Novoročné chudnutie podľa čínskej tradície: Špecialistka prezradila, v čom robí väčšina chybu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-12 06:00:00

Žiadne asketické trýznenie v podobe hladovania či závislosť na pití zeleninových štiav. Podľa mikrobiologičky a špecialistky na výživu Ivany Stenzlovej musí mať novoročná očista organizmu pravidlá, ktoré rešpektujú potreby nášho vlastného tela.

Ako povedala mikrobiologička Ivana Stenzlová v rozhovore pre Lidovky.cz, preferuje vyvážené stravovanie podľa princípov, ktoré čerpá z tradičnej čínskej medicíny. Do svojej vlastnej koncepcie zdravého jedálnička však zapája aj vedecké poznatky.

Čítajte viac: Zdrvujúce zistenie o následkoch diétovania: Po tejto správe vám začne škvŕkať v bruchu!

„Každý človek, ktorý sa o výživu trochu zaujíma, už dnes vie, že jedlo by malo obsahovať zdravé makro- a mikroživiny. Ale mnohí z nás si neuvedomujú, že musíme jesť tak, aby jedlo vyvolalo zdravú hormonálnu odozvu,“ vysvetľuje.

Hormonálna búrka a zablokované spaľovanie

Strava by nás mala zasýtiť, ale nemala by vyvolať hormonálny rozvrat. Zlým príkladom je sacharidové jedlo zložené z celozrnnej ryže so škrobovou zeleninou – nielenže nezasýti, ale tiež vyvolá túžbu na sladké. Dôsledkom je vychýlená hladina inzulínu a zablokované spaľovanie.

Čítajte viac: Potraviny s diabolským účinkom: Neverili by ste, čo v tele spúšťajú už po prvom súste!

Ivana Stenzlová je už viac než desať rokov autorkou vlastných receptov, ktoré vychádzajú z konceptu tzv. piatich elementov, resp. tradičnej čínskej kuchyne. Sú postavené na predpoklade závislosti človeka na prírode a jej biorytmoch. Preto by sme si mali vyberať potraviny, ktoré sú v súlade s ročným obdobím – v zime by sme napríklad nemali jesť mätu, uhorky, rajčiny, jogurty a iné mliečne výrobky, ktoré organizmus ochladzujú. V zime by sme podľa českej odborníčky na výživu mali organizmus pomocou potravín prehrievať.

Ďalším princípom je dôraz na chuť: každé jedlo by malo byť zmesou piatich základných chutí - kyslej, horkej, sladkej, pálivej a slanej. Keď jedlo obsahuje všetkých päť chutí, harmonizuje telo, tvrdí mikrobiologička, ktorá sa nedrží žiadneho konkrétneho stravovacieho trendu.

„Každého nabádam, aby sa nenechal ovplyvňovať tým, čo sa práve vo výžive ,nosíʻ. Je predovšetkým dôležité poznať samého seba, čo nám vyhovuje najviac, po čom sa cítime byť nabití energiou a v pohode. Pre niekoho je vegánstvo skvelé, u niekoho nepovedie k zdraviu. Aj to má svoje vysvetlenie. Každý z nás je úplne individuálny nielen v tvári, ale aj vo fungovaní tela. Každý sme iný metabolický typ,“ spresňuje.

Pri detoxikácii myslite na príjem živín

Podľa Stenzlovej má telo „samočistiace“ schopnosti, ale na to, aby sa efektívne zbavilo toxínov, potrebuje prijímať dôležité živiny v podobe dobre zostavených pokrmov. Najideálnejší čas na detox je podľa výživovej špecialistky jar a jeseň.

„Správne vedená detoxikácia nespočíva len v pití zeleninových štiav alebo držania niekoľkodňových pôstov, ako si väčšina z nás myslí. Kontrolovaná detoxikácia vyžaduje komplexný príjem živín, a ak sa rozhodneme pre hladovky, tak odporúčam krátke, napr. v podobe prerušovaných pôstov,“ odporúča.

Jednou zo zásadných podmienok zdravia je podľa Ivany Stenzlovej zbaviť sa závislosti od cukru, ktorú si osvojujeme už od najútlejšieho veku. „Deti, ktoré poznajú od narodenia základné chute priemyselne neupravených potravín, si nevybudujú závislosť na sladkom,“ radí. V opačnom prípade reaguje telo, ktorému chýbajú dôležité živiny, neadekvátnou hormonálnou odozvou a dláždi si cestu k chorobe.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie detoxikácia mikrobiologička Ivana Stenzlová

2019-01-12 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia