Vzdala sa pitia alkoholu: Zmeny v tele, ktorým sa nestačila čudovať!

Alkohol podporuje chuť k jedlu, pozor naň.
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-21 10:30:00

Rande. Večierok. Knižný klub. Mladá žena je celkom spoločenským človekom, ktorého na týchto akciách sprevádza "parťák" - alkohol. Nechýba takmer na žiadnej spoločenskej udalosti. Bez neho to jednoducho nie je ono. Veď koniec koncov, štúdie ukazujú, že trochu alkoholu nikoho nezabije a dobré pre srdce, nie?

 

Potom však nastal veľký zlom v jej živote. Zomreli jej rodičia, najprv jeden a po troch týždňoch druhý. Cítila sa, ako by samú seba stratila a so žiaľom sa vysporiadala jednoduchým spôsobom - smútok zahnala jedlom. Priberanie a pitie alkoholu vždy idú ruka v ruke. K poháriku vína sa priam žiadali pochúťky ako rôzne syry, pečivo, ale aj sladkosti.

Keď jej bolo najťažšie, upokojila sa kalorickým jedlom, ktoré sa stalo pre ňu istou dávkou terapie. Aj keď ju vyliečila na pár minút, potom sa cítila zle. Dostala sa do bludného kruhu prejedania sa a pitia alkoholu, z ktorého sa ťažko dostať von. Fyzicky na tom nebola dobre a keď si vypočítala index telesnej hmotnosti (BMI) spadala do kategórie nadváhy. Lekár ju upozorňoval, že ak nezmení svoj životný štýl, bude obézna a nedožije sa vysokého veku, možno len pár rokov.

Varovanie lekára ju natoľko vystrašilo, že sa rozhodla pre radikálnu zmenu. Jej zdravie bolo v ohrození, nič iné jej neostávalo. Navyše, po svojom druhom tehotenstve mala gestačný diabetes, čo ju stavia do oveľa vyššieho rizika pre diabetes typu 2 v neskoršom živote. Taktiež tomu pridáva fakt, že má rodinnú anamnézu - aj jej matka trpela týmto ochorením. Bolo teda viac menej isté, že sa onedlho bude týkať aj jej. Alkohol a nezdravé sacharidy - to bolo jej prekliatie.

Aj keď vedela, že alkohol nie je správny spôsob, ako smútiť nad stratou svojich rodičov, naopak, všetko len zhoršoval. Neuvedomovala si, že po ňom sa cítila ešte horšie. Bolo na čase urobiť niečo pozitívne, čo podporí jej zdravie. V tom jej pomôže len jediné - vzdať sa alkoholu a nezdravej stravy. Bola matkou dvoch krásnych malých chlapcov - 5 a 7, ktorí ju ešte dlho budú potrebovať a to ju motivovalo najviac. Koniec alkoholu!

Žiadne výhovorky

Jej plán bol jednoduchý - žiadny alkohol, posilňovňa každý deň a konzumácia celozrnných potravín. Milovala biele pečivo, ktoré jedla vo veľkom množstve. Krátko po tomto rozhodnutí mala spoločenskú akciu - stretnutie matiek, ktorých deti chodia do rovnakej materskej škôlky, vo vinárni. Vždy sa rada zúčastňovala na takýchto udalostiach, kde si pri poháriku vína mohla pokecať so ženami, ktoré majú niečo spoločné - sú matkami. Alkoholický nápoj v ruke nesmel chýbať, tentokrát ho však nahradila voda. Obstála. Prvá skúška ohňom dopadla veľmi dobre.

Čakalo ju však ďalšie stretnutie v klube, kde to už však bolo ťažšie. Ako jediná pila vodu celý večer, zatiaľ čo ostatné ženy popíjali vínko. V minulosti by si aj ona dala pohárik dobrého alkoholu, ktorý by zajedala chlebom, sušienkami a ochutnala by aj koláče.

Výsledok? Príjem veľkého počtu kalórií. Ak nepila alkohol, mala oveľa menšie problémy odolať sladkým veciam. Alkohol podporoval chuť na vysokokalorické jedlá. Tentokrát siahla len po potravinách s nižším obsahom sacharidov (napr. syr) a domov šla šťastná.

Najväčším prekvapením jej experimentu bolo vidieť, ako ostatní reagujú na to. Je to zvláštne, ale keď sa vzdáte potravín s obsahom cukru, lepku alebo mliečnych výrobkov, nikto sa vám nevypytuje, prečo. Ale alkohol? Všetci ju prepadávali otázkami, či je tehotná a čo sa deje, že si nechce dať ani pohárik. Ako keby to bolo niečo nenormálne, vylúčiť alkohol z jedálnička. Neuvedomila si, ako je alkohol dôležitý pri rôznych spoločenských udalostiach až kým sa ho nevzdala.

Žne úspechy

Sú to už dva mesiace, čo prestala s pitím alkoholu a za ten čas má o 6 kíl menej. Nie je za tým len alkohol, ale aj cvičenie a potraviny bohaté na chudé bielkoviny, ovocie a zelenina. Zákaz alkoholu ešte viac podporil chudnutie.

Priznáva sa, že má stále nutkanie, hlavne keď je v meste s kamarátkou, dať si dúšok vínka, ale vždy ju to prejde. Odmena je príliš veľká. Páči sa jej pohľad do zrkadla, cíti sa lepšie vo svojej koži a je sebavedomejšia. Chce dať dole ešte ďalších 5 kíl.

Na rodičov stále spomína. teraz si uvedomuje, že pri alkohole mala pocit, že má situáciu pod kontrolou, no v skutočnosti to malo opačný efekt. Dnes našla cestu k svojmu zdravšiemu JA.

Čítajte tiež: Vypracované telo jej môžeme len závidieť: Neuveríte, koľko rokov má táto žena!

2016-06-21 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia