Kúpeľná liečba: Ako postupovať, keď ju chcete absolvovať? (1. časť)

Dostať sa na liečebné kúpele nie je až také jednoduché.
2013-02-08 12:00:00

Chcete sa zotaviť a oddýchnuť si v liečebných kúpeľoch? Oplatí sa preto vedieť, ako postupovať pri ich vybavovaní. Čaká vás síce zdĺhavý proces, ale ak sa obrníte trpezlivosťou, vašou odmenou bude príjemný relax a uzdravenie v liečebných kúpeľoch.

Návrh vypisuje lekár

Pacienti, ktorí sa chcú ísť zotaviť do kúpeľov, by sa o tejto možnosti mali poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom.

"Návrh na kúpeľnú starostlivosť vypisuje odborný lekár, alebo lekár poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

V návrhu musí lekár uviesť súhrn výsledkov klinických a laboratórnych vyšetrení, ktorý nesmie byť starší ako tri mesiace a mali by mať aj dátumy uskutočnenia. Tieto vyšetrenia sú lekárske prehliadky, ktoré musí pacient absolvovať pred nástupom na kúpeľnú liečbu.

Pre koho nie je vhodná kúpeľná liečba?

Kúpeľnú starostlivosť nie je možné predpísať pri prvých príznakoch ochorenia, ako prvú zdravotnú starostlivosť. Nie je vhodná napr. ani pre tých, ktorí trpia demenciou, pre ženy v tehotenstve, závislých od alkoholu a návykových látok, pre tých, čo majú zhubné nádory, nehojace sa kožné defekty akéhokoľvek pôvodu, hypertenziu, všetky choroby v akútnom štádiu a pod.

Ktoré choroby možno liečiť v kúpeľoch?

Ochorenie pacienta by malo byť v Indikačnom zozname, kde sú choroby zaradené do skupiny typu A (patria sem napr. onkologické choroby, niektoré choroby tráviaceho ústrojenstva, niektoré nervové choroby, zápalové ochorenia centrálneho nervstva, atď) a typu B (patria sem napr. choroby z povolania, duševné choroby, kožné choroby - chronické ekzémy, choroby obliečiek a močových ciest atď). V každom prípade je najlepšie zájsť za svojím lekárom a porozprávať sa s ním o vašich možnostiach.

Kúpele schvaľuje zdravotná poisťovňa

Ak máte návrh od lekára, môžete ho doručiť poštou alebo osobne na pobočku svojej zdravotnej poisťovne. Poisťovňa môže, ale nemusí schváliť návrh, napr. v prípade, ak nespĺňa zákonom stanovené kritériá.  Pokiaľ poisťovňa návrh schváli, platí tri mesiace.

"Návrh na kúpeľnú liečbu VšZP schvaľuje spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady pre schválenie kúpeľnej liečby," priblížila Gašparíková.

Po schválení návrhu na kúpeľnú liečbu vám zdravotná poisťovňa pošle list.

Poisťovne uhrádzajú kúpele dvoma spôsobmi

Zdravotné poisťovne uhrádzajú kúpeľnú starostlivosť dvoma spôsobmi. Pri spôsobe úhrady typu A je zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby čiastočne. Za tie si tak poistenec dopláca 1,66 eura na deň. Pri spôsobe úhrady B je tiež plne hradená poskytnutá zdravotná starostlivosť, služby však nie.

"To znamená, kúpeľné procedúry sú hradené. Ubytovanie a stravovanie nie je hradené," skonštatovala Gašparíková.

Ako je to s termínom pobytu a s výberom kúpeľov?

Termín pobytu si už poistenec podľa jej slov dohaduje priamo s kúpeľným zariadením. V prípade, že pacient nepreferuje konkrétne kúpele, poisťovňa ich určí, rešpektujúc ponuku voľných miest v jednotlivých kúpeľoch a vzdialenosť kúpeľov od bydliska poistenca.

V ďalšej časti článku si nenechajte ujsť dôležité informácie o tom, aké doklady si treba vziať do kúpeľov, ako je to s platbami pri kúpeľnej liečbe a dozviete sa aj to, či je možné absolvovať kúpele viackrát!

2013-02-08 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: TASR, ASK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia