Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

6 bizarných TRIKOV, ktoré urýchlia CHUDNUTIE: Spaľovanie tukov NETRADIČNÝM spôsobom!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Než sa pustíte do tohtoročného boja s „pneumatikami“, pozrite si zopár bizarných spôsobov, ktoré vás môžu dostať do cieľa. Podporia vašu snahu a kilá pôjdu dole.

Všeobecný lekár z National Health Service v Spojenom kráľovstve Zak Waqar-Uddin, uviedol, že neexituje žiadne okamžité riešenie ako schudnúť, ale súhlasí, že niektoré bizarné techniky môžu skutočne pomôcť.

Pre dailymail.co.uk povedal: „I keď niektoré spôsoby môžu byť nepredvídateľné, ich účinok je overený.“

Čítajte tiež: RASTLINA, ktorá PRINAVRÁTI stratenú chuť na SEX: Profitujú z nej muži i ženy

  1. Studená sprcha

Ľadová voda dokáže zvýšiť metabolizmus aktiváciou tzv. „hnedého tuku“ vo vašom tele. Podľa odborníčky na chudnutie Kim Pearsonovej z Harley Street je hnedý tuk prospešnejší ako biely, ktorý sa vyskytuje najmä v okolí bránice, brady a zadku.

Ak svoje telo vystavíte teplote nižšej ako 16 stupňov Celzia, hnedý tuk, ktorý sa nachádza v oblasti lopatiek, chrbtice a obličiek, sa pokúša udržať telo v teple. Robí to spaľovaním nadbytočných kalórií uložených v tele, zvyčajne vo forme bieleho tuku. Vedci sa domnievajú, že terapia chladom môže byť jeden zo spôsobov, ako sa vysporiadať s prudko stúpajúcou mierou obezity a cukrovky 2. typu.

Pearsonová dodáva, že „zníženie telesnej teploty môže zvýšiť váš metabolizmus, keďže telo spotrebuje viac energie na to, aby zvýšilo svoju teplotu.“

6 bizarných TRIKOV, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, česká štúdia publikovaná v roku 1996 v European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology zistila, že atletickí mladí muži ponorení do studenej vody s teplotou 14 °C na hodinu trikrát týždenne počas šiestich týždňov zaznamenali zrýchlenie metabolizmu, teda počet kalórií, ktoré telo spáli pri odpočinku.

Hoci sa vám môže zdať sprcha v studenej vode prehnaná, stačí len pár minút! Nedávno publikovaný článok v časopise British Journal of Sports Medicine z roku 2009 zistil, že vzdorovanie studenej vode na menej ako päť minút má podobné silné účinky.

  1. Sedenie za stolom počas jedenia

Pokojné jedenie za stolom má oveľa väčšie účinky na chudnutie. Podľa odborníkov je to preto, lebo koncentrácia smeruje k jedlu a nie k sústredeniu sa na televíziu alebo čítanie knihy. Ak sedíte pri jedálenskom stole, rýchlo rozpoznáte, kedy ste sýti. Rozptýlenie počas konzumácie vedie k nevedomosti o množstve jedla. Okrem toho, rozptýlení ľudia zjedia o 10 percent viac ako tí, ktorí sú pri jedení v pokoji.

Slečna Pearsonová povedala: „Ak si urobíte čas na pomalšie jedenie a nenecháte sa rozptyľovať inými zariadeniami, pomôže vám to rozpoznať, kedy ste sýti, a predchádzate tým prejedaniu.“

Výsledky jedného výskumu tiež ukázali, že rozptýlení jedáci zjedli pri ďalšom jedle o 25 percent viac.

Odborníčka radí jedlo dôklade prežuť. Tridsať žuvaní jedného sústa zaistí, že jedlo bude úplne mäkké skôr, než ho prehltnete.

6 bizarných TRIKOV, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Zapisujte si jedálniček

Najlepší prehľad o jedle získate tak, že si budete zapisovať všetko, čo si dáte na tanier. Tak to uvidíte čierne na bielom, čo vám pomôže zbaviť sa zlých návykov. Fitness trénerka Chelsea Labadiniová odporúča sledovať kalórie pomocou rôznych aplikácií.  

"Tak uvidíte, koľko kalórií skutočne zjete a vypijete. Budete šokovaní, ako sa vaše kalórie môžu počas dňa sčítať a uvedomíte si, odkiaľ  pochádzajú."

Odborníci sú však opatrní. Hovoria, že sledovanie týchto štatistík môže viesť k poruchám príjmu potravy. Na druhej strane, týždenné vedenie denníka môže pomôcť a upozorní na veci, ktoré vás od vysnívanej postavy oddialia. Najlepšie však je, poradiť sa s odborníkom a zaznamenávať si jedlá s jeho pomocou

  1. Spánok s maskou na očiach

Kvalitný spánok je veľmi dôležitý proces. Nielenže udržuje energiu na nasledujúci deň, ale tiež potláča chute a reguluje hormóny leptín a grelín, ktoré kontrolujú hlad a chuť do jedla. Výživový špecialista David Wiener radí, aby ľudia dodržiavali spánkový režim najmä na jeseň a v zime, kedy sú dni kratšie.

„Vaše telesné hodiny by sa mali prispôsobiť kratším dňom. Udržujte ich tým, že budete jesť a spať v rovnakom čase.“

Samozrejme, dôležité je oddychovať v tme. Okrem vypnutia televízie a ostatných zdrojov svetla je vhodné mať na očiach masku, tvrdia odborníci. Tím z Northwestern University v Illionis zistil, že ľudia ktorí spali pri veľkom množstve svetla, mali viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť obezity. Vedci predpokladajú, že spánok so svetlom môže zmiasť hormóny a vtedy ľudia viac túžia po jedle.

6 bizarných TRIKOV, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Vymeňte farbu tanierov

Znie to bláznivo, ale aj farba tanierov ovplyvňuje množstvo jedla, ktoré zjete! Napríklad, skúste použiť červený tanier, ktorý odpudzuje chute a bráni tak prejedaniu. Profesor Charles Spence, experimentálny psychológ z Oxfordskej univerzity vo svojej knihe z roku 2018, ktorá nesie názov Gastrophysics, uviedol, že farba taniera oklame mozog a donúti človeka jesť menšie porcie.

„Pochutiny si vychutnáte v menšom množstve, ak budú na červenom tanieri, keďže táto farba spúšťa signál nebezpečenstva alebo vyhýbania sa. Červená je akýmsi primitívnym signálom nebezpečenstva, ale tiež dáva jedlu menší kontrast, čo spôsobuje, že je menej žiaduce, takže zjete menej,“ hovorí profesor. 

Taktiež belgický filozof Franz Delboeuf zistil, že menšie taniere môžu pomôcť zjesť menej, podľa jeho štúdií zo 60. rokov 19. storočia.

  1. Vynechajte diétne nápoje

Počas zhadzovania kíl zvyknú mnohí dávať prednosť diétnym nápojom. Domnievajú sa, že vďaka tomu prijmú menej kalórií, čo je síce pravda, no má to jeden háčik. Výskumníci z University of Southern California zistili, že alternatíva cukru nedokáže spustiť bunky v črevách, ktoré informujú mozog o skonzumovaní cukru a kalórií, takže telo stále túži po cukre. Odborníci varujú, že sladidlá používané v diétnych nápojoch môžu zmeniť spôsob, akým vaše telo reaguje na rôzne potraviny. Pearsonová dodala, že diétne nápoje treba vnímať iba ako pochúťku napriek tomu, že sú lepšie ako sladené nápoje.

6 bizarných TRIKOV, ktoré
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

Wiener odporúča piť radšej zázvorový čaj, ktorý je bohatý na antioxidanty a má protizápalové vlastnosti. 

Povedal: „Zázvorový čaj je plný antioxidantov a protizápalových vlastností, ktoré vám pomôžu cítiť sa dlhšie sýti a tlmia pocit hladu. Je tiež plný silných diuretických a termogénnych vlastností, ktoré pomáhajú pri zrýchlení metabolizmu a povzbudzujú telo, aby spotrebovalo viac energie, takže spaľujete viac tuku."

Viac o téme: ZdravieChudnutiePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9