Veľký omyl o stredomorskej diéte? Vytriezvenie o strave, ktoré vás prekvapí!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-31 06:00:00

Odjakživa bola všetkými ospevovaná do nebies. Je bohatá na ryby, celé zrná, ovocie a zeleninu, čo je predzvesťou pevného zdravia. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. A u stredomorskej diéte to platí dvojnásobne!

Viacero výskumov potvrdilo priaznivé účinky stredomorskej diéty na ľudský organizmus. Znižuje hladinu cholesterolu, je prevenciou pred kardiovaskulárnym ochorením, čo znamená, že prospieva srdcu.. O jej zdravotných benefitoch by sa dalo dlho rozprávať! Vedci však najnovšie tvrdia, že to s ňou nie je až také „ružové“ ako sa zdá. 

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

O stredomorskej diéte sa taktiež hovorí, že chráni mozog. Najnovšia štúdia, ktorá trvala dve desaťročia, však nenašla žiadne spojenie medzi konzumáciou stredomorskej stravy s mozgom. Vyzerá to tak, že nás neochráni pred Alzheimerovou chorobou, ako bolo doteraz známe.

Odborníci pritom uviedli, že výskum ponúka presvedčivý dôkaz o tom, že diéta skutočne neznižuje riziko vzniku demencie. Charitatívne organizácie, ktoré sa venujú poruchám pamäte, však vyzývajú k opatrnosti a upozorňujú na nedostatky francúzskej štúdie. 

Približne 850 000 ľudí vo Veľkej Británii má demenciu a očakáva sa, že do roku 2025 vzrastie tento počet na milión a do roku 2050 na dva milióny! Čísla ukazujú, že takmer šesť miliónov ľudí v USA má Alzheimerovu chorobu - najbežnejšiu formu demencie.

Zrealizovaná štúdia

Výskumní pracovníci z Université de Montpellier sledovali takmer 8 200 zdravých dospelých, u ktorých nebola na začiatku 90-tych rokov, kedy sa štúdia začala, diagnostikovaná demencia. Dobrovoľníci, ktorí boli všetci štátni zamestnanci vo Veľkej Británii boli požiadaní, aby vyplnili dotazníky o potravinách, aby umožnili odborníkom posúdiť kvalitu ich stravy. Po sledovaní účastníkov do roku 2017 vedci presne zaznamenali, koľko z nich bolo oficiálne diagnostikovaných s demenciou.

Zdravá strava zahŕňala konzumáciu veľa zeleniny, ovocia, celých zŕn, orechov a strukovín, omega-3 mastných kyselín a polynenasýtených tukov. Naopak, zlá strava pozostávala z konzumácie množstva sladených nápojov a ovocných štiav, červeného a spracovaného mäsa, trans-mastných kyselín a soli.

Výskumníci, ktorých viedol Dr. Tasnime Akbaraly, rozdelili dobrovoľníkov do troch skupín, v závislosti od toho, ako zdravá bola ich strava. Potom porovnávali mieru demencie medzi skupinami. 

Kritika zo strany odborníkov

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of American Medical Association a dostala kritiku od odborníkov na choroby súvisiace s vekom. Profesor Tom Sanders z King's College v Londýne varoval, že štúdia sa nedotýkala iných aspektov životného štýlu, o ktorých je známe, že zvyšujú riziko demencie, ako je napr. fajčenie.

Profesor Clive Ballard z University of Exeter zase dodal, že práve zdravotné výhody z konzumácie stredomorskej diéty sú najsilnejším dôkazom doteraz. Dotazníky aj tak nebývajú vždy presné a nie každý s demenciou by bol diagnostikovaný. 

James Pickett, vedúci výskumu spoločnosti Alzheimerovej spoločnosti, povedal, že demencia je jednou z desiatich najčastejších príčin smrti a je jediná, ktorú nedokážeme vyliečiť, zabrániť jej alebo dokonca spomaliť. Odhaduje sa, že až tretine prípadov demencie by sa dalo zabrániť zmenami v životnom štýle, vrátane stravy.

„Je preto prekvapujúce, že táto štúdia naznačuje, že diéta v strednom veku nemá vplyv na riziko demencie v neskoršom veku. Vieme, že existuje mnoho faktorov, ktoré prispievajú k rozvoju demencie, pričom niektoré z nich môžeme kontrolovať,“ povedal James Pickett. 

Dr. Sara Imarisio, vedúca výskumu spoločnosti Alzheimer Research UK, vyzvala na ďalšie štúdie s podobnou dĺžkou na preskúmanie príčin demencie. Ale dodala, že štúdia, ktorá bola pozorovacia, ešte nemôže dokázať, že niektoré premenné spôsobujú rozdiely.

Imarisio povedal: „Tento výskum nám nehovorí, či zdravá strava môže ovplyvniť riziko demencie v kombinácii s inými aspektmi zdravého života.“ 

Povedala, že presná súvislosť medzi diétou a demenciou zostáva nejasná, ale dodala, že „najlepší súčasný dôkaz“ naznačuje, že môže hrať úlohu pri udržiavaní zdravého mozgu.

Profesor Robert Howard z University College v Londýne však má na to iný názor: „Štúdia poskytuje presvedčivý dôkaz, že konzumácia kvalitnej stravy neznižuje neskoršie riziko poklesu kognitívnych funkcií alebo demencie. Výsledky sú sklamaním, pretože odstraňujú potenciálny ľahko modifikovateľný rizikový faktor demencie."

Profesor Horward však varoval, že tieto zistenia by nemali povzbudzovať dospelých v strednom veku, aby vyradili zdravú stravu.

Dodal: „Obezita a cukrovka sú presvedčivo spojené s vyšším rizikom demencie a ďalšie kardiovaskulárne zdravotné prínosy zdravej výživy sú ohromujúce“.

Fotogaléria


Tagy:
mozog stravovanie strava diéta ryby demencia stredomorská diéta

2019-03-31 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia