Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zapíjate smútok alkoholom? Nečakaný opačný účinok, ktorý vás vyvedie z miery

Mnohí siahajú po alkohole ako po osvedčenom prostriedku, ktorý nám zdvihne náladu a vymaže nepríjemné spomienky.
Mnohí siahajú po alkohole ako po osvedčenom prostriedku, ktorý nám zdvihne náladu a vymaže nepríjemné spomienky. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď zažijeme niečo nepríjemné, zlé, čo v nás zanechalo smútok či hnev, chceme na to čo najskôr zabudnúť. Mnohí siahajú po alkohole ako po osvedčenom prostriedku, ktorý nám zdvihne náladu a vymaže nepríjemné spomienky. Mnohí ani len netušia, že tým docielia pravý opak!


Zatiaľ čo mnohí pijú alkohol v nádeji, že "utopia" nechcené spomienky, nová štúdia naznačuje, že to nemusí byť efektívna stratégia, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Podľa vedcov pitie alkoholu ešte viac umocní spomienky a na to, čo sa stalo pred tým, kým sme otvorili fľašku, tak ľahko nezabudneme.

Čítajte tiež: Známy expert o nebezpečných svalových kŕčoch: Signál, že v tele chýbajú dôležité látky

Lepšia pamäť vďaka alkoholu? 

Zatiaľ nie je úplne isté, prečo to tak je. Avšak, ako dodali vedci z University of Exeter vo Veľkej Británii, alkohol by mohol blokovať učenie nových informácií. Údajne poskytuje mozgu viac zdrojov na to, aby si uložil nedávno osvojené informácie do dlhodobej pamäte. Výsledky zistili vedci na základe výskumu účinkov pitia alkoholu v prirodzenom prostredí.

Účastníci, ktorí sa klasifikovali ako tí, čo si radi vypijú v spoločnosti, dostali úlohu - museli sa naučiť slová. Následne boli náhodne rozdelení do dvoch skupín - jedna skupina pila alkohol, druhá bola bez alkoholických drinkov. Nasledujúci deň robili všetci tú istú úlohu a prekvapujúco tí, ktorí pili alkohol, si pamätali toho viac, čo sa naučili, než tí, ktorí nepili vôbec. Aj keď tieto zistenia poukazujú na pozitívne účinky na pamäť, výskumní pracovníci zdôrazňujú známe negatívne účinky nadmerného alkoholu na duševné a fyzické zdravie.

Profesorka Celia Morganová, ktorá viedla štúdiu, uviedla: "Náš výskum ukázal nielen skutočnosť, že tým, ktorí pili alkohol, sa darilo viac než ostatným, ktorí ho nepili, ale tento účinok bol silnejší u tých, ktorí ho vypili viac. Príčiny nie sú síce úplne jasné, no zrejme je to spomínaným blokovaním učenia nových informácií a preto má mozog viac zdrojov, aby uložil informácie do dlhodobej pamäte. Teória spočíva v tom, že hippocampus - oblasť mozgu, ktorá je dôležitá, čo sa týka pamäte - prechádza do "konsolidácie" spomienok a prenáša sa z krátkej do dlhodobejšej pamäti."

Hoci bol už tento efekt alkoholu zaznamenaný v iných laboratórnych štúdiách, toto je po prvýkrát, keď bol testovaný v prirodzenom prostredí - účastníci mali možnosť piť alkohol doma. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9