Šarlatánstvo za tisíce eur? Najnovší hit medzi omladzovacími kúrami sľubuje úžasnú vec

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-21 06:00:00

Vyzerať o niekoľko rokov mladšie a stále sa cítiť na dvadsať. Kto by netúžil po takomto scenári? Omladzovacie kúry zákazníkom sľubujú všeličo, marketing však nemusí zodpovedať výslednému efektu. Príkladom je krvná omladzovacia kúra, ktorej riziká by mohli prevážiť prínosy.

 

Posledným hitom medzi omladzovacími kúrami sú „krvné transfúzie“, na ktoré najnovšie zákazníkov lákajú niektoré kliniky v Amerike. Odborníci však varujú, že neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že by transfúzia krvi alebo krvnej plazmy od mladšieho darcu bola investíciou do zdravia a hlavne mladosti.

Čítajte viac: Podobá sa celulitíde, je však oveľa horšie: Ochorenie na FOTO je veľkým postrachom žien

Podľa Usnews.com v Amerike existujú kliniky, ktoré klientom vo veku nad 30 rokov ponúkajú možnosť omladenia krvou. Cena za liter krvi od darcu vo veku 16 až 25 rokov stojí 8-tisíc dolárov (7 083 eur), dva litre vychádzajú za 12-tisíc dolárov (10 625 eur).  

Risk za privysokú cenu?

Propagátori krvnej kúry tvrdia, že zmierňuje prejavy starnutia, revitalizuje orgány a pomáha aj pri Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe. Klientom tiež sľubujú, že im procedúra môže predĺžiť život. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) však varuje, že neexistujú žiadne relevantné dôkazy na podporu tejto hypotézy.

Predchádzajúce experimenty na zvieratách naznačovali, že by krvné transfúzie mohli mať zdravotný efekt, čo niektorých podnietilo k myšlienke vyskúšať experimenty na ľuďoch. V minulosti vedci zo Standfordskej univerzity naočkovali staršie myši krvou mladších jedincov. U starších myší síce došlo k obnove buniek, ale FDA v prípade ľudí upozorňuje na možné riziká, akými sú infekcie, vznik alergickej reakcie alebo kardiovaskulárne problémy. V konečnom dôsledku môže mať takáto procedúra opačný efekt a zdraviu uškodiť.

Krvná transfúzia by mala byť predovšetkým aktom nezištnej pomoci ľuďom s akútnou stratou krvi. Hoci sa vekom zloženie krvi mení, nemala by byť chápaná ako prostriedok omladenia krvného séra či revitalizácie organizmu. Navyše, benefity krvnej omladzovacej kúry sa nezakladajú na výsledkoch klinických štúdií na ľuďoch.

Fotogaléria


Tagy:
omladzovacia kúra transfúzia krvi

2019-02-21 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia