Jednoduchý trik, ako sa zbaviť bolesti: Mali by ste ho poznať a nebáť sa ho využiť!

Bolesť kolien či iných častí nemusí byť utrpenie, na ktoré musíte automaticky brať lieky.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-20 01:10:00

Bolavé koleno? Mám použiť teplý alebo studený obklad? Väčšina z nás síce obklady používa, nie vždy však vieme, v ktorej situácii je ktorý vhodnejší. Počuli ste už o terapii chladom a teplom?

Základom tejto terapie je vedieť, kedy ktorý obklad môžeme použiť a naopak, kedy sa horúci a studený obklad nesmú zameniť.

Chlad ako pomocník pri opuchoch 

Ľad, respektíve studený obklad by sme mali použiť, ak sme sa zranili náhle, znenazdajky. „Ľadovať“ sa odporúča pri výronoch, modrinách či rôznych opuchoch.

Princípom tejto terapie je to, že chlad zužuje krvné cievy a znižuje prietok krvi do postihnutého miesta. Tomuto procesu sa hovorí vazokonstrikcia. Opuch sa zmierňuje, s ním sa znižuje aj bolesť a tlmí sa zápal. Ako bonus je vhodné pri takýchto poraneniach zdvihnúť nohu do výšky, položiť si ju na vankúš a odpočívať.

  • Pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať 

Aj terapia chladom má svoje obmedzenia. Ako prvé vám isto napadne interval, počas ktorého máme ľad na zranenie prikladať. Ten by sa mal pohybovať do 20 minút a medzi jednotlivými obkladmi nechajte zranenie „vydýchnuť“ aspoň desať minút.

Medzi postihnuté miesto a samotný ľad položte predmet, ktorý bude „bariérou“.

Spoľahnúť sa na ľadové obklady sto percentne nemôžete, nie je to totiž všemocný liek. Nelieči príčinu, skôr pomáha zmierniť príznaky. Preto by sa mal aplikovať maximálne tri dni. Potom je lepšie vyhľadať lekára, najmä ak príznaky neustupujú.

Teplo na uvoľnenie 

Ako opak tu máme terapiu teplom. Tento trik je vhodný všade tam, kde je vylúčené použiť chlad, ktorý by zrazenie mohol ešte zhoršiť. Hovoríme jej aj vazodilatácia, teda prekrvenie či rozšírenie ciev. Krv tak môže prúdiť tam, kde je najviac potrebná. 

Kým studené obklady používame pri akútnych zraneniach, po terapii teplom siahnite pri chronických bolestiach. Navyše, teplo nerobí dobre opuchom, preto sa takýmto situáciám vyvarujte.

  • Prečo a ako teplo pôsobí?

Cievy teplo rozširuje a nasmerováva krv tam, kde je miesto najviac postihnuté. Zásobuje ho kyslíkom, živinami a odplavuje bunkový odpad. Uvoľňuje sa tým svalové napätie, sťahujú sa šlachy či väzy.

Ako pomôcka slúži termofór, zahrievacie podušky, fľaše s horúcou vodou, horúce kúpele či gélové vrecúška.

  • Držte sa týchto zásad

Tak ako pri terapii chladom, aj tu pre istotu použite medzi obklad a postihnuté miesto bariéru, ktorá by mala zabrániť prípadnému popáleniu. Obklad by sa nemal používať dlhšie ako 20 minút, s výnimkou kúpeľa, kde určte zotrváte.

Terapia pre bolestivé kĺby

Ak ste sa niekedy stretli s tým, že po celodennom chodení vás začali bolieť kĺby alebo jednoducho máte s bolesťami problémy, túto „terapiu“ môžete využiť vo svoj prospech. Ide o to rozpoznať, kedy vám ktorá teplota obkladu viac pomôže.

  • Teplo pre relax

To, že pri horúcom kúpeli či šálke obľúbeného čaju poriadne zrelaxujete, nie je nič nové. Práve teplo sa využíva na relaxáciu. V pretavení na bolesť kĺbov, stuhnuté, bolavé a napäté svalstvo dokáže teplo dokonale uvoľniť, prehriať, stimulovať krvný obeh. Zlepšuje teda ich rozsah pohybu a ak vás kĺby naozaj bolia, dokáže teplý obklad túto bolesť zmierniť.

  • Kedy je lepší chlad?

Ak trpíte artritídou, okrem lekárom odporúčených medikamentov je vhodné ako vedľajšiu terapiu použiť tieto triky. Samozrejme, niekedy je lepšie opýtať sa priamo špecialistu, či je to vhodné. Chlad ale používame v prípade, ak pociťujeme pálenie. Chlad pálenie, ako sprievodný znak ochorenia kĺbov dokáže zmierniť, tak ako zmierňuje zápal, ktoré toto ochorenie vyvoláva.

Čítajte tiež: Čo je skutočným dôvodom bolestí brucha? Je to žalúdok alebo je príčina oveľa horšia?

2015-09-20 01:10:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: painscience.com, everydayhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia