Dajte si INSTANTNÚ kávu bez VÝČITIEK: Vďaka výživným látkam NIE je taká ZLÁ, ako si myslíte!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-17 06:00:00

Boom instantných nápojov a jedál máme za sebou. Hoci ľudia dnes už hľadajú skôr kvalitné potraviny, "neska" sa stále teší veľkej obľube. Doprajte si ju! Nie je totiž až taká nezdravá, ako sa o nej hovorí!

Pre mnohých je práve šálka dobrej kávy tou najlepšou časťou dňa, ktorú si patrične užívajú. O to viac však nemajú radi dlhšiu prípravu kofeínového nápoja. Preto sa niektorí obrátia na rýchlu šálku instantnej kávy.

Čítajte tiež: SILU bobkového listu a klinčekov ODHALÍ ich VARENIE: KOMBINÁCIA, ktorú ocení váš CHRBÁT!

Instantná káva je pohodlný spôsob, ako si rýchlo pripraviť šálku kávy počas rušných rán, počas cestovania alebo keď ste na cestách,“ hovorí Malina Malkaniová, RDN, registrovaná výživová poradkyňa.

V súvislosti s instantnou kávou sa však často hovorí o tom, aká je veľmi nezdravá. Avšak, ak si ju doprajete s mierou, pokojne môže byť súčasťou vášho zdravého životného štýlu, keďže obsahuje látky, podporujúce zdravie, uvádza na na thehealthy.com.

O instantnej káve

Instantnú kávu obsahuje kryštály, ktoré sa tvoria po dehydratácii uvarenej kávy, vysvetľuje odborníčka. Tento proces zahŕňa prípravu mletých kávových zŕn, rovnako ako u bežnej kávy. Potom sa z extraktu odstráni voda, aby sa vytvoril koncentrovaný suchý prášok alebo kryštály.

"Dehydratované kryštály sa potom môžu rekonštituovať vo vriacej vode, aby sa vyrobila šálka instantnej kávy," vysvetľuje Malkaniová.

V obchodoch sa predáva instantná káva v granulách alebo vo forme jednorazových vrecúšok. Ak sa rozhodnete pre granule, pridajte jednu čajovú lyžičku prášku do šálky horúcej vody a máte instantnú kávu. Megan Meyerová, riaditeľka z Nadácie Medzinárodnej rady pre informácie o potravinách, poznamenáva, že prášok z instantnej kávy má dlhšiu trvanlivosť ako kávové zrná a je lacnejší.

Ako ju pripraviť?

Existujú dva spôsoby výroby instantnej kávy: sušenie rozprašovaním alebo sušenie mrazom. Metóda sušenia rozprašovaním vysuší kávový extrakt na prášok. Lyofilizácia začína malými, nakrájanými kúskami mrazeného extraktu. Potom sa sušia pri nízkej teplote.

Instantná vs. mletá káva

Kofeín

Instantná káva má podľa Meyerovej takmer identické výživové profily!

"Rozdiely sú také malé, že sú zanedbateľné z hľadiska zdravia pre všetkých, s výnimkou obsahu kofeínu," hovorí Malkaniová.

Šálka ​​instantnej kávy s objemom osem uncí obsahuje asi 62 miligramov kofeínu, zatiaľ čo šálka varenej kávy s rovnakým obsahom má 96 miligramov. Mletá káva obsahuje viac kofeínu ako instantná kvôli zvýšenému spracovaniu, nevyhnutnému na výrobu instantnej podoby, počas ktorého sa stráca viac kofeínu.

„Pre niektorých môže byť rozdiel výrazný, ak sa domnievame, že Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uvádza, že maximálne 400 mg kofeínu denne sa javí ako bezpečných pre väčšinu zdravých dospelých,“ dodáva Malkaniová.

Podľa Meyerovej je pre väčšinu ľudí bezpečné konzumovať spomínaných 400 miligramov kofeínu denne, čo sú asi 4 šálky varenej kávy alebo 6 šálok instantnej.

Pamätajte, že príliš veľa kofeínu môže viesť k nepokoju, úzkosti, bolestiam žalúdka a ďalším zdravotným problémom. Je preto rozumné kontrolovať spotrebu tejto zložky. Ak ste citliví na kofeín, máte úzkosť alebo ťažkosti so srdcom, možno budete chcieť prejsť na bezkofeínovú alebo instantnú kávu.

Akrylamid

Instantná káva obsahuje viac akrylamidu. Podľa FDA sa táto potenciálne škodlivá chemická látka v niektorých potravinách formuje pri vysokoteplotných procesoch varenia, ako je vyprážanie, praženie a pečenie. Môže sa teda vytvoriť po pražení kávových zŕn.

Výskum v časopise Annals of the National Institute of Hygiene odhalil hladiny akrylamidu u 42 komerčných vzorkách praženej a instantnej kávy a v kávových náhradách. Zistil najvyššie priemerné koncentrácie akrylamidu v náhradách kávy, potom v instantnej káve a následne v praženej.

Jedna štúdia z Nutrition Neuroscience zistila, že akumulácia akrylamidu v ľudskom systéme spôsobuje neuropatiu alebo poškodenie nervov. Americká rakovinová spoločnosť tiež poznamenáva, že nadmerné vystavenie akrylamidu súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny. Napriek tomu množstvo akrylamidu, ktoré ľudia získavajú zo stravy (alebo zo svojej kávy), nestačí na to, aby vyvolalo vážne obavy o zdravie. Takže žiadny strach!

Chuť

Ďalším spôsobom, ako sa instantná káva môže líšiť od kávy varenej, je chuť. Hoci chuť je subjektívna, instantná káva má všeobecne nižšiu chuťovú úroveň a v porovnaní s varenou sa o nej hovorí, že je horkejšia. Samozrejme, aj kvalita zŕn použitých na výrobu instantnej kávy môže mať na to vplyv.

Dôležité je, čo do nej dávate

Zrátané a podčiarknuté. Instatná káva nie je taká zlá, ako si mnohí myslia. Ako tá v klasickej podobe, aj ona obsahuje výživné látky, prospešné pre organizmus. Najväčší vplyv na to, či káva všeobecne podporuje alebo zhoršuje zdravie je to, čo do nej pridávate. Patria sem sladidlá, cukor a mlieko, ktoré pridávajú zbytočné kalórie. Lepšou alternatívou je napríklad stévia, ktorá neobsahuje žiadne kalórie.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie kofeín instantná káva

2021-07-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia