Koniec túžby po cigarete: Jednoduchá vec, ktorá odvráti vaše chúťky po fajčení!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-24 17:00:00

Prekonať chuť po cigarete je veľmi ťažké, o čom by vedeli rozprávať fajčiari. Vedci však prichádzajú s novým odhalením, ktoré dáva novú nádej ľuďom, holdujúcim cigaretám. Prestať s touto neresťou im pomôže, na prvý pohľad, úplne jednoduchá vec!

Nový spôsob znižovania túžby po cigarete

Pachy, ako napr. vôňa čokolády, môžu pomôcť znížiť chuť na cigaretu, ako uviedla nová štúdia! Účastníci výskumu sú dôkazom toho, že stačí ucítiť určité vône a hneď ich prejde chuť na cigaretu. Hodnotili svoje nutkanie zapáliť si na stupnici od jednej do sto, zatiaľ čo boli vystavení množstvu vôní a zápachov. Tí, ktorí cítili príjemnú vôňu, ako bola napr. mäta prieporná, ich túžba po neresti bola menšia. Zrejme to bolo spôsobené tým, že tieto pachy im pripomínali spomienky. Výskumníci vedený Pittsburskou univerzitou dúfajú, že ich zistenia by mohli byť jednými z účinných spôsobov, ako prestať so závislosťou. 

Čítajte tiež: Čo sa v skutočnosti nachádza v našom jedle? Šokujúce VIDEO odhalilo nechutnosti v čerstvej zelenine!

Michael Sayette, vedúci autor štúdie povedal: „Aj pri náhrade nikotínu je recidíva bežná. Naliehavo sú potrebné nové zásahy, ktoré pomôžu fajčiarom, ktorí chcú skončiť, ale nie sú toho schopní. Využívanie príjemných pachov na odstránenie fajčiarskych postupov by ponúklo odlišný a nový spôsob znižovania túžby a naše výsledky v tomto smere sú sľubné.“

Výsledky štúdie

Do štúdie bolo zapojených 232 fajčiarov vo veku od 18 do 55 rokov, ktorí pravidelne fajčili. Boli požiadaní, aby si nezapálili cigaretu osem hodín pred experimentom a bolo im povedané, aby si so sebou priniesli balenie svojich obľúbených cigariet a zapaľovač. Fajčiari ohodnotili množstvo rôznych pachov, ktoré sa všeobecne považujú za príjemné. Patrili medzi ne vône čokolády, jablka, mäty piepornej, citrónu a vanilky. Tiež cítili nepríjemnú chemikáliu - tabak z preferovanej značky cigariet a tiež neutrálny zápach.

Dobrovoľníci boli potom požiadaní, aby si zapálili cigaretu a podržali ju v rukách, ale nefajčili, ako podotkla správa o štúdii publikovaná v časopise Journal of Abnormal Psychology. Po desiatich sekundách účastníci vyhodnotili ich nutkanie fajčiť na stupnici od jednej do 100 pred uhasením cigarety a vložením do popolníka. Účastníci potom otvorili nádobu, z ktorej buď zacítili nejakú vôňu, zápach tabaku alebo nezacítili nič. Po ovoniavaní ohodnotili svoje nutkanie potiahnuť si z cigarety. Ďalších päť minút pokračovali v ovoniavaní zvolenej nádoby. Hodnotili ich nutkanie fajčiť každých 60 sekúnd. Priemerné skóre túžby po zapálení cigarety bolo 82,13. Ale toto číslo kleslo u všetkých účastníkov bez ohľadu na to, ktorému zápachu boli vystavení.

Tí, ktorí boli vystavení svojmu obľúbenému zápachu cítili potrebu fajčiť oveľa menej a ich skóre túžby kleslo v priemere o 19,3 bodu. Fajčiari, ktorí si vybrali vôňu tabaku, ich túžba klesla o 11,7 bodu. Príjemné vône môžu odvádzať fajčiarov od ich túžby tým, že im pripomínajú určité spomienky. Napríklad mäta pieporná pripomenula niektorým fajčiarom vianočné sviatky, ktoré trávili doma.

Hoci by sa zdali výsledky tejto štúdie prekvapivé, výskumníci neboli až tak prekvapení, keďže potvrdili a rozšírili výsledky z oveľa menšej štúdie, ktorú už dávnejšie vykonali. Ako však dodali, je potrebné zrealizovať viac výskumov, aby sa skutočne potvrdilo a objasnilo, prečo pachy znižujú túžbu po cigaretách. 

Fotogaléria


Tagy:
vône závislosť cigarety fajčenie

2019-04-24 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia