Diétny hit alebo zradca? Mnohí sa naň spoliehajú, pritom nám môže uškodiť!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-25 06:00:00

Nový výskum zistil, že ľudia, ktorí dodržiavajú paleolitickú alebo paleónovú diétu, majú vysoké hladiny biomarkerov krvi viazaných na srdcové choroby. Toto zistenie dáva veľký otáznik tomuto typu stravy, čo je vôbec vhodné a dostatočné na to, aby zabezpečilo pevné zdravie! Dostane Paleo diéta stopku?

Paleolitická strava, známa pod skráteným názvom Paleo, napodobňuje to, čo jedli kedysi predkovia moderných ľudí. Tí, ktorí dodržiavajú túto diétu, majú vysoký príjem mäsa, ovocia, zeleniny, orechov a semien, ale v ich jedálničku nenájdete mliečne výrobky, strukoviny alebo celé zrná. Výskum zverejnený v časopise European Journal of Nutrition však naznačuje, že táto diéta nemusí byť najzdravšia! 

Čítajte tiež: Stačí jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Takto morská voda postupne zmení vaše telo!

Kontroverzná diéta

Tento druh stravy bol už odjakživa označený za kontroverzný a vedci polemizovali o tom, či je alebo nie je bezpečný a zdravý. Napríklad jedna štúdia z roku 2016 naznačuje, že Paleo strava by mohla chrániť pred srdcovými infarktmi a kardiovaskulárnymi chorobami zvýšením hladiny ochrannej molekuly v krvi. Ďalšia štúdia z toho istého roku však dospela k úplne opačnému záveru a zistila, že tento druh stravy vedie k nezdravému prírastku hmotnosti a zvyšuje riziko cukrovky a kardiovaskulárnych problémov.

Výskum, ktorý uskutočnil tím z Austrálie, teraz ukazuje viac dôkazov, ktoré naznačujú, že ľudia, ktorí dodržiavajú túto diétu, môžu ohrozovať svoje srdce. Tím tvorili výskumníci zo štyroch rôznych výskumných inštitúcií v Austrálii. 

Zvýšené hladiny nebezpečnej zlúčeniny

Vedci na čele s Angelou Genoni, Ph.D. pracovali s dvoma skupinami účastníkov. V jednej skupine bolo 44 ľudí, ktorí dodržiavali Paleo diétu. Druhú skupinu tvorilo 47 účastníkov, ktorí dodržiavali typické diéty, ktoré spĺňali národné stravovacie odporúčania. Sledovacie obdobie trvalo viac ako rok, počas ktorého vedci zbierali biologické vzorky od všetkých účastníkov, hodnotili ich stravu a porovnávali výsledky medzi skupinou s Paleo diétou a s tou druhou skupinou. 

Aby výsledky boli čo presnejšie, výskumníci rozdelili účastníkov v prvej skupine, ktorí dodržiavali Paleo diétu do dvoch skupín podľa konkrétnych preferencií:

  • V jednej skupine (22 účasnítkov) boli tí, ktorí dodržiavali striktne túto diétu vrátane tých, ktorí zjedli menej ako jednu porciu obilnín a mliečnych výrobkov za deň
  • V druhej skupine (22 účastníkov) sa zase nachádzali tí, ktorí nedodržiavali stravu až tak prísne vrátane jednotlivcov, ktorí jedli viac ako jednu porciu obilnín, mlieka a mliečnych výrobkov za deň. 

Vedci zistili, že v skupinách s Paleo diétou jednotlivci zaznamenali zvýšené hladiny zlúčeniny, ktorú odborníci spájajú s ochorením srdca, v krvi: trimetylamín N-oxid. Trimetylamín-N-oxid sa prvýkrát tvorí v čreve a jeho hladiny závisia okrem iného od stravy človeka a od baktérií, ktoré sa nachádzajú v čreve.

„Mnoho zástancov diéty Paleo tvrdí, že strava je prospešná pre zdravie čriev, ale tento výskum naznačuje, že pokiaľ ide o produkciu trimetylamín N-oxidu v čreve, Paleo strava by mohla mať nepriaznivý vplyv na srdce zdravie," upozorňuje Angela Genoni, Ph.D a pokračuje: „Zistili sme tiež, že populácie prospešných bakteriálnych druhov boli nižšie v paleolitických skupinách, čo súviselo so zníženým príjmom uhľohydrátov, čo môže mať dlhodobé následky na ďalšie chronické ochorenia.“

Prečo zvyšuje zdravotné riziko? 

Genoni a jej tím tvrdia, že ľudia, ktorí dodržiavajú diétu Paleo, majú zvýšené hladiny trimetylamín N-oxidu, pretože neprijímajú celé zrná. Jedná sa o vynikajúci zdroj vlákniny a taktiež pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych problémov.

„Zistili sme, že nedostatok celých zŕn súvisí s hladinami trimetylamínu N-oxidu, čo môže súvisieť so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb, ktoré vidíme v populáciách s vysokým príjmom celých zŕn,“ hovorí Genoni. „Strava Paleo vylučuje všetky zrná a vieme, že celé zrná sú fantastickým zdrojom rezistentného škrobu a mnohých ďalších fermentovateľných vláknin, ktoré sú životne dôležité pre zdravie črevného mikrobiómu.“ 

Vedci okrem toho poukazujú na to, že účastníci diétnych skupín s Paleo diétou mali tiež vyššiu koncentráciu črevných baktérií Hungatella, ktoré tvoria zlúčeninu.

„Pretože trimetylamín N-oxid sa vyrába v čreve, nedostatok celých zŕn by mohol dosť zmeniť populáciu baktérií a výsledkom je vyššia produkcia tejto zlúčeniny,“ vysvetľuje Genoni. „Strava Paleo navyše zahŕňa väčšie dávky červeného mäsa denne, čo poskytuje prekurzorové zlúčeniny na výrobu trimetylamín N-oxidu a následovníci Paleo konzumovali dvakrát viac odporúčanú hladinu nasýtených tukov, čo je príčinou na znepokojenie. "

V závere svojej štúdie výskumníci varujú, že vylúčenie celých zŕn zo stravy môže mať vážny vplyv na zdravie čriev, čo má tiež dôsledky na srdce. Tvrdia tiež, že sú potrebné ďalšie štúdie o úlohe zeleniny a nasýtených tukov pri regulácii kľúčových biologických mechanizmov v čreve.

Fotogaléria


Tagy:
srdce potraviny mäso stravovanie strava Paleolitická diéta

2019-07-25 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia