Tequila nie je len obyčajný alkoholický drink: Pozrite sa, ako vplýva na naše telo!

Málokto vie, aký zázračný alkoholický nápoj nám ponúkajú obchody a bary!
Zdroj: profimedia.sk
2017-05-10 11:30:00

Je častým spoločníkom pri zábave, no pokojne by mohol byť súčasťou domácej lekárničky! Mexický nápoj a alkoholický drink známy nielen z mexických telenoviel je dobrý pre naše telo. Zistili to vedci, ktorí tak tequilu povýšili na nápoj so zdravotnými benefitmi!

Každá tretia žena a každý šiesty muž nad 50 rokov sú ohrození následkami civilizačnej choroby. Je závažná hlavne pre svoje komplikácie - zlomeniny. Osteoporózou trpí približne 8 % populácie a považuje sa za epidémiu tretieho tisícročia. Vyzerá to tak, že tu máme nový objav v podobe liečby tohto ochorenia. Znie to neuveriteľne, no tequila by mohla byť účinným pomocníkom v boji proti osteoporóze!

Prispieva k regenerácii kostí

Tento alkoholický drink je vyrobený z rastliny agáva, ktorá obsahuje látku, napomáhajúcu k lepšej absorpcii vápnika. Modrá agáva zase pomáha lepšie vstrebávať horčík. Obe tieto zložky sú nevyhnutné pre udržanie zdravých kostí.

Dr Mercedes Lopez z Centra pre výskum a pokročilé štúdiá v Mexiku dodal: "Spotreba fruktánov obsiahnutá v agáve spolu s adekvátnou intestinálnou mikriobiotou podporuje tvorbu novej kosti aj v prítomnosti osteoporózy."


Stále u vás banánové šupky končia v koši? Odteraz s tým bude koniec!


Výskumný tím testoval teóriu na myšiach s osteoporózou, teda stavom, ktorý oslabuje kosti a zanecháva ich krehké a náchylné na lámavosť. Po ôsmich týždňoch konzumácie fruktánov z agávy sa odobrala myšiam vzorka kostí, ktorá bola určená na test pre obsah bielkovín. Výsledok? Fruktány sa usadili v čreve a premenili sa na mastné kyseliny. Tie sú schopné zachytiť minerály a preniesť do buniek, čo napomáha k regenerácii kostí.

"Zistilo sa, že myši, ktoré konzumovali tieto fruktány, syntetizovali takmer o 50% viac takýchto proteínov. Okrem toho, priemer ich kostí bol vyšší v porovnaní s jedincami, ktoré neboli zásobované derivátmi z agáve. Je však veľmi dôležité, aby ľudia mali zdravý intestinálny mikrobióm, pretože až potom je možné, že baktérie fermentujú fruktány, pretransformované na mastné kyseliny," povedal Dr Lopez.

Vedci dúfajú, že tento objav by mohol prispieť k novej liečbe osteoporózy, ktorá postihuje takmer 200 miliónov ľudí na celom svete. Že by mali pravdu?

Čítajte tiež: Triezvy pohľad na citrónovú vodu: Mýty, ktoré zmenia váš názor na ňu!

2017-05-10 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia