Gastroenterológ o populárnej „očiste čriev“: Omyl, ktorý v tele rozpúta bakteriálnu vojnu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-29 13:00:00

Pôstovanie sa dnes stalo trendom a dávno už nepatrí len medzi náboženské tradície. Mnohí ľudia veria, že hladovka telu prospieva, pretože mu pomáha vylučovať toxické látky. Podľa gastroenterológa sa však na pôst pozeráme až príliš optimisticky.

Ako povedal v rozhovore pre časopis Téma český gastroenterológ, docent Pavel Kohout, v minulosti naši predkovia nedržali hladovky úmyselne, ale iba z dôvodu nedostatku jedla.

Čítajte viac: Gastroenterológ Boris Pekárek: Dve zásady, ktoré by mal dodržiavať každý

„Pôst má zmysel len v okamihu, keď je človeku z nejakého dôvodu zle, teda ak má napríklad črevnú infekciu. Potom je dobré zastaviť akýkoľvek príjem potravy,“ vysvetlil podľa Idnes.cz prednosta Internej kliniky 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Thomayerovej nemocnice v Prahe.

Na chudnutie zabudnite

Hladovku by sme podľa neho nemali držať ani v snahe schudnúť, pretože v období pôstu je telo nastavené na nižší energetický príjem a chudnutie nemá želaný výsledok. Navyše, dôsledkom môže byť aj jojo efekt.

Pri hladovke telo najskôr spotrebúva zásoby cukru, ozrejmuje lekár. Po 12 až 24 hodinách začína odbúravať bielkoviny zo svalov. Až po troch-štyroch dňoch sa metabolizmus dostáva do fázy „ketózy“, počas ktorej telo z mastných kyselín a aminokyselín vyrába ketolátky a dochádza k efektívnemu chudnutiu.

Podľa slov lekára nie je hladovka najlepším spôsobom, ako nášmu telu pomôcť. Metabolizmu oveľa viac prospieva pohybová aktivita. Keď jej máme nedostatok, rozumné je znížiť energetický príjem, nie však hladovať, pretože žiadny extrém telu neprospieva.

Detoxikácia čriev je nezmysel

Mnohí priaznivci pôstovania často argumentujú očistou čriev. Tá je však podľa odborníka mýtom: „Nemá cenu dúfať, že po zdravotnej hladovke sa nám nejako zázračne detoxikujú črevá. Ak ľudia túžia po takomto črevnom ,detoxeʻ, nech znížia množstvo energeticky bohatej stravy, teda sladkého a tučného jedla, a zvýšia prísun vlákniny, ktorá živí baktérie v našom tenkom a hrubom čreve.“

„Je úplne iluzórne myslieť si, že ak nebudeme jesť, nebude v črevách žiadny život. Ak tieto potvorky nedostanú substrát, ktorým by sa živili, začnú sa požierať navzájom. Zloženie črevného mikrobiómu sa zmení a v konečnom dôsledku môže dôjsť aj k poškodeniu črevnej bariéry. Takže baktérie, ktoré v čreve zostanú, sa potom odtiaľ môžu premiestniť do tela. A to rozhodne nechceme,“ varuje gastroenterológ.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
hladovka pôst gastroenterológ Pavel Kohout

2019-01-29 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia