Zlatá baňa plná zdravia? Účinky piva na srdce vám vyrazia dych

Pivo môže znížiť riziko vzniku mozgovej príhody až o polovicu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-09 05:55:00

Ak patríte medzi milovníkov tohto populárneho moku, poteší vás správa o jeho zdravotných výhodách. Okrem toho, že je výborné na uhasenie smädu, ponúka pivo aj blahodarné účinky na ľudský organizmus, o ktorých sa mnohým ani nesnívalo!

Všetci sme už počuli o zdravotných prínosoch čaju, kávy, čokolády, červeného vína. Čo by ste však povedali na to, ak by sa objavili informácie o tom, že príčina pivného brucha - pivo, môže byť pre vás v skutočnosti dobré?

Čítajte tiež: Príbeh Maroša, ktorý sa vyliečil z rakoviny: Zvláštne príznaky ho upozornili na najhoršie

Dlhovekosť vďaka pivu?

Mierny denný príjem alkoholu (ktorý by zahŕňal pivo) totiž pomáha doplniť "dobrý" cholesterol a môže znížiť riziko mozgovej príhody o polovicu v porovnaní s ostatnými, ktorí nepijú!

Pivo nám údajne môže pomôcť žiť dlhšie, ako sa uvádza na mirror.co.uk. V minulom roku štúdia, ktorá zahŕňala 80-tisíc dospelých, vedená Pennsylvánskou štátnou univerzitou zistila, že jedno až dve pivá denne môžu pomôcť znížiť riziko vzniku mozgovej príhody alebo srdcových ochorení.

Výskum, uskutočnený medzi dospelými čínskymi ľuďmi zistil, že mierny denný príjem alkoholu doplní dávku lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) alebo inak povedané, "dobrý" cholesterol. Aby toho nebolo málo, výskumný tím na Scrantonskej univerzite v Pennsylvánii zistil, že tmavé pivo môže obmedziť mieru infarktu tým, že zníži riziko aterosklerózy o polovicu!

Štúdie Harvardskej lekárskej školy a American Stroke Association ukázali, že ľudia, ktorí pijú mierne množstvo piva, môžu znížiť riziko mŕtvice na polovicu v porovnaní s ostatnými, ktorí nepijú!

Keď pijete pivo, vaše tepny sa stávajú flexibilné a krvný obeh sa výrazne zlepšuje. V minulom roku štúdia naznačila, že riziko nárastu obličkových kameňov klesá so zvyšujúcou sa spotrebou piva. Fínski vedeckí pracovníci, vedení Dr. Terom Hirvonenom z Helsínk, študovali 27 000 mužov stredného veku a dospeli k záveru, že "každá fľaša piva spotrebovaná denne odhadom zníži riziko o 40%".

Samozrejme, samotná voda v pive zriedi moč, čím sa znižuje riziko tvorby kameňov. Ale aj alkohol môže "zvýšiť vylučovanie vápnika," hlavnú zložku obličkových kameňov.

Buďte obozretní!

Opatrnosť však nie je na škodu! Akademici na univerzite v Tuftsovej univerzite v Massachusetts zistili, že zatiaľ čo jeden alebo dva poháre piva denne môžu znížiť riziko zlomeniny kostí, je väčšia pravdepodobnosť zvýšeného rizika zlomenín! Po štúdii 38 000 mužov stredného veku Harvard výskumníci dospeli k záveru, že obsah alkoholu v pive zvyšuje citlivosť na inzulín, čo pomáha predchádzať cukrovke. Rozpustné vlákno v pive tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Vedci z University of Indiana sa domnievajú, že ochutnávanie piva zvyšuje množstvo dopamínu v mozgu - a tak sa cítime pokojnejší a uvoľnenejší.

Dokonca aj štúdie z roku 1977 naznačujú, že milovníci piva môžu mať až o pätinu menšiu pravdepodobnosť vzniku kognitívnych porúch, Alzheimerovej choroby alebo iných foriem demencie.

2017-10-09 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia