Muž vyskúšal zdravú sacharidovú diétu, o 60 dní si vypočul nečakanú diagnózu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-31 10:30:00

Mnohí z nás veria, že potraviny predávané ako „zdravé“, obsahujú len ingredience, ktoré telu neuškodia. O opaku sa však presvedčil austrálsky režisér Damon Gameau, ktorý vyskúšal „zdravú sacharidovú diétu“. Konzumoval len tie sladké potraviny, ktoré sú všeobecne považované za súčasť zdravej výživy. Výsledný efekt bol úplne iný, než čakal.

 

Po 60 dňoch experimentu skončil režisér filmového projektu „That Sugar Film“ u lekára s podlomeným zdravím. Dúfal, že špeciálna diéta jeho zdravie zocelí, ale popálil sa. Namiesto lepšieho fyzického pocitu sa dočkal nárastu telesnej hmotnosti a začali sa uňho prejavovať znepokojivé náhle zmeny nálad. Lekár ho varoval, že mu začala tukovatieť pečeň! Ak by v diéte pokračoval, hrozilo by mu zlyhanie pečene, ktorú oslabila nadmerná konzumácia sladkých potravín.

Čítajte viac: Doktor Bukovský o mlsnej dileme: Sladké omyly, na ktoré dopláca naše telo

Damon Gameau totiž absolvoval dvojmesačnú diétu s nízkym obsahom tukov a vysokým obsahom sacharidov. Má to však háčik. „Všetky sacharidy, ktoré som skonzumoval, pochádzali zo ,zdravýchʽ potravín, ako sú nízkotučné jogurty, müsli, cereálie a ovocné šťavy,“ prezradil Austrálčan, ktorý nekonzumoval klasické cukrovinky. Čokoládu či sladené nápoje by ste v jeho diétnom jedálničku nenašli.

Ohrozené sú aj deti

Gameau médiám povedal, že podobnú stravu, akú konzumoval počas diéty, často dávajú rodičia svojim deťom na desiatu v domnienke, že robia niečo pre ich zdravie. Podľa slov Austrálčana sú však zavádzaní marketingom a lákavými obalmi výrobkov.

Podľa Gameaua nejde o to, aby sme zo stravy úplne vylúčili sacharidy, ale aby sme si uvedomovali, že v mnohých výrobkoch sa nachádza tzv. pridaný cukor. Až okolo 80 percent spracovaných a v obchodoch predávaných potravín obsahuje cukor, ktorého zvýšená konzumácia je spojená s kardiovaskulárnymi ochoreniami a cukrovkou typu 2.

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by zdravý dospelý človek nemal skonzumovať viac ako 25 gramov cukru, teda približne šesť lyžičiek cukru. Gameau však denne prijal približne 40 čajových lyžičiek cukru. Výsledky experimentu režisér označil za „šokujúce“.

Fotogaléria


Tagy:
cukor sacharidová diéta

2017-10-31 10:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia