Chudnete ostošesť, ale srdce trpí: Temná stránka jednej z najobľúbenejších diét!
Mnohí si zvolia bielkovinovú diétu, aby schudli a nabrali svalovú hmotu. Vidia len pozitíva takéhoto stravovania. Nie všetko je však také "ružové", ako sa zdá. Zatiaľ čo takáto strava môže vplývať na budovanie svalovej hmoty, vaše srdce z nej až také nadšené nebude...
Nová štúdia na myšiach naznačuje, že takáto strava by mohla ohroziť správne fungovanie srdca. Štúdiu vykonali vedci na myšiach a zistenia uverejnili v časopise Nature Metabolism.
Čítajte tiež: Čo sa stane do 24 hodín po tom, ako zjete jednu hlávku pečeného cesnaku?
Schudnete, no za akú cenu?
V súčasnosti je veľkým trendom bielkovinová – ketónová diéta. Jedná sa o nízkosacharidovú diétu, kedy sú sacharidy nahradené vyšším príjmom bielkovín. V praxi to vyzerá tak, že zo svojho jedálnička vyradíte pečivo, cestoviny, vyprážané jedlá a výrobky s vysokým obsahom cukru. Naopak objaviť by sa v ňom malo chudé mäso, ryby, mliečne výrobky, strukoviny, zelenina aj ovocie, ale s mierou. Táto diéta by mala byť zárukou, že sa vám podarí výrazne schudnúť v krátkom čase.
Podľa docenta medicíny doktora Babaka Razaniho z Washingtonskej univerzity v Saint Louis, pomocou tejto diéty naozaj ľudia chudnú.
“Pokusy na zvieratách a niektoré veľké epidemiologické štúdie na ľuďoch však ukazujú, že vysoký príjem bielkovín môže spôsobiť kardiovaskulárne problémy,“ konštatoval Razani.
Spolu s kolegami sa rozhodli zistiť, či existuje skutočne súvislosť medzi vysokým obsahom bielkovín v strave a ochorením srdca.
Myši a plaky v tepnách
Počas štúdie vedci kŕmili myši stravou s vysokým obsahom tukov. Zatiaľ čo niektoré dostávali jedlo s vysokým obsahom tukov a bielkovín, iné dostali stravu s vysokým obsahom tukov, ale s nízkym obsahom bielkovín.
“Aby sme zistili, či má proteín vplyv na kardiovaskulárne zdravie, strojnásobili sme množstvo bielkovín, ktoré myši dostávajú pri diéte s vysokým obsahom tukov a bielkovín,” uviedol.
Razani a jeho tím čoskoro zistili, že u hlodavcov, ktorí sa kŕmili stravou s vysokým obsahom tukov aj bielkovín, sa vyvinula ateroskleróza. Ide o ochorenie tepien, pri ktorom sa do cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Cievy sa zužujú, čo obmedzuje prietok krvi.
“V tepnách myší, ktoré dostávali stravu s vysokým obsahom tukov a bielkovín, vzniklo približne o 30 percent viac plakov – usadenín v porovnaní s myšami, ktoré dostávali stravu s vysokým obsahom tukov, ale s nízkym obsahom bielkovín,” konštatoval Razani.
Plak v artériach môže zapríčiniť ich upchatie a vznik srdcového infarktu.
Vedci vysvetľujú, že u cicavcov biele krvinky nazývané makrofágy zvyčajne zachytia prítomnosť usadenín a odstránia ich. Niekedy sú však stane, že makrofágy odumrú a zanechajú arteriálny povlak, ktorý sa ďalej hromadí.
“Keď krv neprúdi kvôli usadeninám v tepnách tak ako má, môže tento stav ohroziť človeka na živote,” vysvetľuje Razani.
Aktivácia ďalšieho proteínu
Vedci sa tiež zaoberali mechanizmom, prostredníctvom ktorého môže proteín v potrave prispievať k tvorbe arteriálneho plaku. Pozreli sa na to, čo sa stane, keď telo strávi bielkoviny a rozloží ich na aminikyseliny. Tím zistil, že ich nadbytok v skutočnosti aktivuje ďalší proteín nazývaný mTOR, ktorý sa nachádza v makrofágoch. Keď sa mTOR stane aktívnym, vyšle signál makrofágu, aby sa sústredil skôr na rast, ako na identifikáciu a vyčistenie nahromadenia povlaku. Proces abnormálneho rastu nakoniec vedie k smrti makrofágov.
Ako uviedol Razani, z výskumu vyplýva, že niektoré aminokyseliny pochádzajúce z bielkovín v potrave môžu byť škodlivejšie a spôsobiť problémy so srdcom.
“Na to, aby sme určili o ktoré aminokyseliny ide, sú potrebné ďalšie štúdie. Vďaka tomu by sme vedeli ľuďom poradiť, ktorým potravinám sa treba vyhnúť, aby neohrozili svoje srdce,” dodal.
Fotogaléria
srdce stravovanie strava diéta bielkoviny proteíny