Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné: Muž je stále opitý, no alkoholu sa ani nedotkol

Muž z Texasu nemusí piť alkohol a pritom je opitý.
Muž z Texasu nemusí piť alkohol a pritom je opitý. (Zdroj: photl.com)

Muž z Texasu trpí záhadnou chorobou. Môžu mu závidieť tí, ktorí majú radi pocit opitosti. Nemusí totiž utrácať peniaze na fľaše alkoholu a napriek tomu je opitý. Manželka ho síce zo začiatku upodozrievala, že skrýva fľaše a potajomky pije, no je v tom úplne nevinne. Trpí zvláštnym syndrómom, tzv. auto-brewery syndrom, ktorý spôsobuje, že sa mu jedlo v žalúdku mení na alkohol. Cíti sa stále malátny, unavený a je mu nevoľno – má jednoducho typické príznaky opitosti ako každý iný, kto si dopraje poháriky alkoholu.

Všetci si mysleli, že je to len obyčajný opilec. Keď bolo šesťdesiatjedenročnému mužovi nevoľno, poslali ho do nemocnice, kde mu namerali až 3,7 promile. Ihneď ho preto poslali domov, aby vytriezvel.

Promile v krvi mal stále rovnaké

Každý deň muž z Texasu býval na mol, aspoň si to tak myslelo jeho okolie. Jeho manželka kúpila alkoholový tester a pravidelne dávala svojmu mužovi fúkať. Častokrát mu namerala okolo 3 promile. Nezdalo sa jej to. Muž bol totiž každý deň opitý, pritom nenašla žiadne fľaše alkoholu. Dokonca aj v nedeľu ráno po návrate z kostola. Promile v krvi sa mu nemenilo, každý deň bolo rovnaké, čo sa už žene, zdravotnej sestre, nezdalo.

Lekári zistili, že muž trpí vzácnym syndrómom s názvom auto-brewery. Prišli na to jednoduchým spôsobom, keď ho nechali v nemocnici na pozorovanie. Jeho promile začalo stúpať zakaždým, keď mu dali vodu a jedlo, ako ostatným pacientom.

O aký syndróm ide?

Pri syndróme auto-brewery žalúdok premieňa sacharidy z jedla na alkohol. Produkuje nadbytok pivných kvasiniek, pričom tento druh sa volá Saccharomyces cerevisiae. Tie sú zodpovedné za premenu sacharidov na etanol. Alkohol putuje do krvného obehu rovnako, ako keby muž do seba lial pivo. Preto sa cíti byť neustále opitý, aj keď si nedal žiadny alkohol.

Čo to spôsobilo?

Nie je presne jasné, čo je zodpovedné za vznik tejto záhadnej choroby. Je však možné, že to bolo spôsobené nasadenými antibiotikami po operácii, ktorú prekonal v roku 2004. Tie mu zrejme totálne zničili črevnú mikroflóru, kvasinky sa v črevách rozšírili a spôsobili taký menší „pivovar.“ 

Mužovi lekári nasadili špeciálnu diétu a lieky, aby sa zbavil kvasiniek. Uvidí sa, či mu táto liečba zaberie.

Auto-brewery syndróm je pomerne neznámym fenoménom v modernej medicíne. Málo sa o ňom píše a trpí ním len niekoľko ľudí na svete.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9