MÝTUS o METABOLIZME, ktorý vás prefacká: Prekvapivé zistenie, kedy SPAĽUJEME najviac kalórií

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-20 12:00:00

Koniec výhovoriek, že s vekom metabolizmus klesá a nech urobíte čokoľvek, jednoducho nechudnete! Najnovší výskum vám otvorí oči a ukáže pravdu, po ktorej už nebudete všetku vinu hádzať len na svoje pribúdajúce roky.

Nie je to také ako kedysi, keď ste boli na vyokej škole. Častá veta, ktorú vysloví množstvo ľudí, ktorí sa snažia zhodiť pribúdajúce kilá. Je načase s tým prestať!

Čítajte tiež: Ako piť ALKOHOL, aby nemal na vás veľký DOPAD? Menšie ZLO s nižším rizikom

Väčšina z nás si pamätá časy, kedy sme mohli jesť čokoľvek, čo sme chceli, a nepribrali sme ani kilo. Nová štúdia však naznačuje, že metabolizmus, resp. rýchlosť, ktorou spaľujete kalórie, v skutočnosti vrcholí oveľa skôr a jeho nevyhnutný pokles začína neskôr, ako si mnohí myslia. Zistenia sa objavujú v časopise Science.

„S pribúdajúcim vekom dochádza k mnohým fyziologickým zmenám, ktoré sa vyskytujú vo fázach nášho života, napríklad počas puberty a v menopauze. Zvláštne je, že načasovanie našich „metabolických životných fáz“ sa nezhoduje s markermi, ktoré sa spájajú s dospievaním a starnutím,“ uviedla spoluautorka štúdie Jennifer Roodová, PhD z Centra biomedicínskeho výskumu Pennington pre sciencedaily.com.

Najviac spaľujú deti

Štyria vedci z Pennington Biomedical boli súčasťou medzinárodného vedeckého tímu, ktorí analyzoval priemerné kalórie spálené viac ako 6 600 ľuďmi v ich každodennom živote. Vek účastníkov bol od jedného týždňa do 95 rokov a žili v 29 rôznych krajinách.

Väčšina predchádzajúcich štúdií sledovala, koľko energie telo použije na základné životné funkcie ako je dýchanie, trávenie a pumpovanie krvi. Išlo o kalórie, ktoré potrebujete len na to, aby ste zostali nažive. Základné funkcie však predstavujú iba 50 až 70 percent kalórií, ktoré denne spálime. Nezahŕňajú energiu, ktorú vynakladáme na všetko ostatné: umývanie riadu, venčenie psa, cvičenie v posilňovni, alebo dokonca len premýšľanie a pod.

Po nazhromaždení a analýze energetických výdajov počas života ľudí vedci odhalili niekoľko prekvapení.

„Niektorí ľudia si myslia, že potenciál spaľovania kalórií dosiahne svoj vrchol v 20-tke,“ hovorí doktor Katzmarzyk. "Štúdia však ukazuje, že najvyššiu rýchlosť metabolizmu zo všetkých ľudí mali deti."

Energetická potreba stúpa počas prvých 12 mesiacov života. K prvým narodeninám deti spaľujú kalórie o 50 percent rýchlejšie na svoju telesnú veľkosť ako dospelí. V prvom roku života sú jednoducho zaneprázdnené strojnásobením svojej pôvodnej hmotnosti.

"Bábätká rastú veľmi rýchlo, čo je podstatnou časťou tohto efektu. Ich energetické výdaje sú vyššie, ako by ste očakávali vzhľadom na ich veľkosť tela," vysvetľuje doktor Martin.

Vzhľadom na veľký metabolizmus u dieťaťa možno vysvetliť, prečo, ak v tomto svojom vývojom štádiu nedostanú dostatok výživy vo forme jedla, existuje menšia pravdepdoobnosť, že prežijú a vyrastú z nich zdraví dospelí.

"Na lepšie pochopenie metabolizmu detí je potrebný ďalší výskum. Musíme vedieť, čo spôsobuje vyššie energetické výdaje," povedal doktor Martin.

Klesá až po 60-tke

Po počiatočnom náraste v detstve sa metabolizmus človeka každý rok spomalí asi o 3 percentá, až kým nedosiahneme 20 rokov, kedy sa dostane do nového normálu. Po tom, čo vedci vzali do úvahy veľkosť tela, prekvapivo dospievanie nevygenerovalo zvýšenie denných kalórií. Ďalšie prekvapenie? Metabolizmus ľudí bol najstabilnejší od ich 20 do 50 rokov.

Údaje taktiež naznačujú, že náš metabolizmus začne klesať až po 60. roku veku! Spomalenie je postupné, iba 0,7 percenta za rok. Na druhej strane, človek vo veku 90 rokov potrebuje o 26 percent menej kalórií každý deň ako niekto v strednom veku. Vedci tvrdia, že za to môže čiastočne aj stratená svalová hmota, k čomu dochádza počas starnutia. Svaly totiž spaľujú viac kalórií ako tuky.

"Zohľadnili sme ubúdajúcu svalovú hmotu. Po 60 rokoch sa bunky človeka spomalia," povedal na záver doktor Ravussin.

Starnutie ide ruka v ruke s toľkými ďalšími fyziologickými zmenami, že bolo ťažké analyzovať, čo poháňa posuny vo výdaji energie. Nový výskum však podporuje myšlienku, že ide o viac, než len o zmeny v životnom štýle súvisiace s vekom alebo zloženie tela.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie vek metabolizmus

2021-08-20 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia