Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pre úľavu bolesti chrbta potrebujete jednu vec: Prekvapí vás, čo to v skutočnosti je!

Zápal sedacieho nervu môže bolieť. A touto metódou sa jej môžete zbaviť, alebo ju aspoň zmierniť. Zobraziť galériu (2)
Zápal sedacieho nervu môže bolieť. A touto metódou sa jej môžete zbaviť, alebo ju aspoň zmierniť. (Zdroj: thinkstock.com)

Akákoľvek bolesť, či je to chrbát alebo časť tela, nie je vôbec príjemná. V snahe zlepšiť svoj stav siahame po liekoch, akúkoľvek úľavu hľadáme u lekára, chiropraktika či maséra. Máte doma tenisové loptičky?

Bolesť v jednej časti neveští nič dobré

Sciatica je medicínsky termín používajúci sa pre bolesť, ktorú sprevádza zápal sedacieho nervu a tiahne sa pozdĺž neho. Pri tejto diagnóze vás okrem tohto miesta bolí aj chrbát, no vždy iba na jednej strane.

Tento stav je spôsobený viacerými dôvodmi – "pricvaknuté" nervy spôsobených zúžením chrbtice alebo kostnými ostrohami – kostným výrastkom, ktorý vyrastá z normálnej kosti. Nie je to nič ostré, ako sa na prvý pohľad zdá, je to normálna kosť.

Bolesť sedacieho svalu však pominie aj sama a to do 4 – 6 týždňov. Hoci nie je život s bolesťou nič príjemné, práve terapia s tenisovými loptičkami by mohla byť užitočná.

Zázračná metóda či výmysel? 

Loptičkovou metódou si môžete uľaviť bolestiam chrbať. Tá je totiž len jedným z prejavov. Trápi nás aj bolesť pozadia, zadnej strany stehna, bolesť sa nevyhne ani chodidlám. Necitlivosť, slabosť, mravčanie či brnenie – v tomto stave nič neobvyklé. 

Jednoduchá metóda, ktorou sa bolesti môžeme zbaviť, je terapia s tenisovými loptičkami. Využívajú ich najmä maséri, ktorí sa zameriavajú na reflexnú masáž, pretože sa pomocou loptičky vytvára tlak na jednotlivé body na tele, čím sa dosahuje ich uvoľnenie.

Tlakom sa  pôsobí na šľachu pod sedacím svalom, čím sa vysiela uvoľnenie aj do ostatných postihnutých častí. Masážou svalu prichádza k prekrveniu, šíreniu uvoľnenia napätia.

  • Ako túto masáž viesť? Pozrite si nasledujúce video!

Dôležité upozornenie!

Bolesť sedacieho svalu nie je choroba, je to iba symptóm. Táto metóda teda nie je liečbou, je iba možnosťou, ako si od bolesti uľaviť. Neberte to teda ako zaručený liek. Ak vás takéto bolesti trápia, je vhodné po návšteve lekára zistiť, čo je skutočnou príčinou.

Pre dlhodobejšiu liečbu bolestí je toto zistenie najpodstatnejšie. Lekár vám tiež vie odbornejšie poradiť, či je tento druh uvoľnenia pre svaly najlepšie. A či si tým nemôžete ublížiť ešte viac. 

Čítajte tiež: Chodidlá prezradia viac, ako si myslíte: Aké choroby môžeme podľa nich predpovedať?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9