Svetlá stránka alkoholu? Nie vždy je najhorší!

Nie vždy je alkohol metlou ľudstva.
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-31 06:00:00

Zaužívané tvrdenie, že "alkohol je metla ľudstva" môže, no nemusí byť pravda. Samozrejme, že akýkoľvek iný nápoj predstavuje lepšiu alternatívu oproti alkoholickému drinku, čo sa týka zdravia, niekedy však môže pohárik pozitívne vplývať na našu psychiku...

Každý vie, že nadmerné pitie alkoholu má negatívne účinky na ľudské zdravie. Vedci z Veľkej Británie však objavili jeho pozitívnu stránku, ktorú zrejme už mnohí pocítili na vlastnej koži. Pohár ružového vína či piva vám v skutočnosti môže vyčariť úsmev na tvári.

Zlepší náladu v nepríjemných situáciách

Výskumníci  z London School of Economics vytvorili aplikáciu s názvom Mappiness, ktorá monitoruje spokojnosť ľudí. Vedci zrealizovali prieskum s 31-tisícmi užívateľov, ktorí mali ohodnotiť na stupnici od 1 do 100, kedy boli najšťastnejší. Zistili, že keď pili alkohol, ich šťastie sa zvýšilo o 10,79 bodov. Vzhľadom na to, že ku konzumácii alkoholu prichádza pri udalostiach, ktoré sú sami o sebe príjemné (napr. stretnutie s priateľmi), vedci brali do úvahy aj tieto vonkajšie faktory, ktoré predstavovali nárast o 4 body.


Čo sa stane, ak si nebudete vymieňať spodnú bielizeň každý deň?


"Zaujímavé je, že pitie alkoholu malo najväčší vplyv na náladu počas aktivít, ktoré pre ľudí všeobecne nie sú príjemné, ako napr. dlhé cestovanie alebo čakanie na dopravný prostriedok. Naopak, zvýšilo šťastie u ľudí len v malej miere pri zábavných aktivitách (socializácia, milovanie)," tvrdia vedci na základe zistených skutočností.

Kým alkohol zvýšil šťastie v krátkodobom horizonte, nebolo preukázané, či väčšie množstvo alkoholu dokáže dvihnúť kútiky úst smerom nahor na dlhodobé obdobie.

Treba podotknúť, že záleží na samotnej psychike človeka. Pohoda totiž hrá veľkú úlohu pri rozhodovaní ľudí, či si dajú pohárik alkoholu alebo nie. Všeobecne platí, že tí, ktorí sú šťastní, nepotrebujú pohárik alkoholu na to, aby si dvihli náladu.

Čítajte tiež: Nepoužili sprchu až jeden mesiac: Pozrite sa, ako dopadli!

2016-05-31 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: time.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia