Soľ do kávy? Na prvý pohľad šialená kombinácia, v skutočnosti sa však toto stane!

Ak sa chcete zbaviť horkosti kávy, skúste pridať štipku soli.
Zdroj: photl.com
2016-01-13 21:40:00

Sladenie kávy sa považuje za rutinu, ktorú robí takmer každý pri príprave tohto lahodného nápoja. Bez cukru by mnohí čierny mok ani len nevypili. Je tu však ešte jedna ingrediencia, ktorá dokáže spraviť s kávou hotové divy!

Zázrak proti horkosti?

Nikdy by ste o nej nepovedali, že patrí do čierneho moku. Viete, čo sa stane, ak do kávy pridáte štipku soli? Dobre čítate. Káva a soľ. Táto kombinácia neznie na prvý pohľad práve najchutnejšie, no čudovali by ste sa, čo dokáže spraviť.

Ak ste spali menej ako päť hodín a čaká vás dlhý a hlavne náročný deň v práci, horká káva padne vhod. Vedeli ste však o tom, že si ju môžete vylepšiť štipkou soli? Stačí len uvariť kávu bežným spôsobom a následne pridať soľ a zamiešať. Jedna štúdia uverejnená v časopise Nature ukázala, že ióny sodíka dokážu potlačiť horkosť kávy a zvýšiť jej chuť. Môžete pocítiť mierne slanú chuť, no rozhodne sa tak zbavíte horkosti. Nezabúdajte na množstvo soli, ktoré by malo byť len nepatrné - stačí len štipka!


Vymažte si kruhy pod očami: Jednoduchý recept na ich odstránenie vás ohromí!


Na vlastnej koži

Redaktori z portálu huffingtonpost.com sa rozhodli sami sa presvedčiť o tom, či je to skutočne pravda. Pomôže nám soľ zbaviť horkosti kávy? Spravili si tri šálky životabudiča, pričom do dvoch pridali štipku soli a v tretej bola nápoj bez akýchkoľvek dochucovadiel. Napriek tomu, že do prvých dvoch šálok pridali veľmi malé množstvo soli, káva bola mierne slaná. Zrátané a podčiarknuté. Ak máte radi soľ i kávu, no vadí vám jej horkosť, zrejme ste našli tajnú ingredienciu, ktorá tento problém konečne vyrieši. Ste citliví na sodík? Určite to neskúšajte.

Podľa editorov portálu drinks.seriouseats.com, ktorí to tiež vyskúšali na vlastnej koži, bolo na výsledku experimentu zarážajúce to, že soľ nijako výrazne nezhoršila chuť čierneho moku alebo že by bola veľmi slaná. Avšak soľ nie je jediným spôsobom, ako dosiahnuť jemnejšiu kávu. Mnoho ľudí sa spolieha na iné osvedčené metódy ako je smotana a cukor.  

Čítajte tiež: Pravda o vašom zdravotnom stave za 60 sekúnd: Odhaľte vďaka lyžičke, ako ste na tom!

2016-01-13 21:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia