Šesť príznakov, že máte dosť: Takto vás telo upozorní na veľké množstvo kávy!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-08 18:00:00

Pre niekoho je káva nenahraditeľná a nevedia si bez nej predstaviť čo i len jeden deň. Kedy však už človek prekročí istú hranicu a telo si z kofeínového nápoja odnesie to horšie? Ak spozorujete nasledujúce príznaky, mali by ste obmedziť pitie kávy!

Prepadá vás úzkosť

Máte dôležitú poradu, pracovné stretnutie a šálka kávy je to, po čom siahate, aby ste sa upokojili? National Institute of Mental Health tento spôsob zahnania nervozity neodporúča. Ľudia, ktorí trpia pocitmi úzkosti by sa kofeínu mali vyhýbať. Ten totiž dokáže zhoršiť úzkosť a okráda nás o spánok, ako sa uvádza na rd.com. Lepšie a efektívnejšie, ako šálka čierneho moku, sú dychové cvičenia, meditácie – kroky, ktoré vás úzkosti zbavia a nezhoršia ju.

Čítajte tiež: Veľký omyl o vymieňaní spodnej bielizni: Zlozvyk, ktorým hazardujete so svojím zdravím!

Bolesť žalúdka je neznesiteľná

Bolesť brucha môže mať viacero príčin, no jednou z nich môže byť aj nadmerné pitie kávy. Vedci z Európy zistili, že niektoré látky v káve stimulujú sekréciu žalúdočnej kyseliny. Preto vzniká bolesť žalúdka a ani lieky na potlačenie nadmernej tvorby kyseliny ju nezneutralizujú. Ak teda káve vo väčšom množstve neviete odolať, zmeňte stravovacie návyky, aj množstvo kávy, ktoré vypijete.

Srdce akoby chcelo vyskočiť z hrude

Bije vaše srdce rýchlejšie ako by malo? Takýto stav je najčastejšie spôsobený nadmernou konzumáciou kofeínu, nikotínu, ale v neposlednom rade aj alkoholom. Niekedy vedú záchvaty búšenia srdca až k mdlobám. Ako túto situáciu vyriešiť? Najlepšie bude postupne sa zbaviť „závislosti“ na veľkom objeme kávy, pretože kofeín zbytočne tento stav zhoršuje.

Preháňa vás

Káva sama o sebe má laxatívne účinky, pitie viac ako dvoch šálok denne je príčinou, prečo vaše črevá nie sú v pokoji a neustále sa krútia. Čo väčšinou končí rovnako – dlhým sedením na toalete. 

Nemôžete zaspať

Kofeín a neschopnosť zaspať je zrejme to prvé, čo vám napadne. Hoci si myslíte, že káva na vás nemá žiaden efekt, je to presne naopak. Káva ako taká spraví s vaším spánkovým cyklom riadny neporiadok. Kofeín z kávy ostáva v našom organizme viac ako 12 hodín, takže sa častejšie stáva, že človek nevie zaspať alebo sa počas spánku budí a tým skracuje svoju dobu spánku. Preto si dobre rozmyslite, kedy vypijete svoju poslednú šálku!

Zhorší bolesti hlavy

Primerané množstvo kofeínu môže zmierniť bolesť hlavy, preto je súčasťou niektorých liekov. Na druhej strane, ak budete piť príliš veľa kávy, čím dostanete „do systému“ veľa kofeínu, môže sa stať, že vás bude bolieť hlava a budete sa cítiť unavení. Celkovo sa do pohody nedostanete, skôr naopak. Preto si počas dňa dávajte pozor na potraviny a nápoje, ktoré môžu obsahovať kofeín a ktoré by za bolesťou hlavy mohli byť. 

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravotné problémy príznaky

2019-03-08 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia