Toto vás bude šokovať: Fajčenie má vraj výhody pre ľudské zdravie!

Fajčenie má na svedomí desiatky chorôb!
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-27 15:00:00

Fajčenie nikdy nebude patriť medzi zdravé návyky. Paradoxom však je, že mnohé výskumy objavili jeho pozitívne účinky pre ľudský organizmus, ktoré vás prekvapia. Nezabúdajte však, že napriek tomu sa tieto výhody nedajú porovnať s tým, aké závažné zdravotné problémy môže spôsobiť.

Odstraňuje stres

Jednou z výhod fajčenia je fakt, že ukľudňuje a uvoľňuje, keď je človek v stresovom období. Je jedným z najbežnejších spôsobov na zmiernenie úzkosti a stresu, aj keď len na krátku dobu. Preto majú ľudia tendenciu siahať po cigarete niekoľkokrát za deň, keď sú nervózni a v strese.

Znižuje riziko operácie kolenného kĺbu

Aj keď fajčiari míňajú množstvo peňazí na svoju závislosť, aspoň môžu ušetriť tým, že zabránia poškodeniu kolenného kĺbu. Prekvapivé výsledky novej štúdie ukázali, že muži, ktorí fajčia, mali menšie riziko podstúpenia výmeny kolenného kĺbu než tí, ktorí nikdy nefajčili. Tieto výsledky štúdie z University of Adelaide v Austrálii sa objavili v júlovom vydaní časopisu Arthritis & Rheumatism v roku 2011.

Poškodenie kolenného kĺbu je častým zranením u bežcov a tých, ktorí trpia obezitou. Fajčiari len zriedka behávajú, a je u nich menej pravdepodobné, že sa stanú morbídne obéznymi. Vedci boli z výsledkov výskumu v rozpakoch, keďže zistili, že má fajčenie mierne ochranné účinky pred osteoporózou. Nikotín v tabaku tak pravdepodobne pomáha predchádzať opotrebovaniu chrupavky a kĺbov.


Jojo efekt nie je až taký zlý: Svetlá stránka rýchlych diét!


Znižuje riziko Parkinsonovej choroby

Mnoho štúdií zistilo záhadný inverzný vzťah medzi fajčením a Parkinsonovou chorobou. Dlhodobí fajčiari sú nejakým spôsobom chránení pred Parkinsonovou chorobou, čo zistila štúdia publikovaná v marci 2010 v časopise Neurology.

Jedným z prvých, ktorí poskytli presvedčivý dôkaz, boli výskumníci z Harvardu. Zistili, že u fajčiarov je menej pravdepodobné, že dôjde k rozvoju Parkinsonovej choroby. V štúdii publikovanej v časopise Neurology tiež prišli na to, že ochranný účinok slabne vtedy, keď fajčiari prestanú fajčiť. Bohužiaľ, nezistili presne, čím je to spôsobené.

Znižuje riziko obezity

Fajčenie, konkrétne nikotín v tabakovom dyme, potláča chuť do jedla. Tento fakt je známy už po celé stáročia. Je zaujímavé, že mnohé tabakové spoločnosti v roku 1920 vystríhali ženy pred fajčením, kvôli ktorému môžu výrazne schudnúť.

Štúdia zverejnená v júli 2011 v časopise  Phychology & Behavior je v skutočnosti jednou z mnohých, ktorá uvádza, že zvýšenie telesnej hmotnosti počas odvykania od fajčenia je hlavnou prekážkou u ľudí, ktorí sa preto nakoniec k svojej neresti neskôr vrátili.

Vzťah medzi fajčením a kontrolou hmotnosti je komplexný. Nikotín sám o sebe funguje ako stimulant a potláča chuť do jedla. Navyše, pri fajčení sa menia chuťové bunky, preto je pre mnohých fajčiarov jedlo menej chutné ako pred tým, keď nefajčili. Na druhej strane, žiadny lekár však neodporúča fajčenie pre reguláciu hmotnosti, keďže cigarety obsahujú množstvo toxických látok.

Výhody fajčenia sú naozaj porozuhodné, nikto by nečakal, že môžu mať vôbec nejaký priaznivý účinok. V každom prípade sa radšej vyhnite tejto neresti. Čo tam po nejakých zdravotných výhodách, keď je dokázané, že skôr či neskôr spôsobí smrť...

Čítajte tiež: Aký vplyv má každodenné váženie na chudnutie? Z tohto zistenia padnete na zadok!

2017-03-27 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia