Dostať sa do kondície neznamená hneď, že musíte držať hladovku. Stačí urobiť pár zmien v jedálničku a vy sa budete už o pár dní cítiť vo svojom tele skvele. Padne vám to vhod najmä pred letom.
Cítiť sa dobre vo svojej koži by sme sa mali po celý rok, nielen v letných mesiacoch, keď je teplejšie počasie, ktoré si vyžaduje nosenie ľahšieho oblečenia. Ak ste sa do jari zobudili s pár kilami navyše, nezúfajte. Stačí vymeniť pár potravín v strave a váha sa rýchlo pohne smerom nadol. „Telo dostane lepšiu výživu, plnú vitamínov, minerálov, vlákniny, zdravých tukov a bielkovín,“ konštatovala pre Eat This registrovaná dietologička Julia Zumpanová. Čo by ste mali v strave vymeniť?
1. Nahraďte nachos za čerstvú zeleninu
Chrumkavé maškrty nemusia byť nezdravé, stačí vymeniť obľúbené nachos, ktoré si namáčate do dresingov a humusu za chrumkavú zeleninu. Je na vás, pre aký druh sa rozhodnete. Nakrájajte si mrkvu, stonkový zeler, uhorku či papriku. Môžete si ich mierne posoliť a nakoreniť.
2. Vymeňte kyslú smotanu za grécky jogurt
Vymeňte kyslú smotanu za grécky jogurt. Ten je oveľa šetrnejší k črevám. Navyše má rovnakú kyslú a krémovú konzistenciu ako smotana s polovičným obsahom kalórií a tuku. Chutia takmer identicky, takže rozdiel si takmer nevšimnete.
3. Zameňte smotanu na šľahanie za ľahšiu náhradu
Ak sa snažíte obmedziť nasýtené tuky, zvážte varenie s produktami z kokosu. „Vysokopercentnú smotanu môžete nahradiť aj plnotučným mliekom alebo jogurtom,“ radí Zumpanová.
4. Vymeňte soľ za morské riasy
Nahradenie kuchynskej soli za vločky nori je skvelý spôsob, ako získať slanšiu chuť bez príliš veľkého množstva sodíka. Môžete vyskúšať aj furikake, ktoré vnesú do každého sústa pikantnú príchuť umami.
5. Dajte si karfiol namiesto zemiakov
Karfiolová kaša je výbornou alternatívou tej zemiakovej. „Karfiol je totiž skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý zvyšuje imunitu, pomáha pri tvorbe červených krviniek a je nevyhnutný pre opravu DNA," vysvetlila Zumpanová. Poskytuje tiež skvelý zdroj vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie srdca a kostí.
6. Použite mandľovú múku a nie bežnú
Vymeňte bežnú múku za mandľovú. Má mierne sladkú, jemnú chuť a je plná bielkovín, vlákniny a mikroživín. Môžete ju použiť na muffiny, palacinky, lievance, alebo v nej dokonca obaliť aj ryby.
7. Múčne cestoviny nahraďte zeleninovými
Aby ste boli fit, nemusíte sa vzdať cestovín, stačí ich vymeniť za zeleninovú formu. V obchodoch nájdete množstvo náhrad bielej múky. Napríklad fazuľové cestoviny sú plné vlákniny a bielkovín, ktoré prospievajú zdraviu. Navyše zasýtia na dlhší čas a prejde vám aj chuť na nezdravé maškrty.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%