Vyčarujte si atmosféru raja doma: Spravte si domáce kúpele (2. časť)

Zrelaxujte vďaka kúpeľom, ktoré si môžete spraviť aj doma!
2012-12-14 09:29:04

Ak túžite po dokonalom relaxe, nemusíte ísť do wellness centier! Postačí vám vaša kúpeľňa, z ktorej si môžete vytvoriť oázu pokoja a relaxu. Aby ste si vytvorili kvalitné domáce kúpele, ktoré nielen liečia, ale aj zjemňujú a hydratujú pokožku, dôležitý je výber prísad do kúpeľa.

Čo do kúpeľa?

Do domáceho kúpeľa si môžete pridať buď penu, olej alebo soľ. Je na vás, ktorú prísadu použijete. Najlepšie spravíte, ak sa rozhodnete pre olej alebo soľ, nakoľko pena síce vyzerá na pohľad efektne, ale má tendenciu vysúšať pleť. Preto by ste v prípade použitia peny nemali vo vani zostať dlho. Šetrnejšie sú olejčeky a liečivé soli.

Oleje s bylinkami

Esenciálne oleje sú veľmi silné, preto vám postačí, ak do kúpeľa použijete jednu až dve kvapky. Ak dáte do kúpeľa viac ako dve kvapky, môže byť vaša pokožka až nepríjemne mastná. Spolu s olejom môžete použiť aj bylinky. V prípade suchých byliniek, pridajte do kúpeľa jednu čajovú lyžičku, ak máte čerstvé, budete potrebovať dve lyžičky.

Môžete použiť tieto bylinky:

• Arnika – je vynikajúca proti bolesti.
• Levanduľa - lieči, relaxuje a pôsobí ako antidepresívum.
• Rozmarín - utišuje bolesť.
• Tymian - čistí a osviežuje.
• Harmanček - ukľudňuje a pôsobí protizápalovo.

Použitie kúpeľnej soli

Kúpeľové soli sa používajú hlavne pre svoje relaxačné a aromaterapeutické účinky. Organizmus uvoľnia, prekrvia a prehrejú pokožku i svaly.

Recepty na prísady do kúpeľa

Kúpeľnú soľ si môžete vyrobiť aj doma! Zmiešajte šálku morskej soli so šálkou sódy bikarbóny. Do zmesi môžete pridať aj štyri kvapky modrého farbiva, tri kvapky jazmínovej esencie a štyri kvapky vanilkovej esencie. Je to na vás, základom tejto kúpeľnej prísady je bikarbóna a morská soľ. Ak chcete mať po kúpeli jemnú pleť, môžete pridať aj dve polievkové lyžice glycerínu, ktorý kúpite v lekárni alebo v niektorých drogériách.

Ak potrebujete dobiť energiu, vzpružiť telo i myseľ, vykúpte sa v energických vôňach trópov. Zmiešajte tri kvapky ružového oleja, dve kvapky jazmínového oleja a dve kvapky kokosového oleja. Všetky oleje kúpite v internetových obchodoch, ktoré sú zamerané na prírodnú kozmetiku alebo v niektorých kamenných predajniach s kozmetikou. Sú dostupné za menej ako 10 eur.

Po kúpeli

Keďže z vane vyjdete zrelaxovaní a prehriati, nezabudnite na takú maličkosť, akou je vyhrievanie osušiek na radiátore. Tak vaše telo udržíte v teple. Po kúpeli sa dôkladne natrite telovým mliekom a zbaľte sa do teplého županu. Relaxujte aj po kúpeli, zatvorte oči a choďte si ľahnúť. Nech vám ten úžasný pocit zrelaxovaného tela i mysle zostane čo najdlhšie!

Prečítajte si prvú časť o domácich kúpeľoch, ktorá je o ich zdravotných účinkoch, ale i o tom, v akej vode a ako dlho sa kúpať a dozviete sa i to, pre koho je horúci kúpeľ ideálny.

2012-12-14 09:29:04  |  Text: Janka   |  Foto: Freedigitalphotos.net  |  Zdroj: spas.about.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia