Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Patrí káva do zdravého jedálnička? Pravda o tom, ako vplýva na brušný tuk!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chudnutie je aktuálne počas celého roka. Málokto z nás má šťastie, že si štíhlu postavu nemusí vybojovať. A mnohí sa už zamýšľali nad tým, aké miesto má v chudnutí káva. Nový výskum prichádza s novými tvrdeniami, či nám tento nápoj pomôže k štíhlejšej postave!

Často sa o nej hovorí v spojitosti s chudnutím. Isté je, že vďaka popíjaniu kávy stratíte z tela vodu, keďže odvodňuje. Hoci v dôsledku straty vody môže dôjsť k určitému optickému zoštíhleniu, príliš veľká strata tekutín je nebezpečná. Jedna štúdia však zistila, že nielen strata tekutín by mohla pomôcť k štíhlejšej postave. Úlohu v tom zohráva aj niečo iné!

Čítajte tiež: Signály, že vaše PĽÚCA kričia o pomoc: Tieto ZNAMENIA upozornia na problémy s orgánom

Zlúčeniny proti obezite

Podľa vedcov káva obsahuje zlúčeniny s vlastnosťami proti obezite, ako sa píše na eurekalert.org. Zistilo sa, že ženy, ktoré pili dve alebo tri šálky čierneho moku denne, mali o 2,8% menej telesného tuku. Konkrétne osoby vo veku od 20 do 44 rokov mali o 3,4% menej brušného tuku a 45-69-ročné, ktoré si dopriali štyri a viac šálok kofeínového nápoja denne, mali o 4,1% menej tuku. Platí to aj pre bezkofeínovú verziu nápoja. 

Patrí káva do zdravého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 „Náš výskum naznačuje, že v káve môžu byť iné bioaktívne zlúčeniny ako kofeín, ktoré regulujú hmotnosť a ktoré by sa mohli potenciálne použiť ako zlúčeniny proti obezite. Káva alebo jej iné zložky by sa pokojne mohli integrovať do stratégie zdravej výživy. Tak sa znížia chronické stavy spojené s epidémiou obezity,“ povedal vedecký autor štúdie Lee Smith z Anglie Ruskin University of East Anglia. 

Sú aj iné faktory

Ako však dodáva odborník, štúdia má určité obmedzenia. Navyše, nepredpokladá sa, že by hmotnosť človeka bola závislá od spotreby kávy. Existuje množstvo faktorov, ktoré vplývajú na pribúdajúce kilogramy vrátane stravy a pohybu. 

Zistenia boli založené na údajoch z Národného prieskumu zdravia a výživy, ktoré organizovalo Centrum pre kontrolu chorôb v USA a boli uverejnené v The Journal of Nutrition.

Viac o téme: KávaZdravieChudnutieKofeínTuky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9