Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Oxygenoterapia: Účinná liečba kyslíkom

Nadýchnite sa zhlboka čistého kyslíka!
Nadýchnite sa zhlboka čistého kyslíka!

Každý deň dýchame znečistené ovzdušie. Vzduch obsahuje len 21 % kyslíka a zvyšok sú škodlivé látky, čo je pre ľudský organizmus veľmi málo. Výsledkom môžu byť problémy so zdravím. Čistého kyslíka sa môžeme nadýchnuť prostredníctvom oxygenoterapie, ktorá nás dokáže zbaviť nejedného zdravotného problému!

Čo je to oxygenoterapia?

Ak je náš organizmus nedostatočne prekrvený, stretávame sa s problémami ako porucha pamäte, zníženie výkonu, či zlá kvalita zraku a sluchu. Tým, že tkanivám zvýšime dávky kyslíka oxygenoterapiou, zlepšíme účinok obranných mechanizmov a urýchlime rast a regeneráciu.

Oxygenoterapia je liečba kyslíka. Táto liečebná a regeneračná metóda je založená na inhalácii primeraných dávok kyslíka. Náš organizmus vďaka tejto procedúre dostane až 90 – 95 % kyslíka.

Výhody oxygenoterapie

Je určená na čiastočnú a celkovú regeneráciu organizmu na bunkovej úrovni. Dokáže vás zbaviť únavy, zlepší látkovú výmenu, posilní imunitu a telo očistí od toxínov. Je vhodná hlavne pre ľudí s dýchacími problémami, pri astme a bronchitíde.

Po oxygenoterapii sa náš nervový systém upokojí, mozgové bunky budú zregenerované a zvýši sa koncentrácia mozgovej činnosti. Pôsobí aj na pleť, pekne ju vypne a vyhladí vrásky. Účinná je aj pri bolestiach hlavy a migrénam.

Ako prebieha?

Keď sa rozhodnete podstúpiť terapiu, môžete sa rozhodnúť pre intenzívnu kúru, ktorá prebieha niekoľko dní (5 až 10 dní) alebo ju môžete využiť kedykoľvek, keď sa cítite byť na konci so silami. Účinky absolvovanej kúry sa ihneď prejavia na organizme, budete plní energie.

Počas trvania terapie budete mať na tvári nasadenú nosnú kanylu (nosné okuliare) alebo nosovú-ústnu masku pripojenú k prístroju. Obe separujú kyslík z okolitého vzduchu. Terapia trvá zvyčajne 20 až 60 minút, pričom vdýchnete približne 20 až 60 litrov čistého kyslíka.

Šesťdesiatminútová terapia je mimoriadne účinná, vyrovná sa dvojtýždňovému pobytu v horách. Jej účinky sú postupné: do 20 min. od začatia terapie sa zvyšuje koncentrácia mozgovej činnosti, do 30 min. okysličuje kĺby a do 60 min. pôsobí detoxikačne a odbúrava toxíny z organizmu.

Pre koho je vhodná?

Oxygenoterapia je vhodná pre všetky vekové kategórie. Jej účinky môžu vyskúšať deti, študenti, dôchodcovia, fajčiari, pracovne vyťažení, je vhodná aj pre alergikov, tehotné ženy a ľudí trpiacich obezitou. Vyhľadávajú ju často ľudia v náročných profesiách, kde duševná záťaž často prekonáva fyzickú.

Terapia sa často používa pri operačných zákrokoch, pri rôznych terapeutických liečebných postupoch a v rýchlej záchrannej zdravotnej službe. Dnes sa dokonca využíva aj pri liečbe v domácom prostredí.

Výborná pre tehotné ženy

Oxygenoterapia je ideálna pre tehotné ženy, keďže dostatok kyslíka, ktorý je pre matku, zlepší obeh krvi a tým aj výživu plodu. Navyše, ak bude mať plod prísun čistého kyslíka, zvýši sa tým jeho IQ a imunita.

Kto by sa jej mal vyhnúť?

Napriek tomu by sa jej mali vyhnúť tí, ktorých trápi hlavne epilepsia a pokročilá vredová choroba žalúdka. Neodporúča sa ani pre tých, ktorí sú krátko po transplantácií orgánov.

Keď sa rozhodnete vyskúšať procedúru

Oxygenoterapiu ponúka množstvo kozmetických salónov a kliník po celom Slovensku. Záleží len na vás, akú dĺžku  procedúry si vyberiete. Pri hodinovej oxygenoterapii zaplatíte okolo 20 eur.

Oxygenoterapia ako domáca liečba

Ak chcete pocítiť účinky oxygenoterapie na vlastnej koži, nemusíte ďaleko chodiť. K dispozícii sú kyslíkové koncentrátory, ktoré kúpite v špeciálnych elektronických obchodoch, ktoré sú zamerané na kyslíkovú terapiu.

Kyslík tak môžete inhalovať i v pohodlí domova, no takáto domáca liečba má jednu nevýhodu. Kyslíkový koncentrátor je drahšou záležitosťou, musíte siahnuť hlboko do vrecka. Jeho cena sa pohybuje okolo 600 eur, no niektoré stoja aj vyše 2 000 eur.

Od kyslíka sme nepretržite závislí, je nevyhnutný pre každú bunku v našom tele. Dostatok kyslíka pôsobí priaznivo na fyzickú kondíciu, zdravie a tiež na psychickú pohodu a rovnováhu. Nielen také účinky má oxygenoterapia, prostredníctvom ktorej sa môžete poriadne nadýchať čistého kyslíka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9