Ketogénna diéta pod lupou: Najčastejšie chyby, ktorými sa pripravujete o štíhle telo!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-20 15:30:00

Keto diéta, alebo proteinová diéta je známa po celom svete. Propagujú ju svetové celebrity, spoločnosti sa predbiehajú, ktorá ponúkne lepší jedálniček šití na mieru klienta. Diéta zaručuje, že nadbytočné kilá pôjdu rýchlo dole.

Za úbytkom kilogramov sa skrýva stav, zvaný ketóza. V tele nastane vtedy, keď človek zníži príjem sacharidov na minimum, a tak mu umožní cielene spaľovať uložené tuky. Aj vy ste sa dali nahovoriť na keto diétu, ale ručička na váhe neklesá? Možno robíte tieto chyby, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Predzvesť zdravotných problémov alebo nič vážne? Keď telo kričí o pomoc vypadávaním vlasov

Telo sa nevie prepnúť do stavu ketózy

Keď sa človeku nedarí schudnúť na keto strave, je to preto, že nedosiahol stav nazývaný ketóza. Najčastejším dôvodom je privysoký prísun sacharidov. Tie by totiž to mali predstavovať iba 5 až 10 percent príjmu kalórií u človeka. Konkrétne keto diéta vyžaduje, aby osoba, ktorá chudne, prijala za deň len 20 maximálne 50 gramov sacharidov. Problém je, že často sa táto hranica prekročí. Hoci má dotyčný pocit, že drasticky znížil príjem sacharidov, stále je to málo na to, aby telo vyprodukovalo energiu z glukózy, a tak nedochádza k spaľovaniu tukov. Aby si bol chudnúci istý, že sa jeho telo nachádza v ketóze, môže si zaobstarať testovacie prúžky, ktoré zistia prítomnosť ketónov v moči. Pozitívny výsledok naznačuje, že telo je v tom správnom stave.  Ďalšou možnosťou je použitie ketónového dychového analyzátora, ktorý detekuje ketóny v dychu.

Pozor na bielkoviny

Niektorí ľudia sa domnievajú, že strava s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín je tá správna cesta. Ak však tvoria viac ako 35 percent príjmu, je nepravdepodobné, že sa telo dostane do ketózy. Pri keto diéte je dovolená konzumácia orechov a mliečnych výrobkov. Tieto potraviny sú bohaté na tuky a živiny, ktoré sú skvelým doplnkom stravy, obsahujú však aj uhľohydráty, ktoré zabraňujú ketóze, preto sa neodporúča ich jesť vo veľkom množstve.

Vysoká hladina cukru v krvi

Ďalším problémom môže byť používanie maltitolu. Ide o nízko kalorické sladidlo. Je takmer rovnako sladký ako cukor, má však menej kalórií a tak pomáha pri chudnutí. Pri keto diéte sa však neodporúča, pretože hoci má nízky glykemický index, stále ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje tak telu, aby vstúpilo do ketózy. Pri tejto diéte je veľmi dôležité, aby si človek dával pozor na množstvo kalórií, ktoré príjme. Ľudia, ktorí konzumujú príliš veľa kalórií, môžu priberať na váhe, aj keď sú v stave ketózy. Potraviny s vysokým obsahom tuku obsahujú oveľa viac kalórií, ako potraviny s vysokým obsahom uhľohydrátov a bielkovín. Preto je dôležité, aby ľudia sledovali počet kalórií, ktoré konzumujú. Dodržiavanie vyváženého stravovacieho plánu, môže človeku pomôcť dosiahnuť ideálnu váhu.

Doprajete si alkohol

Máte radi pivo, alebo víno? Vedeli ste, že v sebe skrývajú príliš veľa uhľohydrátov? Gin, alebo vodka ich síce obsahujú menej, ale i napriek tomu sú príliš kalorické. Pitím alkoholu zvyšujete príjem kalórií bez toho, aby poskytli telu živiny. Na alkohol preto radšej zabudnite.

Necvičíte

Samotná diéta nikdy nestačí. Ak chcete schudnúť, musíte sa hýbať a cvičiť. Cvičenie sa musí stať súčasťou vášho života, aby ste dosiahli svoj cieľ - schudli. Cvičením stimulujete metabolizmus a spaľujete kalórie.

Ste v strese

Stres môže negatívne vplývať na hladinu hormónov v tele. To môže viesť k nárastu váhy i napriek tomu, že človek dodržiava správne stravovacie návyky, dokonca aj keď cvičí. Dôvodom, prečo človek nechudne, môže byť aj choroba. Preto v prípade, ak dodržiavate všetky pravidlá správneho stravovania a diéty, cvičíte, a napriek tomu nechudnete, navštívte svojho lekára. Ohrozovať vás totiž to môžu porucha štítnej žľazy, vysoká hladina inzulínu, ženy môže trápiť syndróm polycystických ovárií.

Pár rád, ako sa vám podarí schudnúť

Aby sa vám lepšie chudlo, píšte si denník, čo ste za celý deň zjedli. Ak sa ručička na váhe nehýbe dole, niečo nie je v poriadku a vy si tak môžete odsledovať, či ste neprijali viac kalórií, ako bolo nutné. Dávajte si pozor na to, či pijete dostatok vody. Tá totiž zaplní žalúdok a zabráni tomu, aby sa človek počas dňa nadmerne prejedal. Máte radi žuvačky? Dajte prednosť takým, ktoré neobsahujú cukor ale erytritol, alebo stéviu, môžu potlačiť chuť na sladké jedlá. Nezabudnite sa dobre vyspať, zbytočne neponocujte.

Keto strava je prísna a vyžaduje si od ľudí, aby ju dôsledne dodržiavali, aby dosiahli pozitívne výsledky.

Fotogaléria


Tagy:
strava chudnutie ketónová diéta dietase

2019-10-20 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia