Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvláštna kombinácia s nečakaným účinkom: Čo sa stane, ak pridáte soľ do kávy?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre niekoho čierny mok predstavuje drogu, pre iného začína deň až po vypití prvej šálky. Každému chutí na iný spôsob. Niektorí ju pijú čiernu, iní osladenú cukrom, alebo s trochou mlieka, či smotany. Vedeli ste však, že niektorí ľudia ju pijú so štipkou soli?

Aj vám sa niekedy stalo, že ste si na miesto cukru pridali soľ do kávy? Hneď ako ste si všimli, že ste použili nesprávnu nádobku, ste automaticky šálku vyliali, bez toho, aby ste kávu ochutnali? Ak sa vám to stane nabudúce, odpite si. Možno budete veľmi prekvapení. Paradoxne, tie najdivokejšie kombinácie bývajú často tie najlepšie. Ukázalo sa, že soľ pôsobí proti horkosti kávy a dotvára jej špecifickú chuť, ako sa píše na stránke littlecoffeeplace.com

Čítajte tiež: Ak porušíte svoju dennú rutinu, odnesie si to tento telesný ORGÁN: Nepríjemný stav trvá aj nasledujúci deň!

Ako soľ bojuje proti horkosti?

Kofeín nespôsobuje horkú chuť kávy. Podľa vedcov na Technickej univerzite v Mníchove v Nemecku prevažná časť horkosti v káve pochádza z laktónov kyseliny chlórogénovej a fenylindánov. Obe tieto zlúčeniny sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v pražených kávových zrnkách. Kvalitná káva, ak je dobre pražená a uvarená chutí. Čím sa viac praží, tým je horkejšia. Niektorým ľuďom horká chuť vyhovuje, iným nie a preto si ju dochucujú cukrom, alebo mliekom. Sú však aj takí, ktorí horkú chuť zmierňujú pridaním štipky soli.

Zvláštna kombinácia s nečakaným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Povrch jazyka je lemovaný tisíckami chuťových pohárikov, z ktorých každý dokáže identifikovať 4 základné chute - sladkú, slanú, horkú a kyslú. Jedlo vo všeobecnosti na jazyku spúšťa chemickú reakciu, ktorá sa potom prenáša do mozgu. Takto identifikujeme chute. Soľ, hoci je samostatnou chuťou, zosilňuje silu ďalších príchutí. Na druhej strane horkosť funguje inak. Namiesto normálnej reakcie chuťové poháriky uvoľňujú ióny vápnika, ktoré vysielajú do mozgu horký signál. Soľ potlačí túto reakciu a zamaskuje horkú chuť. Ak sa vám zdá, že káva, ktorú ste kúpili má nižšiu kvalitu, je trochu zatuchnutá a horká, pridajte si do nej štipku soli. Neexistujú žiadne pravidlá, ani recepty, ktoré by ste mali dodržiavať. Je to na vás, dajte si však pozor, aby ste to so soľou neprehnali.

Nejde o nový trend

V severnej Škandinávii, na Sibíri, v Turecku a Maďarsku si ľudia už roky pridávajú soľ do kávy. V pobrežných oblastiach používajú na varenie brakickú vodu. Tá má viac slanosti ako sladká voda, ale nie toľko ako morská. Jej použitie na prípravu kávy zvyšuje intenzitu a penivosť konečného produktu.

Existujú nejaké zdravotné prínosy?

Káva samotná má veľa zdravotných výhod. Je plná antioxidantov a obsahuje niekoľko dôležitých živín, ako je draslík a horčík. Pitie tohto moku môže znížiť riziko niektorých chorôb, ako sú demencia, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Káva zvyšuje hladinu adrenalínu a pomáha spaľovať tuky. Ak do nej pridáte soľ, dodáte telu sodík, ktorý paradoxne strácate pri pití kávy.

Viac o téme: KávaZdravieSoľPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9