Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Preč s modrinami a opuchmi nôh: Postačí jeden kúpeľ s touto prísadou!

Jej účinky poznali už naše staré mamy. Vyskúšate kúpeľ so soľou epsom?
Jej účinky poznali už naše staré mamy. Vyskúšate kúpeľ so soľou epsom? (Zdroj: thinkstock.com)

V čase našich starých mám zažívala najväčší boom. Potom odišla do zabudnutia, aby sme mohli teraz jej účinky znovu objaviť. Reč nie je o ničom zázračnom, iba o obyčajnej epsom soli. Ak neviete, čo to je, pozorne čítajte.

Soľ od nepamäti patrila medzi produkty, ktoré sa denne používali a dodnes používali. Bez obyčajne soli si nevieme predstaviť varenie, bez soli do kúpeľa zase uvoľnujúci relax na konci dňa. 

Skôr, ako sa soľ začala chemicky spracovávať, nejedna zo starých mám poznala účinky epsom soli, ktorá aj dnes ukazuje svoju silu a jej účinky by sme mali vyskúšať na vlastnej koži. Prečo je teda taká žiadaná a čo skutočne dokáže? 

Čo to je za soľ? 

V skutočnosti epsom nie je soľ, je to síran horečnatý, teda obsahuje dva dôležité minerály. Horčík a síran. Je cenovo dostupná a obrovskou výhodou je najmä to, že údajne nie je chemicky spracovaná tak ako iné soli. 

Horčík, ktorý soľ obsahuje sa do tela vstrebáva cez pokožku. Aj preto sa odporúčajú najmä kúpele, pretože tam sa má možnosť horčík najlepšie vstrebať. Horčík ale pomáha znižovať zápal, pôsobí proti tvrdnutiu tepien. 

Podľa dávnych receptov roztoky s touto soľou pôsobia priaznivo pri modrinách, zmierňujú opuchy, uľavujú unaveným nohám. Pre tých, ktorých trápi zápach na chodidlách, máme tiež dobrú správu. Aj s tým si hravo poradí. 

Trápia vás bolesti kĺbov či svalov? Aj na toto je táto soľ vhodná, postačí správny pomer a roztok je pripravený zatočiť s každým neduhom.

Používa sa aj v kozmetickom svete, niet totiž nad domáci peeling, kde soľ môže použiť. Jej výhodou je, že je rozpustná vo vode, takže ak budete túto procedúru robiť vo vani, nemusíte sa báť, že bude „zvyškov“ plná vaňa.

Pôsobí relaxačne

„Jedna štúdia totiž zistila, že prítomnosť horčíka v tejto soli pomáha znižovať hladinu kortizolu, stresového hormónu,“ povedal David Jockers, chiropraktik z Kennesaw.

Hlavnú úlohu hrá horčík aj v momente, kedy nás trápi zdravie kostí. Hoci to zrejme nemá rovnaké účinky, ako keď horčík prijímame v strave či v nápojoch, kúpanie vo vode so soľou prispieva k zdraviu kostí.

„Mnoho ľudí si myslí, že konzumácia vápnika prostredníctvom mliečnych výrobkov je pre kosti najdôležitejšie. Nie je to ale tak pravda. Je potrebný aj horčík,“ povedala osobná trénerka Sabrina Sarabella.

Kúpeľ s epsom soľou – prečo nie?

Ak si do kúpeľa bežne dávate soľ, pozrite sa, čo sa stane, ak budeme používať túto soľ. 

Do kúpeľa pridajte dve šálky soli a ostaňte v kúpeli od 12 – 15 minút, pretože počas tejto štvrť hodinky by mali prebehnúť všetky potrebné procesy. Vy sa dokonale zrelaxujte, uvoľní sa svalstvo. Už počas prvých desiatich minút by malo prísť k vstrebávaniu dôležitých zložiek. 

David Jockers však odporúča ostať v takomto kúpeli od 20 – 40 minút a množstvo soli závisí od vašej hmotnosti. Prvých dvadsať minút naše telo v kúpeli detoxikuje, ďalších dvadsať potom absorbuje minerály.

Ak chystáte kúpeľ pre deti, na približne 27 kg váhy treba pol šálky soli, ak jedinec váži medzi 27 – 45 kilogramov treba šálku soli, ak vážite medzi 45 – 68 kilogramov potrebujete dve šálky, dve šálky sú vhodné do kúpeľa pokiaľ máte medzi 68 – 90 kilogramov. S každými približne dvadsiatimi kilogramami použite o pol šálky soli viac.

Pokiaľ chcete poriadne zrelaxovať, pridajte do kúpeľa pár kvapiek esenciálneho oleja, pre hydratáciu pokožky pokojne pridajte kokosový olej. 

Čítajte tiež: Odhaľte najväčšie mýty o alergii: Čo sa v skutočnosti skrýva za jej symptómami?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9