Vyčarujte si atmosféru raja doma: Spravte si domáce kúpele! (1. časť)

Oddýchnuť si môžete aj doma vo vani.
2012-12-11 10:19:41

Ak chcete zrelaxovať a nechať odplaviť zo seba stres z náročného dňa, nemusíte si hneď baliť kufor a ísť do kúpeľov! Kúpele si môžete vytvoriť aj doma. Najmä teraz, keď vonku mrzne, je horúci kúpeľ to najlepšie, čo pre svoju dušu a telo môžete urobiť. Ako si spravíte kvalitné domáce kúpele?

Kúpeľ je hlavne o relaxe

Vyčarovať atmosféru raja sa dá aj na štyroch metroch štvorcových! Je množstvo maličkostí, ktoré premenia vašu kúpeľňu na miesto, kde si oddýchnete, načerpáte novú energiu a rozmaznáte svoje telo. Na začiatok je dôležité si uvedomiť, že kúpele sú predovšetkým o relaxe. Vytvorte si zo svojej kúpeľne miesto, z ktorého bude sálať pokoj! Odpracte kopy bielizne a spravte si z kúpeľne príjemné prostredie, kde vás nebude nič rušiť.

Autentickú kúpeľovú atmosféru dosiahnete pomocou tlmeného svetla sviečok, ktoré si môžete poukladať okolo vane. Do kúpeľne si môžete dať aj kvetiny alebo fotografie blízkych – jednoducho všetko, čo vás teší, a čo spraví z kúpeľne príjemné prostredie. Dobre vám poslúži aj rádio, na ktorom si môžete vytvoriť vlastný playlist s relaxačnou hudbou.

V akej vode a ako dlho sa kúpať?

Aby ste si krvný obeh nezaťažili, je dobré kúpať sa pri teplotách nanajvýš do 38 stupňov. Ideálne je zostať vo vani približne 20 minút. Vynorte sa vtedy, keď je už koža na bruškách prstov rozmočená a scvrkáva sa. Kúpeľ si môžete dopriať raz za jeden alebo dva týždne. Dôležité je nezabudnúť na to, že pred ponorením do kúpeľa sa vždy dôkladne osprchujte, aby ste telo zbavili povrchových nečistôt.

Do vody opatrne

Do horúcej vody vstupujte opatrne, aby sa stihli jednotlivé časti tela aklimatizovať. Vyššia teplota vody - 38 až 40 stupňov rozširuje povrchové i hlbšie uložené cievy. Vo vnútorných orgánoch sa prietok krvi znižuje a na povrchu tela sa naopak zvyšuje. Navyše sa vtedy aktivizuje látková premena a nastupuje potenie, zvýšenie telesnej teploty, zrýchlenie tepu i dýchania. Preto by ste pri vstupovaní do vody mali byť opatrní.

Pre koho je a nie je kúpeľ?

Horúci kúpeľ je mimoriadne liečivý  pri chronickom kĺbovom reumatizme, chorobách svalov, chronických zápaloch nervov, bolestivej chôdzi, chronických poruchách trávenia, zápche alebo hemoroidoch.

Nie pre každého je však ideálny. Kúpeľa by sa mali vyhnúť pacienti so zápalmi v organizme, najmä v oblasti močového či pohlavného ústrojenstva. Horúca voda zvyšuje prietok krvi, čím by zápalový proces podporila. Ďalej by sa jej mali vyhnúť osoby s poruchami krvného tlaku, s poraneniami či pacienti so zvýšeným sklonom ku krvácaniu.

Ako zvýšiť zdravotné účinky kúpeľa?

Pomocou kúpeľa sa môžete zbaviť nespavosti, bolesti nôh, ale aj únavy a závratov. Stačí len, ak ukončíte kúpeľ studenou sprchou. Ak trpíte chorobami z prechladnutia a oslabenia imunity, pomôže vám studený kúpeľ, ktorý budete postupne ochladzovať o jeden až dva stupne.

Po kúpeli je dobré dať si ešte sprchu prúdom horúcej vody. Horúca voda  pôsobí na nervové zakončenia, ktoré sú reflexným oblúkom prepojené s vnútornými orgánmi. Pri ochorení pľúc pomôže silný prúd vody v oblasti nôh.

Počas kúpeľa nikdy nepite alkohol! Kombinácia horúcej vody a alkoholického nápoja môže vyvolať bolesti hlavy, v horšom prípade aj porážku, keďže sa prekrvenie zdvojnásobuje.

Nabudúce sa dozviete, aké prísady si môžete pridať do kúpeľa a potešia vás aj domáce recepty, ktoré si môžete sami vytvoriť priamo doma!

2012-12-11 10:19:41  |  Text: Janka   |  Foto: Freedigitalphotos.net  |  Zdroj: fit.server.sk, kankan.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia