Kúpeľná liečba: Ako postupovať, keď ju chcete absolvovať? (2. časť)

Na liečebných kúpeloch si oddýchnete a môžu vás tiež vyliečiť z choroby.
2013-02-15 12:00:00

Oddýchnite si, načerpajte novú energiu a vyliečte sa v príjemnom prostredí liečebných kúpeľov! V prvej časti článku ste sa dozvedeli, aké sú prvé kroky pri vybavovaní kúpeľnej liečby. Teraz zistíte, ako je to s platbami za ubytovanie, aké doklady si potrebujete vziať so sebou na pobyt, a či je možné kúpele absolvovať viackrát.

Aké doklady si treba vziať do kúpeľov?

Pri odchode do kúpeľov by ste mali mať pri sebe preukaz poistenca, občiansky preukaz, oznámenie o schválení kúpeľnej liečby z poisťovne, ako aj predvolanie na kúpeľnú liečbu zaslané z kúpeľov.

Pri vážnejších stavoch si treba tiež zobrať potvrdenie o aktuálnom zdravotnom stave, ktoré by nemalo byť staršie ako 14 dní. To treba predložiť pri vstupnej prehliadke ošetrujúcemu lekárovi. Samozrejmosťou sú aj predpísané lieky, ktoré pravidelne beriete na liečbu choroby.

Platba pri kúpeľnej liečbe

Zdravotná poisťovňa, ktorá vám schváli návrh na kúpeľnú liečbu, vám hradí kúpeľné procedúry, nie ubytovanie a stravovanie. Za to zaplatíte sami, pričom platba závisí od toho, aké máte ochorenie. Vaše ochorenie je označené buď skupinou A alebo B v indikačnom zozname. Tento zoznam si môžete pozrieť na webovej stránke vašej zdravotnej poisťovne.

Ak trpíte ochorením, ktoré je zaradené v skupine A, platíte 1,66 Eur denne. Ak máte ochorenie zaradené v skupine B, budete platiť 4,98 Eur za deň v I. a IV. štvrťroku a 7,30 Eur v II. a III. štvrťroku. Tieto ceny platia vtedy, ak ste ubytovaní v štandartnej izbe, teda v 2-lôžkovej izbe so spoločným sociálnym zariadením. Samozrejme, o cene za jeden deň pobytu a ďalších poplatkoch budete informovaní od kúpeľného podniku.

Je možné absolvovať kúpele viackrát?

V jednom kalendárnom roku je možné absolvovať kúpeľnú liečbu väčšinou iba raz. Na druhej strane sú aj výnimky, čo uvidíte v indikačnom zozname, kde nájdete, ako často je možné absolvovať pri konkrétnom ochorení liečebné kúpele. Napríklad, ak ste po úraze, operácii alebo ste boli na onkologickej liečbe, pre vás je vhodné navštíviť kúpele jedenkrát.

Pozrite si podrobný postup toho, ako si vybaviť kúpeľnú liečbu. Ide o zdĺhavý proces, ale na jeho konci vás čaká odmena vo forme liečebných kúpeľov, ktoré vás môžu uzdraviť a na ktorých si dokonalo oddýchnete.

2013-02-15 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red, ASK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia