Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec varenému VÍNU na vianočných TRHOCH? NAJHORŠIE alkoholické nápoje, po ktorých vám TLAK vystrelí NAHOR!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je to tikajúca časovaná bomba. Zákerný zdravotný stav, ktorý môže dať o sebe vedieť až vtedy, keď je už neskoro. Môžu ho vyvolať alkoholické drinky, ktorými si mnohí pripíjajú počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Ktoré z nich majú najväčší vplyv na krvný tlak? 

Ani počas Vianoc netreba zabúdať na to, že alkohol je metla ľudstva. Avšak, ruku na srdce. Je zaužívané, že alkohol a sviatky sú tu jeden pre druhého. Jeho konzumácia pomáha k lepšej nálade. Ak si dáte dva poháre vína, v mozgu sa vám začne prirodzene uvoľňovať dopamín, ktorý navodzuje príjemné pocity. To však nie je všetko. Spolu s dopamínom môže dôjsť k neočakávanému stavu, ktorý vás môže dostať do problémov. Hrozí zvýšenie krvného tlaku, ako sa píše na express.co.uk

Čítajte tiež: MÝTUS o chudnutí, o ktorom nikto nevedel: Prekvapivé zistenie o ČASE, kedy jesť!

Drinky, ktoré zdvihnú tlak

Alkohol obsahuje tzv. prázdne kalórie, čo znamená, že ľudskému telu nedodáva žiadnu výživu. Organizmus tak neprijme bielkoviny, sacharidy či tuky, ale len kalórie navyše! Aby toho nebolo málo, spolu s kalóriami podporíte prírastok hmotnosti, čo môže posunúť hodnoty krvného tlaku tým nesprávnym smerom. Smerom nahor! Hrozí hypertenzia a s tým súvisiace zdravotné problémy. Za hypertenziu považujeme stav, kedy je váš krvný tlak vyšší ako 120/80 mmHg.

Rôzne alkoholické nápoje obsahujú rôzne množstvo kalórií. Z toho možno usúdiť, že tie, ktoré ich obsahujú najviac, nie sú vhodné, ak sa snažíte o kontrolu svojho krvného tlaku. 

Koniec varenému VÍNU na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto alkoholické nápoje majú podľa NHS (Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii) vysoký obsah kalórií:

  1. päťpercentné pivo – 239 kcal
  2. 330 ml fľaša niektorého ochuteného alkoholického nápoja (nízky obsah alkoholu, no veľa cukru kvôli arómam a umelým sladkým dochucovadlám) – 172 kcal
  3. Krémový likér – 153 kcal
  4. Víno s 12-percentným alkoholom – 133 kcal

Medzi alkoholické nápoje s menším počtom kalórií patrí napr. dvojnásobná dávka ginu (50 ml) so 40-percentným alkoholom a víno (50 ml) s 17,5 percentami alkoholu, ktoré má 77 kcal. Samozrejme, že sa to dá zmeniť v priebehu niekoľkých sekúnd. Stačí k týmto drinkom pridať kolový nápoj a prijmete viac kalórií. Okrem toho, ak sa rozhodnete pre ten menej kalorický, rozhodujúce je aj množstvo! 

Ako vyzerá mierne množstvo alkoholu? 

Mayo Clinic potvrdzuje, že „nadmerné pitie alkoholu môže zvýšiť krvný tlak na nezdravú hladinu“. U osôb s vysokým krvným tlakom sa preto odporúča, „vyhnúť sa alkoholu alebo ho piť iba s mierou“. Otázkou je, ako vyzerá mierne množstvo alkoholu. Podľa kliniky sa za mierne pitie všeobecne považujú dva nápoje denne pre mužov mladších ako 65 rokov. U mužov vo veku 65 rokov a starších sa zase jeden alkoholický nápoj klasifikuje ako mierne pitie. To platí aj pre ženy v akomkoľvek veku, ktorým sa odporúča, aby si dali maximálne jeden nápoj.

Viac o téme: AlkoholZdravieDrinkKalórieVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9