Neskutočné, čo robí marihuana s telom: Dokáže nastálo zmeniť spôsob chôdze

Fajčiari marihuany majú údajne inú chôdzu ako ostatní.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-04 12:00:00

Marihuana je najstaršou a zároveň najspornejšou drogou. V krajinách, kde má konope storočnú tradíciu, pre spoločnosť nepredstavuje problém. Alebo je to inak? Marihuana by totiž mohla mať oveľa výraznejší účinok na ľudský organizmus, ako si mnohí myslia.

Vaše tipy

Marihuana dostala zelenú, pokiaľ ide o formu legalizácie (lekársku alebo rekreačnú) vo viac ako polovici všetkých amerických štátov. Aj keď u nás to tak nie je, podľa mnohých má marihuana určité výhody pre ľudské zdravie, napr. zmierňuje niektoré bolesti. Najnovší výskum však prichádza so šokujúcim tvrdením, ako táto látka pôsobí na ľudské telo. Údajne môže ovplyvniť spôsob pohybu ľudí! Výskumníci na univerzite v južnej Austrálii zistili, že fajčiari marihuany chodia odlišne ako nefajčiari.

Čítajte tiež: Malá zmena, veľké následky: Nevinný signál, za ktorým môže byť zhubné ochorenie!

Zmeny v spôsobe pohybu

Hoci boli zaznamenané jemné rozdiely v tom, ako každá skupina účastníkov výskumu chodila, no zistili sa dlhotrvajúce zmeny v určitých prvkoch chôdze. U skupiny ľudí, ktorí si občas zapálili, sa kolená pri chôdzi nohou dopredu a dozadu pohybovali rýchlejšie a mali tendenciu menej pohybovať ramenami. Výskumníci však nenašli rozdiel v rýchlosti chôdze alebo v rovnováhe.

U ľudí, ktorí užívali marihuanu, bola pri chôdzi rýchlosť kolena o sedem percent väčšia ako u užívateľov iných drog. Rýchlosť kolena počas fázy chôdze je známkou zvýšenej kadencie. Podľa Verity Pearson-Dennettovej, zodpovednej autorky štúdie, môže užívanie marihuany viesť k jemným zmenám v spôsobe pohybu ľudí.

"Na druhej strane, zmeny v chôdzi boli dosť malé, takže neurológ, špecializujúci sa na pohybové poruchy, nebol schopný odhaliť zmeny vo všetkých užívateľoch kanabisu," povedala odborníčka pre portál PsyPost.

Na preskúmanie účinkov užívania marihuany na chôdzu výskumníci pozorovali 22 účastníkov, ktorí neužívali drogy a 22, ktorí v minulosti užívali drogy, ale žiadne ilegálne stimulanty alebo opiáty. Podstúpili sériu skríningových testov a testy chôdze a rovnováhy, v rámci ktorých bol nich zachytávali pohyb a klinickú neurologickú skúšku pohybu.

Nová štúdia, publikovaná v časopise Drug and Alcohol Dependence, má však určité obmedzenia. Po prvé, výskum sa konal na veľmi malej vzorke ľudí, navyše stále existuje množstvo otázok, ktoré je potrebné riešiť. Napríklad, znamená časté užívanie marihuany väčšiu úroveň poškodenia? Odborníčka tiež pripustila, že "fyziologické mechanizmy, ktoré podporujú zmeny v pohybe, nie sú dobre pochopené."

Iné štúdie to potvrdili

Podobne štúdia z roku 2008 ukázala, že rastúca hladina THC alebo tetrahydrokanabinolu súvisí so zvýšeným pohybom tela. Medzitým štúdia z roku 2006 naznačila, že marihuana s vysokou potenciou (13 percent THC) viedla k malým motorickým deficitom, podobne ako k zmenám v rovnováhe. Zdá sa, že dávkovanie marihuany a časté používanie sú vplyvné faktory, ktoré môžu ovplyvniť celkovú motorickú funkčnosť.

Je známe, že marihuana môže výrazne zhoršiť úsudok, motorickú koordináciu a reakčný čas. Navyše, môže spôsobiť ortostatickú hypotenziu (závrate pri postoji), pravdepodobne vyvoláva nebezpečenstvo mdlobov a pádov, podľa Národného ústavu pre zneužívanie drog.

Aj keď sa dekriminalizácia marihuany v USA zrýchľuje, stále existuje veľa výskumov, ktoré sú zrealizované v súvislosti s rizikami užívania marihuany na telo a myseľ.


Tagy:
tráva marihuana

2017-10-04 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia