Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obľúbený typ KÁVY prezradí, v akom STAVE máte SRDCE: ZISTITE, ako ste na tom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte radi silnú kávu alebo dávate prednosť mliečnemu capuccinu? Káva, ktorú si pravidelne vyberáte, by mohla povedať o vašom kardiologickom zdraví viac, ako si myslíte. V hlavnej úlohe, genetika!

Počúvajte svoje telo

Vedci tvrdia, že váš obľúbený druh kávy je daný genetikou tak, aby odrážal zdravie vášho srdca. Napríklad tí, ktorí sú prirodzene náchylní na kardiologické problémy, sú inštinktívne priťahovaní k menším a slabším nápojom. Iní, ktorí si radi doprajú šálku silnej čiernej kávy a espressa, majú zvyčajne lepší krvný tlak, resp. krvný tlak s normálnymi zdravými hodnotami. Podľa odborníkov, ktorí uskutočnili štúdiuv našom výbere kávy zohráva úlohu naše DNA.  

Čítajte tiež: Žena SCHUDLA 19 kíl konzumáciou hranolčekov a pizze: Stačilo jej ZMENIŤ jedinú vec, inšpirujte sa!

Profesorka Elina Hypponenová povedala: „Genetika riadi naše rozhodnutia tak, aby ochránila naše kardiologické zdravie. Ak vám vaše telo hovorí, aby ste nepili tú šálku kávy navyše, existuje pravdepodobný dôvod prečo. Počúvajte svoje telo. Je to viac v súlade s vašim zdravím, ako si možno myslíte.“

Ochrana pred nadmernou konzumáciou

Zistenia pochádzajú zo štúdie viac ako 390 000 ľudí uskutočnenej University of South Australia. Pomocou údajov z britskej Biobanky vedci skúmali obvyklú spotrebu kávy u účastníkov, pričom ju porovnali so základnými hladinami systolického a diastolického krvného tlaku a základnou srdcovou frekvenciou. Príčinné vzťahy sa stanovili pomocou Mendelianovej randomizácie, ako sa uvádza na sciencedaily.com.

Obľúbený typ KÁVY prezradí,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci odhalili kauzálne genetické dôkazy o tom, že zdravie srdca, ktorá sa odráža v krvnom tlaku a srdcovej frekvencii, ovplyvňuje spotrebu kávy. Tí, ktorí sa rozhodli pre mliečne latte a cappuccino, sú menej tolerantní voči kofeínu a môžu mať slabšie srdce. Ľudia, ktorí zase majú radšej kávu bez kofeínu alebo kávu neznášajú, mali vyšší krvný tlak, angínu a srdcovú arytmiu. 

Podľa profesorky toto zistenie ukazuje, že naša genetika aktívne reguluje množstvo kávy, ktoré pijeme, a chráni nás pred nadmernou konzumáciou.

„Ľudia pijú kávu z najrôznejších dôvodov – na povzbudenie, keď sa cítia unavení, kvôli chuti alebo jednoducho preto, že je to súčasť ich každodennej rutiny. Ľudia si však podvedome samoregulujú bezpečnú hladinu kofeínu na základe toho, aký vysoký majú krvný tlak, a je to pravdepodobne výsledkom ochranného genetického mechanizmu. To znamená, že niekto, kto pije veľa kávy, je pravdepodobne geneticky tolerantnejší voči kofeínu v porovnaní s tým, kto jej pije veľmi málo. Naopak, kto nepije kávu, alebo niekto, kto pije kávu bez kofeínu, je pravdepodobnejšie náchylný na nepriaznivé účinky kofeínu a náchylnejší na vysoký krvný tlak,“ zosumarizovala výsledky štúdie odborníčka.

Kofeín je známy tým, že sa budete cítiť bdelejší, ale vedľajšie účinky zahŕňajú nespavosť a úzkosť. 

V Austrálii trpí každý štvrtý muž a každá piata žena vysokým krvným tlakom, pričom tento stav je rizikovým faktorom pre mnoho chronických zdravotných stavov vrátane mŕtvice, srdcového zlyhania a chronického ochorenia obličiek.

Viac o téme: KávaGenetikaKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9