Ako piť ALKOHOL, aby nemal na vás veľký DOPAD? Menšie ZLO s nižším rizikom

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-20 06:00:00

Bez debaty. Najlepšie je úplne vylúčiť alkohol. I napriek tomu vedci zistili, že existuje menšie zlo pri pití alkoholických drinkov, vďaka čomu bude hrozba chorôb o niečo nižšia.

Väčší negatívny účinok na orgány

Jedna štúdia prišla na to, že ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť rakoviny žalúdka alebo čriev, ak pijú viac ako trikrát týždenne, ako keby vypili rovnaké množstvo iba za jeden alebo dva dni. Riziko rastie aj pri iných druhoch rakoviny, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré PÁLI tuky a upraví CHOLESTEROL: Jeho stonkou proti pribúdajúcim KILÁM!

Časté pitie môže byť, čo sa týka rakoviny gastrointestinálneho traktu, nebezpečnejšie ako „nárazové“ pitie. Opakovaná konzumácia alkoholu, dokonca aj pri nižších množstvách, môže mať väčší rakovinotvorný účinok na orgány, ako pitie väčšieho množstva alkoholu, no menej často," upozorňuje vedecký tím z Univerzity Soongsil v Južnej Kórei.

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) definujú „nárazové“ pitie alkoholu ako spôsob pitia, ktorý zvýši v krvi človeka koncentráciu alkoholu v krvi na 0,08 g/dl. Obvykle sa to stáva, keď muži vypijú 5 a viac nápojov a v prípade žien, 4 a viac nápojov v priebehu 2 hodín.

Čím viac dní, tým horšie

Štúdia skúmala lekárske záznamy získané od 12 miliónov ľudí v Južnej Kórei a porovnávala ich pitie alkoholu s výskytom rakoviny tráviaceho systému. Všetci mali vyššie riziko zákernej choroby, ale pitie alkoholu počas menšieho počtu dní v týždni bolo menej nebezpečné, aj keď celkovo vypili rovnaké množstvo alebo dokonca viac.

Dôvodom môže byť fakt, že pitie určitého množstva spôsobuje riskantné zmeny buniek, no prekročenie tohto limitu alkoholom to nezhoršuje. Aj menšie množstvo alkoholických drinkov, napr. dva pollitrové poháre piva a dva väčšie poháre vína, počas viacerých dní v týždni by spôsobilo väčšie riziko. Avšak, ak si dáte alkohol jeden alebo dva dni, aj keď si počas dňa dáte rovnaké množstvo, znamená to menšie ohrozenie.  

„Pri podobných týždenných hladinách alkoholu sa riziko rakoviny zvyšovalo s vyššou frekvenciou pitia, no ak išlo o väčšie množstvo, no menej často, znižovalo sa,“ uviedli vedci v časopise JAMA Network Open.

Myslite však na to, že riziko rakoviny a akejkoľvek inej choroby či zdravotných problémov v skutočnosti zníži jedna vec úplné odmietanie alkoholu.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie rakovina prevencia choroby

2021-08-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia