Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po ZJEDENÍ určitých potravín SPÁLITE viac energie, ako PRIJMETE: Pravda o negatívnych kalóriách!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V súčasnosti je veľmi populárne jesť potraviny s negatívnymi kalóriami. Ich konzumáciou a trávením vraj spálite viac energie, ako prijmete. Čo je na tom pravdy?

Na obaloch potravín možno nájsť etiketu, ktorá okrem iného uvádza, koľko kalórií je v danom výrobku. Ich množstvo je vyjadrené v kilokalóriách (kcal) a prijímame ich jedením. 

Naše energetické potreby sa skladajú z troch zložiek. Ako sa uvádza na sciencealert.com, ide o energiu potrebnú na udržanie tela v pokoji a na vykonávanie základných procesov potrebných pre život. Druhou zložkou je termický efekt jedla, rýchlosť metabolizmu po jedle, kým sa trávi a vstrebáva a nakoniec je to dodatočná energia potrebná na aktivitu a cvičenie.

Čítajte tiež: Postupne ZABÍJA mozgové bunky: Tieto POTRAVINY uľahčujú priebeh NEVYLIEČITEĽNÉHO ochorenia!

Existujú potraviny s negatívnym obsahom kalórií?

Medzi potraviny označované ako pokrmy s negatívnymi kalóriami patrí zeler, grapefruit, paradajky, uhorka, brokolica, šalát a mrkva.

„Teória je taká, že niektoré jedlá majú nižší obsah kalórií, ako je množstvo energie, potrebnej na trávenie a vstrebávanie potravy v tele," konštatovala odborníčka na výživu Louise Dunfordová.

Podľa nej to môže znieť vierohodne, no v skutočnosti aj tie najnižšie kalorické pokrmy obsahujú viac kalórií, ako je potrebné na ich rozloženie a absorpciu v tele. Aj ďalší potravinoví experti sú presvedčení, že takéto potraviny jednoducho neexistujú. 

Po ZJEDENÍ určitých potravín
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dokonca aj v zeleri, ktorý obsahuje asi 95 percent vody, nájdeme sacharidy (presnejšie 65 kJ), ktoré pridávajú jedlu určité kilokalórie. Aj pri trávení potravy existujú energetické náklady pre vaše telo, ktoré sa nazývajú termický efekt jedla, ale to sa rovná asi 10 percentám energie v jedle. Takže aj zeler pridáva do vašej stravy nejaké kilojouly. A hoci ide o malé číslo, určite to nie je negatívne číslo,“ vysvetlil odborník na výživu Tim Crowe.

Ani voda, ani žuvačka

Hoci nejde o jedlo, studená voda bola tiež považovaná za kaloricky negatívnu. Väčšina štúdií však zistila, že po jej vypití majú ľudia žiadny alebo len minimálny výdaj kalórií. Rovnako je na tom aj žuvačka, tiež nie je pravda, že má negatívne kalórie.

„Diéty založené na takzvaných potravinách s negatívnymi kalóriami nefungujú preto, že spôsobujú energetický deficit, ale skôr preto, že tieto pokrmy uspokojujú hlad tým, že naplnia žalúdok niečím, čo nie je energeticky bohaté,“ myslí si nutričná expertka Cornelie Nienaber-Rousseauová.

Ako vysvetlila, potraviny ako zeler, hlávkový šalát a brokolica vám môžu pomôcť schudnúť, ak ich máte pravidelne na tanieri a držíte sa ďalej od hranolčekov a hamburgerov. Pozitívne na nich je, že zasýtia na dlhší čas, je však dôležité, aby ste ich do svojho jedálnička nezaradili len tak.

Nepridávajte tieto druhy ovocia a zeleniny k hotovým jedlám, pretože ak ich budete jesť ako prílohu, tak navýšite celkový obsah kalórií,“ uviedla.

Ako vysvetlila, cheeseburger plus šalát obsahuje viac kalórií ako samotný cheeseburger. 

„Bohužiaľ, negatívne kalorické potraviny sú mýtus a neexistuje jednoduchý spôsob, ako schudnúť a udržať si hmotnosť z dlhodobého hľadiska,“ zamyslela sa Dunfordová.

Podľa nej je riešením iba trvalá zmena jedálnička a nie krátkodobé diéty.

Viac o téme: ZdravieChudnutieKalórie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9