Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

11 kľúčových ZNAKOV, že ste závislí na DIÉTE: Odborníci upozorňujú na POSADNUTOSŤ štíhlosťou!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je v poriadku snažiť sa o zdravú hmotnosť, posadnutosť jedlom, cvičením a chudnutím môžu zničiť vašu emocionálnu pohodu. Ako zistíte, že ste to už prehnali?

Úspešná americká speváčka Beyoncé nedávno priznala, že v dôsledku diét, ktoré v minulosti držala, psychicky trpela. Ako uviedla pre Harper's Bazaar, strávila príliš veľa času diétami, pričom si mylne myslela, že starostlivosť o seba znamená cvičiť a prehnane si uvedomovať svoje telo. Stručne povedané, diétna kultúra odkazuje na presvedčenie, že byť vychudnutý je dôležitejšie ako zdravie a pohoda, píše thesun.co.uk.

„Kultúru diéty zažívame každý deň, ale väčšina ľudí o nej nevie. Je to preto, že je tak hlboko zakorenená v našej spoločnosti, až sa nám to zdá byť úplne normálne,“ upozorňujú odborníci z rehabilitačnej kliniky Delamere Health so sídlom v Cheshire.

Čítajte tiež: Jeden hot dog vás PRIPRAVÍ o 36 minút života: Štúdia vypočítala riziko POTRAVÍN na ľudské telo!

Aké sú príznaky závislosti na diéte?

V prvom rade si treba povedať, že asi každý niekedy v živote držal diétu. Ako však rozoznať, kedy je to ešte zdraviu prospešné a žiadúce a kedy to zašlo už príliš ďaleko a stratilo sa posolstvo zdravej hmotnosti a pohody?

Medzi príznaky, že ste závislí na diéte, patria:

  • Cvičenie na spálenie určitého počtu kalórií
  • Dodržiavanie obmedzujúcej diéty
  • Obmedzenie alebo úplné vyhýbanie sa potravinovým skupinám, ktoré sú považované za zlé, napríklad cukru, tukom  či mliečnym výrobkom
  • Prežívanie viny alebo hanby pri jedení
  • Dodržiavanie rituálov založených na jedle
  • Potláčanie chuti do jedla inými spôsobmi, napríklad nikotínom, vodou alebo kávou
  • Vyhýbanie sa sociálnym nastaveniam, ktoré vyžadujú konzumáciu jedla
  • Prežívanie silných negatívnych emócií a pocitov voči vlastnému telu
  • Pravidelné váženie a zmena správania na základe výsledkov
  • Sebanenávisť pre každý kúsok tuku, ktorý na sebe objavíte
  • Žiarlivosť na iných pre hmotnosť alebo vzhľad

Prečo je neustála diéta škodlivá?

"Kultúra diéty je oslavou chudnutia, ktorá zahmlieva náš úsudok a rozhodnutia o tom, ako sa cítime a ako sa k sebe správame," varujú odborníci. „To môže negatívne ovplyvniť duševnú pohodu podnecovaním obsedantných a negatívnych myšlienok k jedlu a cvičeniu," pripomínajú.

11 kľúčových ZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Človek si tiež môže myslieť, že cvičenie sa musí používať ako spôsob spaľovania potravín, ktoré v ten deň zjedol a zameriava sa výlučne na konzumáciu potravín s nízkym obsahom kalórií, než na potraviny s výživnou hodnotou.

„Jedinci, ktorí podľahnú diétnej kultúre, vnímajú neustále sledovanie hmotnosti a proporcií svojho tela ako normálny spôsob života, vďaka čomu majú často nízke sebavedomie, zlú predstavu o sebe samom, trpia depresiami a sú presvedčení o tom, že hodnota človeka spočíva v štíhlosti,“ hovoria  odborníci z Delamare.

Chudnutie a diéta sú pre jednotlivcov veľmi dôležité, a keď sa ciele nedosiahnu, často pociťujú pocity zlyhania ... stres, úzkosť a depresiu. Tým to nekončí - diéty a strach z priberania na váhe súvisia s narušenými stravovacími návykmi. Kultúra stravy môže byť extrémne toxická a môže spôsobiť telesnú dysmorfiu, poruchy príjmu potravy a ďalšie bežné choroby duševného zdravia," upozorňujú.

Ako prestať držať diétu

Ak máte nadváhu a chcete zhodiť kilá, zistite si aj iné možnosti, ako dosiahnuť cieľ bez drastických diét. Odborníci zdôrazňujú, že zameranie sa na zdravie, duševné aj fyzické, je dôležitejšie ako číslo na váhe. To znamená zamerať sa na výživovo vyvážené jedlá, nielen „nízkokalorické“ a dopriať si dostatok fyzickej aktivity.

Niekoľko tipov z Delamere Health inštitútu pre tých, ktorí sú závislí na diétach:

1. Jedzte, keď ste hladní

Neriaďte sa tabuľkami, ale počúvajte svoje telo. Ak budete jesť vtedy, keď si to vaše telo pýta, bude to v poriadku. Doprajte si pestrú a vyváženú stravu.  

2. Prestaňte používať výrazy „dobré“ a „zlé“ potraviny

Nevnímajte jedlo ako zdroj radosti alebo hanby. Doprajte si s mierou zo všetkého. Jedinci posadnutí diétou považujú niektoré skupiny jedál na zlé, lebo z nich môžu pribrať, v skutočnosti si však takýmto zmýšľaním ubližujú.

11 kľúčových ZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Kašlite na dokonalosť na sociálnych sieťach

Sociálne médiá zohrávajú obrovskú úlohu v podpore nezdravej stravy a kultúry zdravia. Ľudia posadnutí diétou obvykle sledujú niekoho, koho obdivujú a potom majú pocit, že zbytočne veľa jedia, málo cvičia a podobne, lebo hviezdy sociálnych sietí ovplyvňujú ich myslenie. Pozor, je to veľmi toxické. Realita je obvykle úplne iná ako to, čo vidíme na sociálnych sieťach.

4. Cvičte „telesnú neutralitu“

Neutralita tela je prijatie vášho tela takého, aké je. Táto metóda presúva vašu myseľ od snahy ovládať a meniť fyzický vzhľad. Namiesto toho vytvára pozitívnejšie myslenie, aby sa menej zameralo na fyzický vzhľad a viac na veci, ktoré je možné dosiahnuť. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás inšpirujú a nevenujte prílišnú pozornosť svojmu vzhľadu.

5. Veďte si denník o svojich pocitoch

Ak chcete zmeniť svoj životný štýl, musíte si uvedomiť, čo akú úlohu vo vašom živote zohráva. Zaznamenávajte si pocity, ako aj to, kedy, kde a z akého dôvodu ste sa v konkrétnom momente zapojili do diétnej kultúry. Poznačte si napríklad, kedy ste hodnotili vzhľad svojho tela alebo kedy ste nejedli určitú skupinu potravín, lebo ste ich považovali za zlé. To vám pomôže zorientovať sa vo vlastných myšlienkach a pocitoch a následne urobiť zmenu.

Viac o téme: ZdravieChudnutieDiétaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9