Odstáta káva ako pohroma? Pravda, čo sa stane s čiernym mokom po niekoľkých hodinách!

Káva z rána nemusí byť nebezpečná, jednoznačne nie je ani na chuť ani ja vôňu príjemná.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-01 06:00:00

Predstavte si nasledujúcu situáciu – ráno vstanete, uvaríte si kávu, dáte si sprchu, umyjete zuby a pri raňajkách si uvedomíte, že nestíhate! V rýchlosti vezmete veci, dáte si posledný dúšok obľúbeného životabudiča a utekáte do práce.

Nič nie je na tom neobvyklé... Rušné rána sú takmer u každého. Prídete však domov a na stole vás čaká nedopitá káva. Po vzore známeho porekadla, že po studenej káve budeme krajší, ju nevylejete do umývadla, ale vypijete. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, či sa odstáta káva vôbec môže piť?

  • Môžeme piť odstátu kávu, ak sme ráno do nej naliali mlieko?

Aj mlieko má dátum expirácie. Udržovať by sme ho mali v chladničke, najmä, ak je otvorené. Pri izbovej teplote by nemalo byť dlhšie ako dve hodiny. Preto, ak radi pijete kávu s mliekom a ráno ste ju nestihli dopiť, pre vlastné bezpečie ju radšej vylejte. Neriskujte zbytočne a uvarte si čerstvú s mliekom z chladničky.

  • Môžeme piť kávu, ktorá zmenila počas dňa chuť?

Tak ako kávové zrná horknú po dvoch týždňoch, tak aj káva mení chuť počas toho, ako vychladne, respektíve už do 30 minút od uvarenia. Po 4 hodinách začnú v káve pracovať oleje, čo značí, že káva sa začína kaziť. Dôsledkom toho mení svoju chuť.

  • Zabije ohrievanie v mikrovlnke baktérie, ktoré sa tam usadili počas dňa?

V tomto prípade by sme sa tak celkom na mikrovlnku spoliehať nemali. Nevieme totiž stopercentne povedať, či dokáže teplo zničiť všetky baktérie, alebo iba tie na povrchu kávy. radšej sa na to nespoliehajte a nečakajte, že vďaka mikrovlnke si budete môcť vychudnať kávu, ktorú ste si spravili ráno..

  • Môže sa káva "pokaziť"?

"O pokazení" kávy sa dá hovoriť jedine v tom prípade, keď načerpá pachy z prostredia, kde sa nachádza dlhé hodiny. Inak by sa jej nemalo nič stať.

Ako je to správne? 

  • Ak sa rozhodnete piť kávu po návrate z práce, čiernej káve bez mlieka by nemalo byť nič, okrem toho, že trošku zmení chuť.
  • Ak máte v káve mlieko, je bezpečnejšie ju vyliať a uvariť si novú s čerstvým mliekom.

Čítajte tiež: Prečo nás káva doženie na záchod? Čo dokáže spraviť s našimi črevami!

2015-09-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia