Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyskúšali sme wellnes pobyt v kúpeľoch Luhačovice

Chcete si užiť wellnes a oddych? Skúste krátkodobý pobyt v Luhačoviciach. Zobraziť galériu (7)
Chcete si užiť wellnes a oddych? Skúste krátkodobý pobyt v Luhačoviciach. (Zdroj: thinkstock.com)

Stačí nasadnúť do auta a za necelé dve hodinky ste tam. V lone prírody, kúsok od slovensko - českých hraníc sa prestiera malé mestečko, známe najmä svojou kúpeľnou históriou. Sme za to, že kúpele už nie sú iba „pre starých“. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie.

Od malých detí, pre ktoré nedávno otvorili novú balneoprevádzku, cez dospelých v produktívnom veku, ktorí potrebujú zrelaxovať, až po tých najstarších, ktorých trápi zdravotný stav a jednoducho si potrebujú oddýchnuť.

Čo vám napadne, ak sa povie kúpeľný pobyt? 

Isto sa vám vybavia scény zo starých filmov, príjemné prostredie, starší ľudia, pitné kúry a načasované procedúry, ktoré neraz bolia. Je pravda, že aj takto môže kúpeľný pobyt vyzerať, no nemusí tomu tak byť. 

Hoci sú Luhačovice českým mestom, slovenskí občania sa na kúpeľný pobyt môžu dostať, závisí to ale na konkrétnej poisťovni. Nie vždy vám pobyt môžu preplatiť, pretože na Slovensku máme kvalitné kúpeľe, určené pre slovenského poistenca. 

Nevyhýbame sa však návšteve zahraničných miest, najmä ak ide o relax a wellnes. A práve Slováci využívajú krátkodobé pobyty v hoteloch s wellnes centrami. V balíčku služieb majú okrem ubytovania zahrnuté procedúry, ktoré síce zaberú minimum času, na druhej strane sa otvára priestor na spoznávanie prírody a okolia. Miestna cestovná kancelária Luhanka ponúka množstvo kultúrneho ale aj cestovateľského vyžitia. 

Výnimočným miestom však Luhačovice nerobí iba kúpeľná tradícia, no najmä blahodárne minerálne pramene, ktoré v istých obmenách slúžia nie len pri liečebných procedúrach, ale aj pri pitných kúrach, ktorú nemusíte mať ani predpísanú. Stačí, ak si pitie dvoch až troch deci vody denne „naordinujete“ sami a budete ju dodržiavať. Odmenou vám bude pevné zdravie, ktoré potom už len "podčiarknete" nejakou tou masážou.

Za zmienku a prezretie si stojí aj samotné mesto, jeho pôvabná kolonáda, ktorá ešte dýcha čarom minulosti. Za kultúrou môžete ísť aj do miestneho Lázeňského divadla, ktoré svojou veľkosťou síce nemôže konkurovať divadlu väčších miest, no práve komorná atmosféra z neho robí čarovné miesto. 

Zamerané na dýchacie ústrojenstvo

Kúpele plnia svoju primárnu úlohu už niekoľko rokov. Zaujíma vás, čo všetko tu možno liečiť? 

U dospelých sú to ochorenia dýchacieho ústrojenstva, poruchy pohybového aparátu, tráviaceho ústrojenstva, cukrovku, obehové ústrojenstvo či onkologické ochorenia. Od roku 2012 tu možno liečiť nervové ochorenia či pohybové ústrojenstvo.

Výnimku netvoria ani detskí pacienti. Tým bolo umožnené dopriať si "luxus", aký majú dospelí. Nedávno totiž spoločnosť otvorila novú balneoprevádzku, ktorá hrá farbami a tak sa pacient necíti ako na liečení, skôr to berie ako hru. Liečia sa tu najmä choroby dýchacieho ústrojenstva, obezita, choroby tráviaceho ústrojestva či kožné a onkologické ochorenia. Pozitívom pre rodičov je, že takáto kúpeľná starostlivosť sa poskytuje drobcom už od jednej a pol roka.

Slováci si vyberú 

Kúpeľné mestečko, ktoré preslávil aj slávny rodák zo Slovenska Dušan Jurkovič, poskytuje slovenskému občanovi dva prekrásne hotely, ktoré nie sú klasickými ubytovacími zariadeniami s procedúrami naordinovanými lekárom. Slúžia najmä pre oddych a wellnes.

Prvým je hotel Alexandra Spa & Wellnes hotel, ktorý sa hrdí 4 hviezdičkami. Nachádza sa takmer v srdci mesta, neďaleko od Mestského úradu, hneď vedľa zrekonštruovaného hotela Morava a hlavného „centra“ liečebných procedúr – hotela Palace.

Hotel Alexandria poskytuje komfort a pohodlie, dobrú kuchyňu a skvelú dostupnosť do mesta (zdroj: tlačová správa)
Zobraziť galériu (7)
Hotel Alexandria poskytuje komfort a pohodlie, dobrú kuchyňu a skvelú dostupnosť do mesta (zdroj: tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Druhým je práve Jurkovičov dom, taktiež štvorhviezdičkový hotel, umiestnený pri kolonáde, s výhľadom na Spoločenský dům a Dům B. Smetany.

Najčastejšími pobytmi práve v týchto dvoch hoteloch sú krátkodobé pobyty a víkendy. Od štvrtka do nedele sa bude ako personál tak aj celé wellnes centrum starať o to, aby ste prišli domov zregenerovaní a oddýchnutí. Obľúbené sú aj wellnes pobyty, počas ktorých môžete naplno využiť bazény a saunový svet či fitness. Môžete si okrem toho ale dopriať aj rôzne druhy zábalov, masáží či očistných peelingov. 

Pokojne by sme hviezdičku pridali

V rámci našej návštevy Luhačovíc sme dva dni strávili v jednom z najkrajších hotelov a to v Alexandrii. Služby tohto hotela využíva takmer polovica slovenských klientov. Hotel je má výhodnú polohu, nájdete ho veľmi jednoducho. Ak prídete autom, môžete pokojne zaparkovať na verejnom parkovisku, ktoré sa nachádza neďaleko od hotela.

Ubytovať vás môžu v hlavnej budove hotela alebo v jej novej modernej časti. Celkovo má hotel 56 izieb s celkovou kapacitou 106 lôžok. Na izbe nájdete všetko, čo budete potrebovať. Televíziu, rádio, telefón, wifi-pripojenie, minibar, trezor, niektoré izby majú dokonca klimatizáciu.

Nás ubytovali v hlavnej časti hotela, v prekrásnej jednolôžkovej izbe s výhľadom na druhú časť budovy a na časť wellnes centra. Izba bola priestranná, s balkónom. Prostredie bolo čisté, nachystaný bol župan a taška do wellnes centra. 

Hotelový personál sa nám snažil vyjsť v ústrety s každou našou požiadavkou, na recepcii hotela vám ochotne vysvetlia cestu do mesta, odporučia vám reštauráciu či podnik, kde by ste v rámci voľných večerov mohli zájsť.

Rovnako ochotní je vám poradiť personál v útulne zariadenej reštaurácii, kde podávajú vo forme bufetu všetky tri hlavné jedlá. Na výber máte tak slané ako sladké raňajky, viacero džúsov, pečivo, ktoré si sami pečú. K tomu čerstvá zelenina, no čo si viac priať. S ochotou vás obslúžia s kávou a zrejme nebolo nič, čo by sme im v tomto smere mohli vytknúť.

Wellnes a saunový svet 

Ak po prvýkrát uzriete hotelový bazén, budete mať pocit, že ste v raji. Krásne, priam honostne zariadená časť bazénového sveta spolu s vírivkou tvoria iba časť toho, čo si môžete dopriať. Voda v bazéne síce nie je horúca, nato slúži skôr vírivka, tak či tak si v ňom dosýtosti zaplávate a budete mať dobrý pocit z toho, že ste pre seba niečo spravili. Keďže je bazén otvorený od pol ôsmej rána, pár "dĺžok" si môžete dopriať ešte pred raňajkami. My sme to v nedeľu ráno skúsili a mali sme úspech. Spoločnosť nám robil iba jeden hotelový hosť. 

V saunovom svete máte možno vyskúšať 5 typov sáun - laconium, parnú, bylinkovú, soľnú a fínsku saunu. Tiže Kneippov chodník, relaxačné vyhrievané lavice, odpočinkové zóny. Ak to návštevníkom počasie dovolí, vonku čaká terasa s lehátkami, na ktorej môžete dobiť energiu. 

Saunový svet ponúka viaceré druhy sáun, stačí si vybrať (zdroj: tlačová správa)
Zobraziť galériu (7)
Saunový svet ponúka viaceré druhy sáun, stačí si vybrať (zdroj: tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9