Je náhrada cigariet len nezmysel? V tele spúšťa reakciu, o ktorej nikto netušil!

Elektronické cigarety nie sú práve najzdravšie..
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-26 06:00:00

V posledných rokoch sú čoraz populárnejšie po celom svete, pričom obľubu si získali kvôli tomu, že deklarujú absolútnu bezpečnosť oproti normálnym cigaretám. Sú však skutočne lepšie?

Kedysi bola cigareta synonymom úspechu. Z obrazoviek televízorov na nás pozerali filmové hviezdy s cigaretou v ústach, reklamy tvrdili, že cigarety čistia zuby.. Dnes sa však fajčiari dostávajú čoraz viac na okraj spoločnosti. Aj keď biznis s ľudskou závislosťou stále vynáša, doba sa zmenila... Sú vykázaní z kancelárií, reštaurácií, na letiskách sú zatvorení do sklenených akvárií, keďže škodia nielen svojmu zdraviu ale aj iným. Prvá elektronická cigareta znamenala nádej na lepší a zdravší život. Nová metóda inhalovania nikotínu tak ponúkla šancu fajčiarom menej škodiť sebe i svojmu okoliu. Je však zariadenie na batérie, veľkosťou a tvarom pripomínajúce tradičné cigarety, bezpečné?

Čítajte tiež: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Čo spraví para v ľudskom tele?

Najnovšia štúdia pozná odpoveď. Podľa nej už jediná expozícia pary z elektronickej cigarety môže stačiť na to, aby zhoršila cievnu funkciu v ľudskom tele, uvádza sa na sciencedaily.comVýskumníci z univerzity v Západnej Virgínii pozorovali priemer tepny, schopnosť krvných ciev rozšíriť sa (vazodilatácia) a stuhnutosť aorty u samičích myší po krátkodobom a dlhodobom vystavení pary z ochutených e-cigariet. Tuhosť aorty je komplikáciou, ktorá súvisí s vekom v hlavnej tepne srdca (aorty), ktorá môže byť indikátorom kardiovaskulárnych ochorení. Zistili, že v priebehu jednej hodiny od päťminútovej expozície pary z e-cigarety sa tepny zúžili približne o 30 percent. Vazodilatácia sa tiež znížila.

Dlhodobá expozícia pary z e-cigarety (20 hodín týždenne počas obdobia ôsmich mesiacov) tiež spôsobila negatívne účinky vrátane aortálnej tuhosti, ktorá bola dvakrát vyššia ako u kontrolnej skupiny vystavenej normálnemu vzduchu v miestnosti.

"Tieto údaje naznačujú, že elektronické cigarety by sa nemali považovať za bezpečné a že spôsobujú významné škodlivé účinky na funkciu krvných ciev," dodali na záver autori.

2017-08-26 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia