 percent) a v okrese Ružomberok (+75,9 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4279,8 na 100.000 obyvateľov).

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín a zápal pľúc,” uviedla Košecká.

RÚVZ zaevidoval aj 826 hlásení o chrípke podobných ochoreniach, čo predstavuje chorobnosť 194,3 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 39,15 percenta. Chorobnosť stúpla vo všetkých vekových skupinách, najviac v skupine od 15 do 19 rokov (+75,8 percenta) a v okrese Ružomberok (+55 percent). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (579,79 na 100.000 obyvateľov).

Chorých Slovákov pribudlo aj v Banskej Bystrici

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v absolútnych číslach v 15. kalendárnom týždni takmer 5800 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1665 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Ako ďalej informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, z toho je chrípke podobných ochorení (CHPO) 476. To predstavuje chorobnosť 137 na 100.000 osôb. Výskyt ARO je v hodnotenom týždni vyšší o takmer 10 percent, výskyt CHPO nižší o necelé tri percentá. Počet ochorení, hlavne ARO, je však stále vyšší (o 22 percent), ako vlani v tom istom čase.

Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je najvyšší v okrese Lučenec, nasledujú Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom, ale aj okresy Žarnovica, Revúca a Brezno. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Brezno, Banská Štiavnica, Lučenec a Žiar nad Hronom. V porovnaní s uplynulým týždňom je takmer rovnaký počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 2,8 percenta z celkového počtu chorých.

Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú opäť vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, ale aj deti základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Epidemiológovia urobili štatistiku na základe hlásení 52 percent lekárov pre deti a dorast a 53 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9