Silvester s čo najmenšími škodami: Ako piť a vydržať čo najdlhšie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-31 06:00:00

Aj keď najlepšie je nepiť alkohol vôbec, jeden deň v roku si to mnohí odpustia. Doprajú si viac ako inokedy, no je tu jeden problém. Ako popíjať tak, aby následky boli čo najmenšie?

Niektorí sa opijú v priebehu dvoch hodín a zaspia priamo na stole, iní do seba lejú alkohol a nič im nie je. Ako je možné, že u každého je to inak? Záleží od viacerých faktorov. V prvom rade, každý má iný organizmus. To znamená, že každému trávi alkohol inak. Zatiaľ čo vaše telo drinky neznesie a hneď to na sebe pocítite, u iných by málokto povedal, že vypili viac alkoholu. Na druhý deň sa cítia ako rybyčky a nemajú rannú opicu. 

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia po Vianociach: Prečo nezačať hneď so zdravou stravou!

Zásady konzumácie alkoholu

Či už u vás platí prvý alebo druhý prípad, existujú opatrenia, ktorými možno znížiť účinky alkoholu. Výživový poradca Ing. Libor Javro má pre vás tipy, čo robiť, aby sa na vás neodrazili účinky vypitého alkoholu.

Zásady konzumácie alkoholu s čo najmenším dopadom na organizmus:

1. Konzumujte optimálne množstvo, ktoré je dané hmotnosťou a vaším zdravotným stavom. Ľudia s väčšou hmotnosťou si môžu dopriať viac, ale je tam aj viac premenných. 

2. Sledujte obsah alkoholu v nápoji, ktorý pijete

3. Pri konzumácii treba vypiť čistú vodu, ktorá hneď zriedi alkohol a hlavne, pomáha organizmu ho odstrániť. Pravidlom je viac vody ako alkoholu

4. Nezabúdajte na jedlo, aby sa alkohol trochu naviazal a nebol v rýchlosti resorbovaní do krvi. 

„Na poalkoholické stavy ideálne zaberá vývar a ovocné šťavy riedené s vodou – organizmus potrebuje rýchlo doplniť tekutiny a vitamíny. Užite si oslavu a všetko s mierou,“ dodáva nutričný špecialista. 

Ďalšie tipy

  • Nepite na ex, radšej pomalšie. Týka sa to hlavne žien, ktorých organizmus obsahuje menej vody ako mužský a majú menšiu pečeň. 
  • Menším zlom sú pivo a víno. Ak chcete tvrdý alkohol, dajte prednosť svetlému, napr. vodke alebo inému alkoholu, ktorý je kvalitný. Ruky preč od koňaku!
  • Pohyb pomáha odbúravať alkohol. Roztočte to na tanečnom parkete! Zabavíte sa a zároveň zmiernite účinky alkoholu.
  • Odmietnite kávu či energetický nápoj. Pôsobia krátkodobo. Keď ustúpi účinok kofeínu, alkohol, ktorý si medzičasom doprajete, vám môže poriadne uškodiť!
  • Najedzte sa približne hodinu pred tým, ako začnete piť. Potom jedzte priebežne potraviny ako vajcia, syry alebo zemiaky. 
  • Tuky spomaľujú vstrebávanie alkoholu. Dajte prednosť tým dobrým, pomôže aj hlt olivového oleja. 

Fotogaléria


Tagy:
alkohol Silvester

2019-12-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia