Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozrite sa, čo všetko s vami môže urobiť alkohol

Dajte si pozor na alkohol, je zdraviu škodlivý a môže niekedy spôsobiť aj smrť.
Dajte si pozor na alkohol, je zdraviu škodlivý a môže niekedy spôsobiť aj smrť.

Vždy sa nájde dôvod na popíjanie, či už je to kvôli oslave alebo firemnému večierku. Aj keď pár pohárikov raz za čas vám neublíži, po pravidelnom pití veľkého množstva alkoholu sa okrem typickej rannej opice, môžu objaviť aj iné nepríjemné zdravotné problémy. Pozrite sa, čo vám hrozí!

Priberiete

Je jedno, či pijete biele víno alebo tvrdý alkohol. V oboch prípadoch ide o alkohol, ktorý má vysokú energetickú hodnotu. Obsahuje prázdne kalórie, čo znamená, že nemá žiadne výživové látky, len kalórie! Blokuje metabolizmus a telo má tak problém so spracovaním tuku. Proces chudnutia sa spomalí.

Prispieva hlavne k usadeniu tuku v oblasti brucha, čo je kritická oblasť, v ktorej sa tuku zbavujeme najťažšie. Navyše, tým, že pečeň spaľuje alkohol, už nemá kapacitu spaľovať tuk.

Vážne si poškodíte pečeň

Alkohol je skutočným jedom pre pečeňové bunky, preto väčšina ťažkých alkoholikov trpí cirhózou, čo je poškodenie pečene. Toto chorenie je skôr či neskôr smrteľné, keďže je tento orgán poškodený tak, že nedokáže ďalej pracovať. Aj keď sú ženy omnoho viac náchylnejšie na cirhózu ako muži, nie je jasné, prečo to tak je.

Poháriky alkoholu tiež dokážu podráždiť žalúdok a spôsobiť jeho zápal. Horším prípadom je, keď dôjde k zápalu pankreasu. Chronická pankreatitída ovplyvňuje proces zažívania a prináša permanentnú hnačku. Je to veľmi nepríjemné ochorenie, pri ktorom človeka sprevádza neznesiteľná bolesť v brušnom okolí. Dokonca je preukázané, že zápal pankreasa často vedie k zhubnému bujeniu.

Budete mať depresie

Mnoho ľudí si myslí, že sa zo smútku dostanú popíjaním alkoholu. Aj keď sa človek na chvíľu v spoločnosti alkoholu dokáže odreagovať, depresie však neutopí. Práve naopak, podľa vedeckej štúdie tým depresiu vyvolajú. Navyše, v kombinácii s antidepresívami ide priamo o vražednú kombináciu.

Zmenší sa vám mozog

Pitie má vplyv aj na mozog, keďže zvyšuje rýchlosť prirodzeného strácania mozgovej hmoty. Následkom je strata pamäti a ďalšie symptómy demencie. Ich prejavy zvyšuje fakt, že väčšina alkoholikov trpí podvýživou, ktorá má dopad i na mozog.

Môže vás dohnať až k smrti

Myslíte si, že alkohol uvoľňuje zábavu a odbúrava zábrany? Ste na omyle, skôr tlmí nervovú činnosť. Stačí si dať len malú dávku a už budete mať spomalené reakcie, zhoršenú koordináciu pohybov, úsudok a rozhodovanie. Popíjanie môže skončiť i tragicky, keďže tlmí vnímanie bolesti a vo vysokej koncentrácii tlmí i centrá pre dýchanie a krvný obeh. A to je už len krôčik od smrti.

Na Slovensku je bohužiaľ veľa alkoholikov, o čom svedčí štatistika vypracovaná od Národného centra zdravotníckych informácií. Ukázala, že je množstvo Slovákov, ktorí sa kvôli alkoholu dostanú až na psychiatriu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9