Postupná PREMENA tela po ZAHASENÍ poslednej cigarety: Takto sa OBNOVIA orgány!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-01 14:00:00

Hoci ide o neustále omieľanú tému, napriek tomu je stále jednou z hlavných príčin úmrtia na celom svete. Možno by pomohlo, ak by "závislák" vedel o tom, ako sa postupne začne meniť jeho telo po tom, čo zahasí poslednú cigaretu!

Na svete fajčí viac ako 1,1 miliardy ľudí a ich počet z roka na rok rastie. Táto neresť patrí k hlavným rizikovým faktorom mnohých závažných ochorení. Môže byť spúšťačom niektorých druhov rakoviny. Ako sa píše na medicalnewstoday.comnapáda ústnu dutinu, pľúca, kožu, obličky aj reprodukčné orgány. Tento zlozvyk spôsobuje infarkty, mŕtvice, očné problémy, ale aj nadmernú tvorbu vrások. Okrem toho, že poškodzuje zdravie, má aj ekonomický dopad na peňaženku.

Čítajte tiež: Neznáme SIGNÁLY, keď telo kričí o POMOC: Takto môže dať NENÁPADNE najavo, že mu chýba viac POHYBU

Čo sa stane s telom, ak skoncujete s fajčením? 

Po 1 hodine

Už po 20 minútach od poslednej cigarety srdcová frekvencia poklesne a vráti sa do normálu. Krvný tlak začína klesať a krvný obeh sa zlepšuje.

Po 12 hodinách

Cigarety obsahujú veľa známych toxínov vrátane oxidu uhoľnatého, ktorý sa nachádza v cigaretovom dyme. Vo vysokých dávkach je škodlivý až smrteľný, pretože zabraňuje prenikaniu kyslíka do pľúc a krvi. Pri vdýchnutí väčšieho množstva môže dôjsť k uduseniu kvôli nedostatku kyslíka. Dobrá správa je, že telo je schopné očistiť sa od oxidu uhoľnatého už po 12 hodinách.

Po 1 dni

Už jeden deň po tom, ako sa ste sa rozhodli skončiť s týmto zlozvykom, sa riziko srdcového infarktu začína znižovať. Fajčenie totiž zvyšuje nebezpečenstvo vzniku koronárnych srdcových chorôb tým, že znižuje hladinu dobrého cholesterolu a zabraňuje srdcu v normálnom fungovaní. Zvyšuje tiež krvný tlak, ktorý môže byť príčinou mozgovej príhody. Už po jednom dni bez fajčenia začne klesať. Za tento krátky čas sa zvýši hladina kyslíka.

Po 2 dňoch

Fajčenie poškodzuje nervové zakončenia zodpovedné za čuchové a chuťové vnemy. Už po 2 dňoch môže človek spozorovať zlepšenie čuchu a aj jeho chuťové poháriky sa preberú k životu.

Po 3 dňoch

Ak prestanete s fajčením, už po troch dňoch sa v tele vyčerpajú hladiny nikotínu. Aj keď je to dobré znamenie, u väčšiny ľudí dôjde po tomto čase k zmene nálady a podráždenosti. Je možné, že ich silno začne bolieť hlava. Toto sú známe abstinenčné príznaky, ktorých sa však netreba obávať. Ako prídu, tak aj odídu.

Po 1 mesiaci

Keď sa pľúca zahoja a kapacita pľúc sa zlepší, môžu si bývalí fajčiari všimnúť, že menej kašľú a sú menej zadýchaní. Po tomto čase sa zvýši ich športová vytrvalosť, môžu začať s behaním aj skákaním.

Po 1-3 mesiacoch

Nasledujúcich niekoľko mesiacov sa krvný obeh naďalej zlepšuje.

Po 9 mesiacoch

Po trištvrte roku od rozhodnutia, skončiť s fajčením, sa pľúca pomaličky uzdravujú. Jemné vlasové štruktúry vo vnútri pľúc sa zotavujú z cigaretového dymu, ktorý sa v nich usadil. Pomáhajú vytlačiť hlien z pľúc a bojujú s infekciami.

Po 1 roku

Rok po ukončení fajčenia sa riziko koronárnych srdcových chorôb zníži na polovicu.

Po 5 rokoch

Cigarety obsahujú veľa toxínov, ktoré spôsobujú zúženie tepien a krvných ciev, čo môže mať za následok vznik krvných zrazenín. Po 5 rokoch nefajčenia sa telo samo dostatočne zahojí natoľko, že sa tepny a cievy opäť začnú rozširovať.

Po 10 rokoch

Po 10 rokoch sa šance človeka na rakovinu pľúc a smrť z neho znížia na polovicu v porovnaní s ľuďmi, ktorí fajčia ďalej. Pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst, hrdla alebo pankreasu významne klesne.

Po 15 rokoch

Po tomto čase je pravdepodobnosť vzniku koronárnych srdcových chorôb ekvivalentná nefajčiarom. Rovnako sa zníži aj riziko vzniku rakoviny pankreasu.

Po 20 rokoch

Po 20 rokoch klesne riziko úmrtia na príčiny spojené s fajčením, vrátane pľúcnych chorôb a rakoviny na úroveň človeka, ktorý nikdy v živote nefajčil.

Keď človek prestane fajčiť, telo sa začne časom prirodzene liečiť a znovu získa vitalitu nefajčiara. Niektoré účinky, napríklad nižší krvný tlak, sa prejavia takmer okamžite. Na zníženie rizika vzniku rakoviny pľúc, srdcových chorôb a pľúcnych chorôb sú potrebné roky. Každý rok nefajčenia však zlepšuje celkové zdravie, preto, ak holdujete tomuto zlozvyku, je najvyšší čas s tým prestať.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie fajčenie

2021-05-01 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia